Su Çiçeği Nedir, Nasıl Olur? Su Çiçeğinin Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Dünyadaki birçok hastalık virüsler nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Virüslere yaşamak için insan vücudu gibi bir alanı tercih etmektedirler. İnsan vücudunda varlıklarını sürdürerek çoğalma yoluna giden virüslerin en önemli özelliği bulaşıcı hastalıkların kaynakları olmalarıdır. Virüsler, insandan insana bulaşma özelliğine sahiptir. Virüslerin neden olduğu hastalıkların bir tanesi de su çiçeğidir. Su çiçeği tarihte önemli salgınlara sebep olmamıştır, sadece bölgesel salgınlara sebep olmuştur.
Su Çiçeği Nedir, Nasıl Olur?
Su çiçeği VZV isimli bir virüsten kaynaklanan ateşli hastalıklara verilen isimdir. Su çiçeği genel olarak ergenlik öncesindeki çocuklarda görülmektedir. Su çiçeği hastalığını geçiren bir çocuğun kalan hayatında tekrar bu hastalığı görmesi nadiren gerçekleşmektedir. Bir kere geçirilmesi halinde kalıcı bir bağışıklık kazanılmış olur. Ancak bağışıklık sistemi hassas olan kişilerde tekrarlama durumu görülebilir.
Su çiçeği aşının bulunmasının ardından toplum içerisinde sık görülmeyen bir hastalık sınıfına girmiştir. Su çiçeği virüsleri bulaşıcı etkisi güçlüdür ancak aşılı bireylerin toplumda olması bu bulaşıcılığı kırmaktadır. Su çiçeği hastalığı çocuklarda en sık olarak 6 - 12 yaş arasında görülmektedir. Genel olarak kış aylarında ve ilkbaharda görülen hastalığın bulaşması insandan insana şeklindedir.
Damlacık ve hava yolu ile bulaşabilen su çiçeği virüsünün kuluçka süresi ise 13 - 22 gün arasındadır. Yani virüsün insan vücuduna girmesini ardından bu süre içerisinde belirtiler görülmeye başlanabilir. Su çiçeğinin bulaşması hastalık belirtileri görülmeden 2 - 4 gün arasında gerçekleşebilir. Bir kişi hastalık taşıyor ve belirtisi görünmüyor olsa da virüsü bulaştırması bu süreler içinde gerçekleşebilir.
Su Çiçeğinin Belirtileri Nelerdir?
Su çiçeği virüsünün belirtilerinin görülmesi 10 - 21 gün arasında gerçekleşmektedir. Su çiçeği hastalığının geçirilme süresi ise 5 - 10 gün arasındadır. Hastalığın ilk belirtisi vücutta görülen kızarıklıklardır. Kızarıklıkların görülmesinin ardından hafif ateş ve burun akıntısı görülmeye başlanır. Hastalığın ileri safhalarında halsizlik ve iştahsızlık, ayrıca aşırı huzursuzluklar görülmektedir.
Döküntüler genel olarak gövde bölümünde görülmektedir. Hastalığın daha ileri günlerinde baş ve ayak bölgesine de yayılmaya başlar. Ateş durumu 1 - 4, iştahsızlık ve halsizlik 1 - 6 gün arasında yaşanmaktadır. Kızarıklıklar ilk etapta küçük parçalar halinde ortaya çıkar. Daha sonra kabarcıklar ve bununla birlikte de yara kabuğu haline dönmektedir. Yara kabuğu durumlarında virüsün bulaşıcı etkisini de kaybettiği görülmektedir. Su çiçeği tehlikeli bir hastalık değildir ancak zatürre ve nörolojik rahatsızlıklara sebep olabilir.
Su Çiçeğinden Korunmanın Yolları Nelerdir?
Su çiçeğinden korunmanın en temel yolu aşısını yaptırmaktır. Su çiçeği aşısı %95 oranla koruma sağlayabilmektedir. Su çiçeği aşısı iki doz olarak uygulanmaktadır. Bu dozlardan ilki 12 - 15 aylıkken yapılır. Ardından ikinci doz aşının yapılma yaşı ise 4-6 yaş arasıdır.
Bu yaşlarda aşı olmamış ve su çiçeği geçirmemiş olan 12 yaşın üstündeki çocuklar için 28 gün ara ile iki doz uygulaması yapılmaktadır. Aşı çocukları 10 yıla yakın bir süre ile hastalıktan koruyabilmektedir. Aşıyı yaptırmış olan kişilerde su çiçeği görülme olasılığı çok düşüktür. Bir çocuk hastalığı olarak bilinen su çiçeğinin 12 yaşın sonrasında görülmesi yaygın değildir.
Su Çiçeğinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Su çiçeğinin ağır bir tedavisi yoktur. Hatta bazı durumlarda hiçbir tıbbi yardım olmadan da kendiliğinden geçebilmektedir. Su çiçeğinin tedavisinde ateş düşürücüler kullanılmaktadır. Su çiçeği ile ilgili bilinen toplum arasındaki yanlışlardan bir tanesi de aspirin kullanımıdır. Doktorlar aspirin kullanımını önerilmemektedir. Bunların dışında kaşıntılar için kremler kullanılabilir. Bağışıklık sistemi normalinden daha hassas olan çocuklar için antiviral tedavi yapılmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Alzheimer Böyle Geliyorum Diyor! 6 Yıl Önceden Haber Veren Belirti... Yürürken Bunu Yaşıyorsanız...
Ağızdaki Sessiz Tehlike: Tükürük Bezi Taşı Hastalığı! Belirtilere Dikkat
Her yıl 10 milyondan fazla insan bu hastalığa yakalanıyor
Geleneksel 2 Lezzet Doğal İlaç Çıktı! Bağışıklığı Adeta Çelik Gibi Yapıyor, Sindirimi Düzenliyor! Sofranızda Yer Açın: Ekşi Mayalı Ekmek Ve Tarhana...
DİKKAT! A Vitamini Karaciğer Bozukluğuna, C Vitamini Böbrek Taşına, E Vitamini DNA Hasarına Yol Açabilir! Sakın Böyle Kullanmayın