"Çocukların Mehmet Akif'i sadece İstiklal Marşı ile tanımaları yetmez"
"Cumhuriyet döneminin dışladığı kişileri gün yüzüne çıkarmak" amacındaki bir proje kapsamında çocuklar için boyama kitabı hazırlandı. Aslında tanıtılması amaçlanan kişiler, Mevlana, Mehmet Akif Ersoy gibi çocukların yabancı olmadığı isimler... Ancak projeyi hazırlayanlara göre, çocukların örneğin Mehmet Akif Ersoy'u sadece İstiklal Marşı ile tanımaları yetersiz. Boyama kitabı da çocuklara bu isimleri "başka" yönleriyle tanıtmayı hedefliyor.
Çocuklar son dönemde muhafazakar ve dini içerikli projelerin arzuladıkları geleceğe dönük projelerin hedefinde. Bazıları ilköğretim okullarında da önerilen yayın ve kültür ürünleri de bu projelerin başlıca aracı. Benzer projelerden biri de Sosyal Proje Uzmanı İbrahim Nabi Selçuk'un yürüttüğü boyama kitabı çalışması. Amaçlarını, "Cumhuriyet döneminin dışladığı kişileri gün yüzüne çıkarmak" olarak açıklayan Selçuk, çocuklarla yaptıkları başka projeleri de anlattı.
Çocukların Mevlana'yı, Mehmet Akif Ersoy'u, Hacı Bektaşi Veli'yi tanımamalarından duydukları rahatsızlığı dile getiren Selçuk, sahip oldukları bu değerleri çocuklara tanıtmak için boyama kitabı hazırladıklarını anlattı. Selçuk, "Örneğin Mehmet Akif Ersoy’u sadece İstiklal Marşı’yla tanıyorlar. Bunun üzerinde çok düşündük. Ne yapabiliriz de çocuklara, gençlere bu değerlerimizi farklı yönleriyle tanıtabiliriz? Sonunda boyama kitabı fikri ortaya çıktı. İlköğretim çağındaki çocuklara yönelik bir proje geliştirdik. Ersoy’u, Mevlana’yı boyama kitaplarıyla canlandırdık. Kitapta Mevlana’nın, Ersoy’un hayatını, sözlerini ve yaşam felsefeleri bulunuyordu. Çocuklar boyama kitaplarıyla meşgul olurken aslında önemli değerlerimizin de hayatları hakkında bilgi sahibi oldular. Bir süre sonra bu çocuklarla söyleşiler yaptık. Ve kitaptan çok sayıda bilgi kaptıklarına tanıklık ettik" diye konuştu.
Selçuk'un "Sadece İstiklal Marşı ile tanınmasından" rahatsızlık duyduklarını belirttiği Mehmet Akif Ersoy, Batı karşıtı ve bir İslam birliğini, ümmet olmayı savunan görüşleri ile biliniyor.
Cumhuriyet döneminin dışladığı kişileri gün yüzüne çıkardık
Selçuk, amaçlarının "Cumhuriyet döneminin dışladığı kişileri gün yüzüne çıkarmak" olduğunu ileri sürerek, şunları anlattı:
"Özellikle cumhuriyet dönemindeki egemen kültür politikalarının dışladığı temel değerlerimiz ve bu değerleri kültür alanına taşımış kişileri gün ışığına çıkardığı projeler yeni nesillerin geçmiş değerlerini tanımasında önemli rol oynadı. Temel değerlerimizi yeni nesillere aktarmanın en iyi yolunun kültür, sanat ve sosyal projelerden geçtiğini düşündük. Bu amaçla büyük bir eksikliği doldurmak adına geniş bir içeriğe sahip ‘Temel Değerlerimiz’ temalı Boyama kitapları, Hikaye kitapları ve Gençlik Ansiklopedisi serisini çocuk ve gençlik eserleri arasına yerleştirmek için geniş bir külliyat çalışması yapıp bu alandaki ilk realist adımı attık."
İstanbul’un değişik semtlerinden bir araya getirilen çocuklardan İstanbul'un resimlerini çizmelerini istediklerini anlatan Selçuk, "Kimi evini, kimi oyuncağını kimi ise mahallesindeki okul ve camileri çizmişti. Bu çocukları bir hafta boyunca gezdirdik. Kız Kulesi, Sultanahmet, Ayasofya gibi yerlere götürdük. Sadece görüntülü olarak göstermedik buraları. Buraların tarihini de anlattık. Bir haftalık süre sonunda çocuklara tekrardan İstanbul’un resimlerini çizmelerini istedik. Ortaya çıkan sonuç bu defa çok farklıydı. Çocuklar gördüklerini değil onlara anlatılan o tarihin eserin bir detayından fotoğraflar çıkarmıştı. Bu bizleri çok mutlu etmişti" şeklinde konuştu.
Selçuk, kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için de projeler geliştirdiklerini, uyuşturcu ile mücade için de tiyatro oyunları düzenlediklerini söyledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Antalya sele teslim! 236 kişi mahsur kaldı: AFAD ekipleri sahaya indi!
Son dakika | İstanbul'a kar yağacak mı? Meteoroloji tarih verip açıkladı!
Diyarbakır’da 3 ayrı noktada zincirleme kaza: 21 yaralı
Aydınlı çift, bebeklerine Honda adını verdi: Hayalim gerçek oldu
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TAKLİT TAĞŞİŞ LİSTESİ 2024: Sahte - hileli ürünler sorgulama ekranı (guvenilirgida.tarimorman.gov.tr)