Antalya'da avukatlara şiddet uygulayan polislere dava açılmadı
Antalya'da Gezi eylemleri sırasında avukatları gözaltındaki müvekkileriyle görüştürmeyen ve şiddet uygulayan 5 polis hakkında savcılık takipsizlik kararı verdi. Karara itirizda bulunan Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkan Yardımcısı Münip Ermiş, "Eğer bu karar onanırsa Türkiye'de isteyen savcı, istediği zaman avukat görüşmelerini engeller ve bu da Türkiye'de hukukun yok edilmesidir" dedi.
Antalya'da Gezi Parkı eylemleriyle paralel olarak 31 Mayıs-3 Haziran günleri arasında Çallı'daki Gazi Bulvarı'nda meydana gelen olaylar sırasında gözaltına alınanları savunmak üzere Sanayi Polis Merkezi'ne giden avukatlardan 3'ü, 5 polis hakkında hukuki haklarının engellendiği ve şiddet uygulandığı gerekçesiyle şikayetçi oldu.
Avukatlar Özgü Kurşun, Nusret Gürgöz ve Evrim Çelik, gözaltına alınanlara hukuki destek vermek için gittikleri polis merkezinde, Savcı Osman Şanal'ın emriyle polis tarafından görüşmelerinin engellendiği ve şiddet uygulandığını öne sürdü. Avukatların polisler K.Ç., E.A., S.K., A.Y. ve H.K. hakkında Antalya Cumhuriyet Savcılığı'na 'basit yaralama, görevi kötüye kullanma, hakaret ve kişiyi hürriyetten yoksun bırakma' suçlarından yaptığı şikayet üzerine açılan soruşturmada, 3 Şubat 2014'te takipsizlik kararı verildi.
"Polisler savcının emriyle hareket etti"
Kararda; polislerin Cumhuriyet Savcısının emri doğrultusunda hareket ettiğinden, avukatların müdafii sıfatıyla görüşme taleplerini kabul etmemelerinin görevin kötüye kullanılması suçunun yasal unsurlarını oluşturmadığı, bu nedenle avukatlar ve polisler arasında çıkan tartışma ve ihtilafta, tartışma çıkaran avukatları itekleyip kollarından tutmak suretiyle polis merkezi içerisinden çıkarmaya çalışmalarının da 'Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'nda yer alan zor kullanma yetkileri kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, kişiyi hürriyetten yoksun bırakma ve hakaret suçlarının oluşmadığı belirtildi.
"Kanuna aykırı karar"
Savcılığın takipsizlik kararını değerlendiren müşteki avukatlarından ve Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkan Yardımcısı Münip Ermiş, o dönemde Savcı Osman Şanal'ın emriyle polislerin avukatları gözaltındaki şüphelilerle görüştürmemesi kararının, CMK 154'üncü maddede yer alan 'Şüpheli veya sanığın vekaletname aranmaksızın müdafi ile her zaman ve konuşulanları duymayacağı bir ortamda görüşebileceği' şeklindeki kanuna aykırı olduğunu söyledi.
Ermiş, bu kararın polisleri ve polis şiddetini korumaya yönelik kabul edilemez bir karar olduğunu söyledi. Münip Ermiş, "Şüphelinin yakalandığı anda vekaletname aranmaksızın müdafinin hukuki yardımından yararlanma hakkı bir anayasal haktır. Bu hak Ceza Muhakemesi Kanunu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 5 ve 6'ncı maddeleri ile güvence altına alınmıştır. Cumhuriyet Savcısı dahil hiçbir kişi ve kurumun bu hakkın ortadan kaldırmaya yetkisi yoktur. Böyle bir emir, yasadışı emir niteliğindedir. Yasadışı emri yerine getiren sorumluluklarına katlanmak zorundadır" dedi.
Onanırsa hukuki skandal
Manavgat Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulunduklarını belirten Avukat Ermiş, şunları dile getirdi:
"Eğer bu karar onanırsa Türkiye'de isteyen savcı, istediği zaman avukat görüşmelerini engeller ve bu da Türkiye'de hukukun yok edilmesidir. Türkiye'de zaten 1992'den beri kanunen vekaletname istenmiyor, burada yasadışı bir uygulama sözkonusudur. Avukatların, avukatlık görevlerini yaparken özgürlükleri kısıtlanmıştır. Ağır cezalık suç halleri dışında bu mümkün değildir."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü