Bayram namazı nasıl kılınır, farz mı, vacip mi? Evde bayram namazı kılınışı
Bayram namazı kılınışı 2020 Ramazan Bayramı’nın ilk gününde evlerinde ibadetlerini eda edecek inanalar tarafından araştırılıyor. En çok merak edilenlerin başında ise “Evde bayram namazı nasıl kılınır, ve farz mı?” sorularının cevabı yer alıyor. Sizler için detayları haberimizde ve merak edilen soruların cevabını haberimizde derledik. İşte, “Evde bayram namazı nasıl kılınır?” sorusunun cevabı ve bayram namazı kılınışı...
Bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı farz mı? Merakla araştırılan soruların cevabını bu mübarek günde evlerinde ibadetlerini yerine getirecekler için haberimizde derledik.
BAYRAM MESAJLARI İÇİN TIKLAYIN
Öncelikle “Bayram namazı farz mı?” sorusuyla başlamamız gerekirse hemen belirtelim ki bayram namazı farz değildir. Hanifelere göre Kurban ve Ramazan bayram namazları vaciptir. Diğer mezheplere göre ise sünnettir.
EVDE BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?
“Niyet ettim Ramazan bayram namazı kılmaya” diye niyet edilir. "Allâhü ekber" diyerek tekbir alınır ve ellerini bağlanır. "Sübhâneke" duasını okur. Sonra rukuya gitmeden "Allâhü ekber" diyerek tekbir alır, eller kulaklar hizasına kadar kaldırılıp yana bırakılır. Sonra aynı şekilde "Allâhü ekber" diyerek bir tekbir daha alınır ve eller yine yana bırakılır. Üçüncü kere "Allâhü ekber" diyerek tekbir alınır ve bu sefer eller bağlanır. Tekbirler arasında üç defa "sübhanellâhi’l-azîm" diyecek kadar beklenir. Bundan sonra eûzü-besmele çekilip, Fatiha ve zamm-ı sure okur. Sonra rükû ve secdeler yapılır ve ikinci rekâta kalkılır.
BAYRAM NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYIN
İkinci rekâtta besmele çekilip "Fatiha" ve "zamm-ı sûre" okur. Ardından "Allâhü ekber" diyerek tekbir alınıp, eller kulaklar hizasına kadar kaldırılıp yana bırakılır. Peşinden aynı şekilde "Allâhü ekber" diyerek bir tekbir daha getirilip eller yine yana bırakılır. Sonra aynı şekilde üçüncü bir tekbir daha alınır ve eller yine yana salınır. İlk rekâtta olduğu gibi ikinci rekâtta da tekbirler arasında üç defa "sübhânellahi’l-azîm" diyecek kadar beklenir. Üçüncü tekbirin akabinde "Allâhü ekber" diyerek rükûa varılır. Tıpkı birinci rekâtta olduğu gibi rükû ve secdeler tamamlanır. İkinci secdeden sonra oturulur. "Tahiyyât", "Salli" "Bârik", "Rabbenâ âtinâ" ve "Rabbena’ğfirlî" duaları okunur. Sağa ve sola selam verilerek namazdan çıkılır. Böylelikle Ramazan bayram namazı kılınmış olur.
Şafiî mezhebine göre her iki rekâtta da Fatiha sûresinden önce olmak üzere, birinci rekâtta yedi, ikinci rekâtta beş tekbir alınır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Üşümeye hazır olun! Marmara’da hava sıcaklıkları 10 ila 12 derece azalacak
Son Dakika Haberleri... Rusya’da Yakalanan Berat Can Gökdemir’in Türkiye’ye İadesi Talep Edildi
SON DAKİKA... "Türkiye altında kalabilir" deyip uyardı: 7.2 büyüklüğünde deprem bekliyoruz
Bursa'da yarın okullar tatil mi 22 Kasım 2024? Valilikten açıklama geldi mi?
İstanbul'da lodos: Dev dalgalar oluştu, Kalamış Sahili göle döndü