Çerkesler Rusya’yı protesto etti
Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) ve Ankara Çerkez Derneği, 'Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nün 152'nci yılı nedeniyle anma ve protesto gösterisi düzenledi.
Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçiliği önünde toplanan yaklaşık 500’e yakın Çerkes, ellerinde Türkçe, Rusça ve İngilizce yazılı çeşitli döviz ve pankartların yanı sıra sloganlarla Çerkes soykırımı ve sürgününü protesto etti. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı eylemde basın açıklaması yapan Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) Genel Başkanı Yaşar Aslankaya, "21 Mayıs; halkımızın dünyanın dört bir yanına dağıtılmasının, Kafkasya’nın Çerkezsiz bırakılmasının, tarihin gördüğü en büyük sürgün ve soykırımın yıl dönümüdür" dedi. Aslankaya, şöyle devam etti:
"21 Mayıs; Çarlık Rusyasının politika ve stratejik hedefleri doğrultusunda Kafkasya’yı işgal etmesiyle başlayan ve 101 yıl devam eden Rus işgaline karşı direniş, varoluş ve adalet arayışımızın tarihidir. 21 Mayıs’ın üzerinden tam 152 yıl geçmesine rağmen biz Çerkezlerin çektiği acılara her gün bir yenisi eklenmektedir. 152 yıl boyunca sürdürülen sistemli politikalar sonucu azınlık durumuna düşen Çerkesler, kendi topraklarında dahi eşsiz dillerini ve kültürlerini kaybetme tehdidi ile karşı karşıyadır. Sürgün ve soykırım sonrası uygulanan inkar ve asimilasyon politikaları da Çerkeslerin Çerkes kimliği ile var olabilmelerinin önündeki önemli bir engeldir. Özellikle son 15 yılda Rusya’da merkeziyetçi eğilimlerin güçlendiği görülmektedir. Bu doğrultuda anadil eğitimi ve kullanımı giderek azaltılmakta, Çerkesce resmi dil olmasına rağmen seçmeli ders olarak okutulmakta ve eğitim kurumlarından dışlanmakta, Kafkasya’da bulunan cumhuriyetlerimizin yönetsel hakları azaltılmakta, güvenlikçi uygulamalar bahane edilerek soydaşlarımıza baskılar uygulanmakta ve demokratik hakları kısıtlanmaktadır. Türkiye’de anadil eğitimi, kültürel hakların yaşama geçirilmesi, Abhazya ve Güney Osetya’nın tanınması gibi demokratik taleplerimize ilgili merciler sessiz kalmakta, sürgün ve soykırımın tanınması ve haklarımızın iadesi yönünde verilen sözlere rağmen gerekli girişimler yapılmamaktadır."
"Uçak krizi kazanımlarımıza zarar verdi"
Aslankaya, iki ülke arasında gerginliğe neden olan uçak krizinin halihazırdaki kazanımlara da büyük ölçüde zarar verdiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:"Rusya’da soydaşlarımıza yönelik haksız uygulamaların yanı sıra Türkiye’de yaşadığımız sorunların çözümü için başvurduğumuz mercilerin tutumları, toplumsal taleplerimiz konusundaki mücadelemizi kararlılıkla sürdürmemiz gerektiğini bize bir kez daha göstermiştir. Zira Türkiye ve Rusya sürdürülebilir bir işbirliği ve istikrar için toplumumuza muhtaçtır. Çarlık Rusyasının mirasçısı olan Rusya Federasyonu ve Osmanlı İmparatorluğunun mirasçısı olan Türkiye Cumhuriyeti tarihte yaşanan acıları kabul ederek bu sorunların çözümüne dair ciddi ve somut adımlar atmalıdır. Fakat maalesef bu adımlar atılmadığı gibi hem diasporada hem de anavatanda yaşayan Çerkesler her geçen gün yeni sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Aynı ilçede 4 günde 3'üncü yangın! Dumanlar gökyüzünü kapladı
Boşanma aşamasındaki eşini öldürmüştü: Kan donduran itiraf!
Son dakika... Dikkat! Tarih belli oldu... Birçok ilde etkili olacak: Lapa lapa kar geliyor!
SON DAKİKA! Sosyal Medya Fenomeni Neşe Özkan'ın Ameliyat Sonrası Şüpheli Ölümü: Ailesi Hastaneyi Suçluyor
SON DAKİKA! İstanbul Beylikdüzü'nde El Bombası Paniği