Spirulinanın Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? Spirulina Ne İşe Yarar? Spirulinanın Az Bilinen Faydaları
Spirulina besin takviyesi olarak kullanılmaktadır. Mavi yeşil bir alg türü olan spirulina yüksek miktarda protein, doğal demir, B vitamini ve beta karoten içermektedir. Özellikle vegan diyetinde kullanılan spirulina pek çok alanda sağlığa da iyi geldiği bilinmektedir. Fakat spirulina takviyesini kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmasında yarar bulunur.
Spirulina Nedir?
Spirulina tatlı ve tuzlu suda yetişebilen bir deniz yosunudur. Mavi yeşil algler olarak da adlandırılan spirulinatek hücreli mikroorganizmalar ailesinden olmaktadır. Yoğun mavi yeşil renge sahip ve yumuşak bir tada sahiptir. Özellikle hücreleri sert ve lifli duvarlara sahip olmayan özelliği ile bilinmektedir. Kolay sindirilebilen spirulina klorofil bakımından zengindir.
Dünyanın en eski canlılarından olan spirulina eski dönemlerde Orta Amerika'da bulunan Aztekler tarafından kullanılmıştır. Son yıllarda yeniden popüler hale gelmiş olan spirulina gezegende en zengin besin kaynakları arasında olmaktadır.
Spirulinanın sindirilmesi oldukça kolaydır. Fakat yüksek pH değerine sahip olan alkali göllerde ve kontrollü koşullar altında dış mekan havuzlarında gelişmektedir.
Spirulinanın Faydaları Nelerdir?
Spirulinanın sağlık açısından pek çok faydası olmaktadır. Spirulinanın faydalarını şu şekilde açıklayabiliriz:
- Vücudun protein ihtiyacını karşılamaya yardımcı bir besin kaynağıdır. Özellikle bitkisel protein tüketen kişiler için iyi bir seçenektir.
- Yağsız bir proteindir. Bu nedenle kilo vermeye yardımcı olur.
- İçerisinde dana ciğerine göre dört kat daha fazla B12 vitamini bulunur. Bu sebeple kişilerde halsizlik, unutkanlık ve sürekli yorgunluk hissini engeller.
- D vitamini bakımından zengin bir besindir. Demir eksikliği tedavisinde de kullanılmaktadır.
- Antioksidan açısından zengindir. Toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
- Cildi güzelleştirir. Yaşlanma belirtilerini azaltır.
- Kasların güçlenmesine yardımcı olur.
- Beyaz ve kırmızı kan hücrelerinin üretilmesine yardımcı olur. Bu sebeple kansızlık tedavisinde de kullanılmaktadır.
- Kanser tedavisinde kullanılmaktadır.
- Alerjik reaksiyonlara karşı da koruma sağlar.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara az yakalanmamızı sağlar.
Spirulina Neye İyi Gelir?
Spirulina bilinen en iyi oksijen üretici alglerin besine dönüşmüş halidir. Yüksek oranda vitamin ve mineral barındıran spirulina insan sağlığında pek çok şeye iyi gelmektedir. Spirulinanın içerdiği D vitamini ile demir eksikliğine iyi geldiği bilinmektedir. Bunun dışında özellikle cilde maske olarak kullanımında arındırıcı ve toparlayıcı etkisi olduğu bilinmektedir.
Spirulina toplumda çok duyulmasa da tüketimi sağlık açısından çok yararlıdır. Vücutta birçok şeye iyi gelen spirulina düzenli kullanıldığı zaman yaşlanma belirtilerini de azaltmaktadır. Fakat spirulina kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışılması önerilmektedir. Çok tüketilmesi halinde böbrek ve karaciğer zarar görebilmektedir.
Spirulina Ne İşe Yarar?
Spirulinanın yaklaşık yüzde yetmişi protein, yüzde on beşi karbonhidrat, yüzde altısı ise yağlardan oluşmaktadır. Geri kalan kısmı ise sindirilemeyen diğer maddeler ve mikro besinlerdir. Bu sebeple kaliteli bir protein olan spirulina vejetaryen kişiler için tüm aminoasitleri içermesi sebebiyle çok iyi bir seçenektir.
Spirulinanın Az Bilinen Faydaları
Spirulinanın bilinen faydaları dışında bilinmeyen pek çok faydası da bulunmaktadır. Özellikle antioksidan özellikleri ile egzersizlerin neden olduğu oksidatif hasarı ve kas yorgunluğunu en aza indirir. Yorulma sürelerini e önemli derecede uzatmaktadır.
Spirulinanın bağırsaklara da iyi geldiği bilinmektedir. Özellikle bağırsaklardaki sağlıklı bakterileri korumaya yardımcı olmaktadır. Spirulinanın en önemli faydasından birisi de mental sağlığı desteklemesidir. Duygu durum bozuklukları tedavisinde spirulinanın potansiyel bir rolü bulunduğu söylenmektedir.
Spirulina Nasıl Tüketilir?
Spirulina hap şeklinde satılmakta ve günlük gıda takviyesi olarak kullanılmaktadır. Demir eksikliği olan veya bitkisel protein tüketme konusunda zorlanan kişiler için iyi bir takviye edici gıdadır. Ayrıca spirulina toz halinde de satılmaktadır. Toz halinde satılan spirulina çaylara veya tatlılara eklenerek de kullanılabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Araştırma: Kalıcı kimyasallara maruz kalmak bağırsak ve böbrek rahatsızlıklarını tetikleyebiliyor
Yaşam umudunun adı organ bağışı! Kimler bağış yapabilir?
İlk ara tatil başlıyor... Uzmanlardan ‘ekran süresi ’ uyarısı
Günde 5 dakika yetiyor... Kan basıncını düzenliyor, kalp krizi riskini azaltıyor! Yüksek tansiyon kabusunuz olmasın
GRİP VE NEZLE OLANLAR DİKKAT! Burun tıkanıklığı kabusunuz olmasın: 'Burun spreyini evde kendiniz yapın!'