Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'dan Dündar ve Gül açıklaması
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Kalın Can Dündar ve Erdem Gül'ün tahliye edilmesiyle ilgili kararı değerlendirirken Wikileaks örneğini verdi. Kalın kararın bir beraat kararı değil tahliye kararı, tutuksuz yargılanma ile ilgili bir karar olduğunu söyledi.
Can Dündar ve Erdem Gül'ün tahliye kararını değerlendiren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Wikileaks'i örnek göstererek dünyanın başka ülkelerinde de bu tür casusluk davalarının yapıldığını söyledi. Kalın "Bu karar bir beraat kararı değil tahliye kararı, tutuksuz yargılanma ile ilgili bir karar, dava devam ediyor. Dünyanın başka ülkerinde de bu tür casusluk davaları devletin gizli belgelerini sızdırma davaları yapıldı, yapılıyor. Hatırlayın Wikileaks hadisesi olduktan sonra Amerika'da İngiltere'de ne tür tedbirlerin alındığını gördük. Yani Julian Assange neden hala Ekvador'un Londra'daki büyükelçiliğinde sığınmıştır yaklaşık 3-3,5 yıldır, bunu düşünmek lazım. Aynı şekilde bu Wikileaks belgelerini sızdıran Bradley Manning 35 yıl hapse mahkum oldu ve şu an cezasını çekiyor. Bu tür benzer davaarda batılı ülkeler bu tür tedbirler aldığında bu hukukun üstünlüğü çerçevesinde terörle mücadele ya da devletin güvenliği noktasında alınan tedbirler olarak tarif edilirken Türkiye'de yapılan muamelenin başka yerlere çekilmesi kabul edilemez. Burada devletin güvenliğine tehdit teşkil eden bu tür olaylarda hukuki sürecin hukuka uygun bir şekilde devam etmesi esastır" diye konuştu.
Suriye'deki ateşkes
Suriye'deki ateşkes kararını değerlendiren İbrahim Kalın "Biz prensip olarak bu ateşkesi destekliyoruz. Bu kararın alınmasında Türkiye de aktif bir rol oynadı. Fakat şu ana kadar yaşananları dikkate aldığımız zaman, Cenevre görüşmeleri ve sonrasında, hatta Münih Anlaşması'nın uygulanması tarihine giderken, yani bu gece itibarıyla dahi Rus uçaklarının bombardımanlarının, Esed güçlerinin karadan yaptığı saldırıların devam ediyor olması, ateşkesin geleceği konusunda bizi ciddi endişelere sevk etmektedir" dedi.
Kalın şu sözlerle devam etti:
"Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehdit eden durumlar ortaya çıktığı müddetçe Suriye'nin neresinden gelirse gelsin, ister DAİŞ'ten gelsin ister YPG-PYD gibi örgütlerden gelsin, Türkiye uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullanır, angajman kurallarını uygular. Biz müttefiklerimizle, dost ülkelerle her konuyu müzakere ederiz, istişare ederiz ama Türkiye'nin ulusal güvenliği asla bir müzakere ve pazarlık konusu değildir.
Şunun altını da tekrar çizmek isteriz ki 'Suriye mültecilerine kapılarını aç' ya da 'mülteci akımını engelle' diyen ülkeler, Suriye'de hava bombardımanlarını, Esed rejiminin karadan yaptığı saldırıları durduramadıkları müddetçe, bu mülteci krizinin daha da derinleşeceğinden hiç kimsenin şüphesi olmasın."
Wikileaks nedir?
Sözcü İbrahim Kalın'ın Dündar ve Gül'ün davasıyla ilgili örnek gösterdiği Wikileaks İsveç merkezli uluslararası bir organizasyon. Wikileaks adlı internet sitesi kaynakların gizliliğini koruyarak hükümetlerin ve diğer organizasyonların hassas belgelerini internet üzerinden yayınlıyor. Yayınlanan belgeler arasında Küba'daki Amerikan üssü Guantanamo'da esirlere yapılan muameleye dair kurallar, Kenya'daki yargısız infazlar, Afganistan ve Irak Savaşı'ndaki sivil ölümlerine dair belgeler bulunuyor.
Organizayonun yüzü Avusturyalı gazeteci Julian Assange olsa da kurucuları arasında Çinli muhaliflerin yanı sıra ABD, Tayvan, Avrupa, Avustralya ve Güney Afrikalı gazeteciler, matematikçiler ve şirket teknologları bulunuyor. Assange dokuz kişiden oluşan yönetim kurulu üyelerinden ayrıca organizasyonun basın sözcüsü. Her ne kadar Wikileaks'in "yöneticisi" veya "kurucusu" olarak bilinse de Assange kendini sadecer editör olarak tanımlıyor.
İngiliz mahkemesi, tacizle suçlandığı İsveç'e iadesine karar verince Julian Assange, ABD'ye gönderilme kaygısıyla 19 Haziran 2012 tarihinde Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne sığınmıştı. Ekvador Assange'ın siyasi iltica talebini kabul etmişti. Assange yaklaşık 3,5 yıldır Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nde yaşıyor.
Bradley Manning kimdir?
Wikileaks 26 Temmuz 2010'da Amerikan ordusunun 2004-2009 yılları arasında Afganistan Savaşı'nda tutmuş olduğu 92.000 belgeyi The Guardian, The New York Times ve Der Spiegel gazeteleriyle birlikte açıklamıştı. Bireysel olayları da kapsayan günlükler, sivil kayıplar hakkında ayrıntılı bilgiler içeren belgeleri sızdıran er Bradley Manning görev yaptığı Kuveyt'teki Camp Arfijan üssünde tutuklanmıştı. Wikileaks sızıntısından yargılanan Manning 35 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Haluk Levent korkuttu: Göğüs ağrısı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı
KABİNE TOPLANTISI BAŞLADI! 23 Aralık 2024 Kabine Toplantısı kararları neler? Gözler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'da!
MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman başlayacak, şartları neler? MEB PERSONEL ALIMI BAŞVURU EKRANI!
TOKİ 250 bin konut başvurusu ne zaman, nasıl yapılır, şartları neler? TOKİ 250 BİN KONUT BAŞVURUSU 2025 E-DEVLET EKRANI!
İlk Kez Konuştu: Umut'a Görüntüleri Sordum, Bana Dedi Ki...