hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Arife günü oruç tutmanın fazileti nedir? İşte arife günü yapılacak ibadetler

    Arife günü oruç tutmanın fazileti nedir İşte arife günü yapılacak ibadetler
    expand

    2019 Kurban Bayramı Arife günü yarın yani 10 Ağustos Cumartesi idrak edilecek. Arife günü öncesi en çok araştırılanlar arasında ise yapılacak ibadetler ve bugün de oruç tutmanın fazileti yer alıyor. Peki, Arife günü oruç tutmanın fazileti nedir? İşte, Arife günü orucu ve bugün de yapılacak ibadetlerle ilgili detaylar…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Arife günü yarın, yani 10 Ağustos Cumartesi günü idrak edilecek. Arife günü öncesi en çok merak edilip araştırılanlar arasında ise Arife günü yapılacak ibadetler ve Arife günü oruç tutmanın fazileti var. Peki, Arife günü hangi ibadetler yapılır? İşte, merak edilen detaylar…

    ARİFE GÜNÜN ÖNEMİ

    Arefe (Arife), Kurban bayramının bir gün öncesi olan Zilhicce ayının dokuzuncu günüdür. Haccın iki rüknünden biri olan vakfe bugünde yapılır. Arefe günü Arafat'ta, öğle namazının farzı ile ikindi namazının farzı öğle vaktinde peş peşe kılınır (cem-i takdim).

    Arefe günü güneş batınca hacılar Arafat'tan Müzdelife'ye hareket ederler. Arefe günü, Arafat'ta hacılar, vakitlerini dua, namaz, zikir, tesbih, va'z dinleme, Kur'ân okuma vb. ibadetlerle geçirirler.

    Peygamberimiz arefe gününün faziletine ilişkin olarak "Arefe gününden daha çok Allah'ın cehennem ateşinden insanları âzat ettiği bir gün yoktur" buyurmuş, yine "Arefe günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah'tan umulur" dediği (Müslim, “Sıyâm”, 196-197) nakledilmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar yirmi üç vakit farz namazların peşinden, selâmdan sonra teşrik tekbiri getirmek vaciptir.

    Teşrik tekbiri de şöyledir: "Allâhu Ekber, Allâhu Ekber, Lâ İlahe İllallâhu Vallâhu Ekber. Allâhu Ekber Velillâhil hamd."

    İster cemaatle, ister yalnız başına namaz kılan, kurban kesen veya kesmeyen yolcu olan veya olmayan kadın-erkeğin; farz olan her namazın peşinde Teşrik tekbirlerini getirmesi gerekir.

    ARİFE GÜNÜ TEŞRİK TEKBİRİ GETİRİLMELİ

    Arife gününün sabah namazının farzından sonra teşrik tekbirleri getirilmeye başlanmalıdır.

    Teşrik tekbirlerine Kurban bayramından bir gün önce yani Arife günü sabah namazında başlanır. Kurban Bayramının 4. günü ikindi namazında ise bitmek üzere toplam 23 vakit devam eder. Farzların arkasından selam verir vermez birer defa getirilen bu tekbirlerin hükmü vaciptir.

    (Allahu ekber. Allahu ekber. Lailâhe illallahü vallâhü ekber. Allahu ekber ve li'llâhi'l-hamd)

    ARİFE GÜNÜ ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ

    Arife günü yapılacak ibadetlerin başında ise oruç ibadeti gelmektedir. Oruç ile ilgili Hz. Muhammed’den nakledilen hadisler şöyle:

    Ebu Katâde (ra) der ki: Resulullah’a (asm) arefe günü oruç tutmak hakkında soruldu. O da, şöyle buyurdu: “O gün tutulan oruç, geçmiş ve gelecek senenin günahlarına kefaret olur.” (Müslim) Beyhakî’nin bir rivayetinde Hz. Aişe (ra) şöyle demiştir: Resulullah (asm): “Arefe gününün orucu bin gün oruç tutmak gibidir.” derdi. (Taberanî)

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow