Anayasa Komisyonu "din özgürlüğü"nü tartışıyor
Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarını sürdürüyor. Din ve vicdan özgürlüğü bu hafta komisyonun gündemindeydi. Ama, madde yazımı tamamlanamadı. AK Parti'nin din özgürlüğünün örgütlenmeyi de kapsaması önerisi ile CHP'nin din özgürlüğünün kötü amaçlı kullanılamayacağı ifadesinin yazılması talebi arasında orta yol bulunamadı. Kriz gelecek haftaya bırakıldı.
Partiler bir kez daha karşı karşıya geldi. Sıkıntı yaşanan madde din, vicdan ve inanç özgürlüğüne ilişkin. Madde, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda, bu hafta gündemdeydi. Ama, son şekli verilemedi.
AK Parti, önerisinde, din özgürlüğünün örgütlenmeyi de kapsamasını istedi. Ayrıca, "kimsenin inancının gereklerini yerine getirmekten ya da getirmemekten dolayı kınanamayacağı ifade edilsin" dedi ve "bu nedenle farklı muameleye tabi tutulamayacağının da" maddeye yazılması önerildi.
AK Parti'nin önerisi şöyle: "Din hürriyeti, örgütlenme hakkını da kapsar. Kimse inancının gereklerini yerine getirmekten ya da getirmemekten dolayı kınanamaz, suçlanamaz ve farklı muameleye tabi tutulamaz. Din kültürü ve ahlak öğretimi, ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır."
Kamuda türban serbestine zemin hazırlayacak bu maddeye, MHP, dinsel örgütlenme hakkı dışında destek verdi. MHP örgütlenmeye tam destek vermese de kapıyı kapatmadı. BDP ise örgütlenmeye de yeşil ışık yaktı.
CHP toplantılarda, din özgürlüğünün kötüye kullanılamamasına yönelik tedbir alınmasını istedi. Buna göre, maddede, "Din, vicdan ve ibadet özgürlüğü, devletin sosyal, ekonomik, siyasal veya hukuki temel düzenini kısmen de olsa din kurallarına dayandırma amacıyla kullanılamaz" ifadesinin yer alması önerildi. Kimsenin dini veya din duygularını ya da dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemeyeceği ve kötüye kullanamayacağının da vurgulanması talep edildi.
CHP, din özgürülüğünün kötüye kullanılamamasına ilişkin ifadenin anayasada yer almasında, bu maddenin laikliğin teminatı olduğu gerekçesiyle ısrarlı.
CHP'nin önerisi şöyle: "Din, vicdan ve ibadet özgürlüğü, devletin sosyal, ekonomik, siyasal veya hukuki temel düzenini kısmen de olsa din kurallarına dayandırma veya siyasal veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla kullanılamaz. Kimse dini veya din duygularını ya da dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz."
Toplantılarda, CHP'nin gündeme taşıdığı, BDP'nin de destek verdiği "Devlet, işlem ve eylemlerinde bütün din ve inançlara karşı tarafsızdır, din, inanç ve kanaatlerin çeşitliliğine dayalı toplumsal çoğulculuğa saygı gösterir" ifadesine de AK Parti, "Yeri değil" diyerek karşı çıktı. AK Parti, bu ifadelerin laiklik maddesi içinde düzenlenmesini talep etti.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Harekete geçildi! Yangına merkezi müdahale planı: AFAD modeli...
8 ihmal, 78 kişiye mezar oldu! Abdulkadir Selvi yazdı
Yanlışlar oteli! Facia sonrası gözaltında: Ne yasa ne yönetmelik dinlemiş
Konya'da 30 metre derinliğinde obruk oluştu! "Tedirginiz, toprak ayağımızdan kayıyor"