Zerdeçal Tozu Nedir, Ne İşe Yarar? Zerdeçal Tozu Faydaları Nelerdir?
Zerdeçal tozu, zerdeçalın öğütülmesi ve toz haline getirilmesi ile meydana çıkan bir tozdur. Hindistan, dünyadaki en fazla zerdeçal üretimi yapan ve zerdeçalı tüketen ülke olarak karşımıza çıkar. Peki, zedeçal tozu ne işe yarar, faydaları nelerdir?
Zerdeçal Tozu Nedir, Ne İşe Yarar?
Zerdeçal, içindeki kurkumin maddesi ile şifalı bitkilerden biri olarak kabul edilir. Zencefilgiller familyasına ait bir kök bitki olan zerdeçal iri yapraklı ve sarı çiçekli bir bitkidir. Zerdeçalın ana vatanı Güney Asya'dır ve dünyanın çeşitli yerlerinde farklı şekillerde kullanılmıştır. Hindistan, dünya geneline bakıldığında en çok zerdeçal üreten ve tüketen ülke olarak tespit edilir.
Ülkede düğün ya da dini törenlerde yapılan yemeklere zerdeçal eklenir. Zerdeçal tozu kronik ve akut iltihap ile mücadele eden bir üründür. Hücrelerin yapısını korur ve doğal iltihap giderici olarak da bilinir. Hastalıkların oluşumunu engelleme etkisi olan zerdeçal tozunun doğal bir ağrı kesici olduğu da bilinmektedir.
Zerdeçal Tozu Faydaları Nelerdir?
Zerdeçal ağrıları azaltması ile bilinmektedir. Eğer ağrı kesici kullanmak istemiyor ve doğal yollar ile ağrılarını azaltmak istiyorsanız zerdeçal tozundan faydalanabilirsiniz. Romatizmal hastalıklardan şikayetçi olan kişilere de zerdeçal ya da zerdeçal tozu tüketmeleri önerilir. Hem antienflamatuar içeriği hem de ağrı kesici özelliği sayesinde kas ve eklem ağrılarının azalmasına yardımcı olur.
Adet ağrılarında ya da diş ağrılarında da oldukça etkilidir. Kabızlık ve şişkinliğe iyi gelmektedir. İçerdiği mineral ve vitamin bileşenleri ile sindirim sistemini düzenler. Bağırsak dostu olarak da bilinen zerdeçal tozunu sindirim sorunlarında kullanabilirsiniz. Özellikle gaz ve şişkinlik sorunu yaşayanlar için doğal bir üründür.
Depresyon etkilerini azaltma etkisi bulunmaktadır. Depresyonla mücadelede doğal ürünlerden biri olan zerdeçal tozu besinlere ya da içeceklere katılabilir. İçindeki B6 vitamini ile mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin hormonunun salgılanması destekler.
Zerdeçal Tozu Nasıl Kullanılır?
Zerdeçal tozu, zerdeçal meyvelerinin toz haline getirilmesi ile elde edilmektedir. Yemeklere baharat şeklinde ilave ederek kullanmak en çok kullanılan şeklidir. Tadının keskin olması nedeni ile az miktarda kullanılması önerilir. Süte ya da yoğurda ekleyerek de zerdeçal tozunun tüketilmesi önerilir.
Zerdeçalı çay şeklinde de kullanmak mümkündür 500 ml suyun içine zerdeçal ekleyerek zerdeçal çayı yapabilirsiniz. İçine zevkinize bağlı olarak limon ya da bal da ekleyebilirsiniz. Zerdeçal tozunun faydalarından daha çok yararlanmak için düzenli şekilde kullanmak önerilir. Bu sayede bağırsaklarınız daha iyi çalışır ve gün içinde şişkinlik ya da gaz problemi de çekmezsiniz.
Zerdeçal Nasıl Toz Haline Getirilir?
Zerdeçal, yetişirken kök hali ile yetişen bir bitkidir. günümüzde zerdeçalı aktarlarda ya da marketlerde toz veya kök şekli ile bulmak mümkündür. Zerdeçal tozu, toplanmış olan zerdeçal köklerinin kurutulması ve toz haline getirilmesi ile elde edilmektedir.
Kurutma işlemine başlamadan önce köklerin olgunlaşmasını durdurmak için kaynatılır. Bu işlemden sonra da kurumaları için güneşin altına serilir ve burada 15 gün boyunca bekletilir. Zerdeçal kurutma işleminden sonra kurumuş olan kökler öğütülür.
Bu işlemden sonra zerdeçallar toz zerdeçal haline gelir ve sonrasında paketleme işlemine geçilir. Zerdeçalın faydalarından yararlanmak için ürünü toz şeklinde ya da direkt kök hali ile kullanmak mümkündür. Daha uzun süre kullanmak için serin bir yerde muhafaza etmek gerekir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Aralık Ayından İtibaren Vakalar Arttı! Yoğun Öksürük, Yüksek Ateş Ve İshal Şikayetleri İle Kendini Göteriyor! Bu Hastalığa Dikkat
'Halsizim' diye gitti hastanede 12 santimetrelik dev kitleyle karşılaştı
Sahte Olmayan Ne Kaldı? Peynirde, Kıymada Hatta Ekmekte İnanılmaz Hileler! Kaşar Peynirine Patates Püresi, Kıymaya Et Aroması, Una Beyazlatıcı...
Alzheimer 20 Yıl Önceden Geliyorum Diyor! İşte O Belirti...
Sabah Kahve İçmeden Güne Başlayamayanlara İyi Haber! Vücuda Etkisi Araştırıldı! Öyle Bir Faydası Ortaya Çıktı ki.. Dilara Koçak Yazdı