Bakan Yıldırım'dan 3. köprü ücreti için açıklama

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'yle İstanbul’da zaman kaybı ve trafik sıkışıklığındaki yakıt kaybından yılda 3 milyar lira tasarruf sağlanacağını açıkladı. Yıldırım, "Bu maliyet de köprüyü kullanacak araçlardan ücret almak suretiyle karşılanacak. Burada şaşırılacak ya da yadırganacak bir şey yok. Her hizmetin bir bedeli var." dedi.
Bakan Binali Yıldırım, Tarabya’da "Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi 3. Ulaştırma Bakanları Toplantısı"na katıldı. Toplantıya Bakan Yıldırım'ın yanı sıra Kırgızistan Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Argynbek Malabaev, Azerbaycan Ulaştırma Bakan Yardımcısı Musa Panahov da katıldı. Toplantıda Türk Konseyi Ulaştırma Bakanları İşbirliği Anlaşması imzalandı.
Toplantı sonrası açıklama yapan Bakan Yıldırım, “Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan ve Türkiye’den oluşan bu toplantıda özellikle Kafkaslar, Orta Asya ve Anadolu topraklarındaki güzergâhlar üzerine enine boyuna görüşmeler olacak. Bu güzergâh üzerinde Kars, Tiflis, Bakü önemli bir halkayı teşkil ediyor. Malum bu demir yolunun tamamlanmasıyla birlikte Avrupa ile Uzakdoğu arasında Kafkaslar üzerinden doğrudan bağlantı gerçekleşmiş oluyor.” ifadesini kullandı.
İşte 3. köprünün geçiş fiyatları
Projenin sadece Azerbaycan’ın, Türkiye’nin ve Gürcistan’ın projesi olmadığını aynı zamanda bütün Uzakdoğu’nun Orta Asya’nın ve Avrupa’nın da ortak projesi olduğunu söyleyen Yıldırım, “Bu halkayı tamamlamadığınız zaman tarihi ipek yolu eksik kalmış olacak. Projede bazı arzu etmediğimiz gecikmeler oldu. Ancak bütün bu gecikmeleri geride bırakacak tedbirleri aldık ve bu sene sonu 2016’nın sonu itibariyle buradan trenleri yürütmüş olacağız. Öncelikle yük taşımacılığı daha sonra da yolcu taşımacılığı mümkün hale gelecek. Dolayısıyla geçmişten kaynaklanan sorunlar çözülmüş oldu. Önümüzde işin tamamlanması için bir engel kalmadı.” şeklinde konuştu.
"En pahalı hizmet, olmayan hizmettir"
Basın mensuplarının sorduğu 3. köprü fiyatlarının fazla olmasıyla ilgili soruya da cevap veren Yıldırım, en pahalı hizmetin olmayan hizmet olduğunu belirtti. Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti: “Köprünün devamı olan yollarla ilgili yapılan sözleşmede kararlaştırılan hususlar. Dolayısıyla bu köprüyü devletin bütçesinden yapmıyoruz. Köprünün bir maliyeti var. Bu maliyetinde köprü işletme ve işletirken de köprüyü kullanacak araçlardan ücret almak suretiyle karşılanacak. Burada şaşılacak ve yadırganacak bir şey yok. Her hizmetin bir bedeli var. Paranız varsa bütçenizden yaparsınız ve o bedeli sübvanse edersiniz.
Eğer yeterli kaynağınız özel sektörle bir ortaklık şeklinde yaparsınız. Biran önce hizmet devreye girer ve ondan da İstanbul gibi dünya şehri trafik sıkıntısından büyük araçların girmesinden kurtulmuş olursunuz. Bu proje çok başarılı bir projedir. Dünyada rekor sürede yapılan bir köprüdür. Bu köprünün devreye girmesiyle beraber İstanbul’da yılda zaman kaybı ve trafik sıkışıklığındaki yakıt kaybından 3 milyar lira tasarruf sağlar. Bunu göz önüne aldığımız zaman iki sene içerisinde köprü bedavaya gelir. En pahalı hizmet, olmayan hizmettir.”
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yol yenileme çalışmasında ortaya çıktı! Ekipler hemen etrafını kapattı
Dünyanın en uzun ve en kısa kadını yeniden buluştu
YENİ AFAD DEPREM HARİTASI : AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
AKOM'dan son dakika uyarısı: Perşembeye kadar sürecek
'Faylıköy'de 6.2'lik deprem öncesi garip olay: 6 dakika sürdü!