hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bozkurt neyi temsil ediyor? Tarihçi/Yazar Erhan Afyoncu CNN TÜRK'te anlattı

    KAYNAKCNN TÜRK

    Milli futbolcu Merih Demiral'ın gol sevincini bozkurt işaretiyle ortaya koyması "Bozkurt’’ işaretinin ne anlama geldiği tartışmasının da fitilini ateşledi. Bozkurt neyi temsil ediyor? Türklüğün kökeninden mi geliyor? Avrupa için bu işaret ne anlam ifade ediyor? UEFA’nın bozkurt işaretine soruşturma açması ne anlama geliyor? Milli Savunma Üniversitesi Rektörü ve Tarihçi Profesör Doktor Erhan Afyoncu anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erhan Afyoncu'nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

    "BOZKURT TÜRKLÜĞÜN SEMBOLÜDÜR"

    Bozkurt Türklerle özdeşleşmiş bir kavramdır. Türkler bozkurt olarak simgelenir. Atatürk bozkurtu paraya bastırmıştı. Bozkurt tüm Türk milleti tarafından tarih boyunca kurulmuş, Göktürkler ’de, Uygurlar ’da, Türeyiş Destanı’nda, Oğuz Kaan Destanı’nda yer alan bir figürdür.

    Bozkurt neyi temsil ediyor Tarihçi/Yazar Erhan Afyoncu CNN TÜRKte anlattı

    "ALMANLAR NAZİ İŞARETİNE BAKSIN"

    Önemli olan şey şu; Yapılan Nazi selamı değil. Almanlar Nazi selamına baksınlar. Biz Almanlar gibi soykırım yapmadık. Burada Merih Demiral LGBT veya bölücülüğe yönelik işareti yapsaydı Almanlar 'ne demokratik hareket yılın futbolcusu ödülünü verelim' derlerdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alman İçişleri Bakanı'na şunu söylemek lazım. Bu yapılan Nazi selamı değil onun için kendinizle bizi özdeşleştirmeyin. Tarihinizdeki günahlar size aittir. Türk tarihinde herhangi bir soykırım da yoktur.

    "TÜRKLER BOZKURT OLARAK SİMGELENİR"

    Bozkurt Türk tarihinin en eski tarihlerinden itibaren gördüğümüz bir motiftir. 1600-1700 yıl önceki metinlerde bozkurt anlatılır. Oğuzlar kurt derken Türk kabilelerinde de börü diye geçer.

    Osmanlı döneminde yazılmış bazı metinlerde de Türkler bozkurt olarak geçer. Osmanlı döneminde de bozkurt Türklerle özdeşleştirilmiş bir kavramdır.

    AVRUPA ÜLKELERİNDE BOZKURT İŞARETİ NEDEN RAHATSIZLIĞA NEDEN OLDU?

    Türklüğü sembolize eden her şey Avrupa’da rahatsızlığa sebep olur özellikle Almanlarda iki defa rahatsızlığa sebep olur. Avrupalılar herhangi bir konuda bize tepki veriyorlarsa o yaptığımız iş doğrudur. Avrupa yaşlı bir millet Türkiye yeni gelişen, büyüyen bölgesel güç olan bir devlet.

    "BOZKURT YÜZÜNDEN IRKÇILIKLA SUÇLANDIK"

    Türkiye’de kullanılan bir işaret yüzünden Türkleri ırkçılıkla suçluyorlar. Faşizmi, ırkçılığı Türkler icat etmedi. Avrupalılar icat etti. Almanlar kullandı. Türkiye gibi bir ülkede zaman zaman ırkçılık yapan 3- 5 tane ayrı fikirli adam çıkabilir ama bunlar çok büyük kitleler olmaz. Bizde ırkçılık boyutuna varan bir aşırı sağ yoktur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "AMAÇ TÜRKLERİ MAHKUM ETMEKTİR"

    Bozkurt bütün Türkleri temsil eder. Yalnızca bizde de değildir, Moğollarda da kullanılır. Orta Asya’nın iki büyük fatih kavmidir Türkler ve Moğollar. Bozkurt veya börü Türk tarihinin önemli simgelerinden biridir. Bu aynı zamanda Merih Demiral ile ilgili bir şey değildir. Bu Türk milletini mahkum etmeye çalışmaktır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow