hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    51 kişinin öldüğü Furkan Apartmanı davasında 3 sanığa üst sınırdan ceza, 1’ine beraat talebi

    51 kişinin öldüğü Furkan Apartmanı davasında 3 sanığa üst sınırdan ceza, 1’ine beraat talebi
    expand
    KAYNAK DHA

    Kahramanmaraş merkezli depremlerde 51 kişinin hayatını kaybettiği Gaziantep'in Nizip ilçesindeki Furkan Apartmanı davasında savcı mütalaasını sundu. Mütalaada, tutuksuz yargılanan dört sanıktan üçüne 'Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme' suçundan üst sınırdan ceza, birine ise beraat talep edildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde, Nizip ilçesi Mimar Sinan Mahallesi'ndeki Furkan Apartmanı yıkıldı. Enkaz altında kalan 51 kişi hayatını kaybederken, binanın yıkılmasında ihmali bulunduğu belirlenen fenni mesul Yılmaz Şahin Yurtyapan ile kolon kestikleri iddia edilen Faik Öğüt, Eyüp Öğüt ve Necdet Alpay tutuklandı.

    Savcılık, 4 sanık ve apartmanın müteahhitleri Hasan Hüseyin S. ve Abdullah Devrim S. hakkında 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma' suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açtı. Nizip Ağır Ceza Mahkemesi’nde ekim ayında görülen ilk duruşmada, müteahhitler Abdullah Devrim S. ve Hasan Hüseyin S. hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Mart ayında görülen duruşmada ise firari sanıklar hakkında kırmızı bülten çıkarılması ve yeni bilirkişi raporu istenmesi kararlaştırıldı.

    TUTUKLU SANIK KALMADI

    27 Nisan'da görülen duruşmada, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden gelen yeni bilirkişi raporunun okunmasının ardından, tutuklu sanıklar kolon kestikleri iddialarını reddederek tahliye talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, bu talebi kabul ederek 4 tutuklu sanığın tahliyesine karar verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Davanın bugünkü duruşmasında, tutuksuz sanıklardan Faik ve Eyüp Öğüt ile yaşamını yitirenlerin yakınları ve avukatlar hazır bulundu. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden gelen rapora itiraz eden avukatlar, yeni bilirkişi raporu talep ederek sanıkların tekrar tutuklanmasını istedi. Savcı mütalaasında, Faik ve Eyüp Öğüt ile Yılmaz Şahin Yurtyapan hakkında ‘Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme’ suçundan üst sınırdan ceza talep ederken, Necdet Alpay’ın beraatini istedi. Mahkeme, 4 sanığın tutuksuz yargılanmalarına ve firari sanıkların dosyasının ayrılmasına karar vererek duruşmayı 19 Temmuz’a erteledi.

    AVUKAT ERSAN ŞEN’E TEPKİ

    Firari sanıklar Abdullah Devrim S. ve Hasan Hüseyin S.'nin avukatı Ersan Şen, kırmızı bülten kararının kaldırılması ve tutuklanmama güvencesi talep etti. Bu talep duruşma salonunda ve çıkışında tepkilere yol açtı. Şen, polis eşliğinde salondan ayrıldı.

    ‘BU BİR CİNAYETTİR’

    Yakınlarını kaybeden aileler, duruşma sonrası enkaz başına giderek sanıkların tutuklanmamasına tepki gösterdi. Elif Buse Kaplan, “Bütün deliller ve raporlar ortadayken, sorumlular hala tutuksuz yargılanıyor. Biz Türkiye’de adalete güvenmek istiyoruz” dedi. Ailelerin avukatı Figen Peri, kolon kesen kişilerin olası kasttan yargılanması gerektiğini belirterek, "Bu bir cinayettir" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow