hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Çaldağı nikel madeninin ÇED iptal kararı Danıştay'dan döndü

    Çaldağı nikel madeninin ÇED iptal kararı Danıştaydan döndü
    expand
    KAYNAK DHA

    Manisa'nın Turgutlu ilçesindeki Çaldağı'nda yapılmak istenen nikel madeni için Manisa İdare Mahkemesi'nin verdiği 'ÇED Raporu iptal kararı' Danıştay'dan döndü. Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP) Danıştay kararını şaşkınlıkla karşıladıklarını açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Danıştay bilirkişi raporunun hükme esas alınabilecek nitelikte ve yeterlikte olmadığı sonucuna vararak, yerel mahkemenin kararını bozdu. Önümüzdeki günlerde oluşturulacak yeni bilirkişi heyetinin hazırlayacağı raporla ÇED davası ile ilgili yeniden karar verilecek.

    Danıştay kararında, "Faaliyetin, alanın niteliğine, tarım alanları, su kaynakları, duyarlı yörelere etkisi ile nihai ÇED raporunun ve alınacak önlemlerin teknik ve bilimsel açıdan yeterliliğinin tespiti amacıyla  üniversitelerin ilgili  bölümlerinden seçilecek biri çevre mühendisi olmak üzere, kimya mühendisi, maden mühendisi, orman mühendisi, ziraat mühendisi, hidrojeoloji mühendisi gibi uzmanlardan oluşturulacak yeni bir heyet ile keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılması ve bunun sonucunda düzenlenecek raporun incelenmesi suretiyle karar verilmesi gerekmektedir" denildi.

    Yerel mahkemenin kararı tamamen doğru

    Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP) tarafından Danıştay kararı ile ilgili yapılan açıklamada nikel madeninin ÇED Raporunun iptalinin ardından projenin iptalini beklerken Danıştay'ın kararını şaşkınlıkla karşıladıkları ifade edildi. Manisa 2. İdare Mahkemesi'nin verdiği ÇED iptal kararının tamamen doğru olduğu belirtilen açıklamada, "Tüm Gediz Havzasını yok edecek kadar büyük bir çevre katliamına yargı freni ile 'dur' denilmiştir. Çünkü Çaldağı'ndaki bu madencilik projesi tüm Gediz vadisi için bir 'ölüm fermanı' anlamını taşıyor. Bu gerçek de hemen tüm bilim insanlarının her alanda ortaya koydukları bilimsel raporlar ile sabittir. Kaldı ki, böyle bir madenciliğe dünyanın hiçbir ülkesinde izin verilmiyor" denildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow