Fibromiyalji İçin Hangi Doktora Gidilir? Fibromiyaljiya Hangi Bölüm Bakar?
Fibromiyalji, vücuttaki belirli noktalarda kronik ağrı ve genel kas ağrıları ile karakterize olan bir yumuşak doku romatizmasıdır. Hastalığa ise, uykusuzluk, yorgunluk, depresyon gibi çeşitli psikolojik ve fiziksel belirtiler de eşlik eder. Toplumda yaklaşık olarak %3’ünde görülen fibromiyalji sendromuna kadınlarda çok daha sık rastlanır. Bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmese de genetik ve çevresel faktörlerin bir araya gelmesi ile tetiklediği düşünülüyor.
Fibromiyalji İçin Hangi Doktora Gidilir?
Fibromiyaljin belirtilerine dikkat eden bir tecrübeli doktor fiziki muayene ve şikayetleri dinleyerek ile tanıyı koyabilir. Ülkemizde ise, fibromiyalji hastaları ile en çok karşılaşan, bu tanıyı en sık koyan ve tedavisini düzenleyen rehabilitasyon ve fizik tedavi uzmanı olan doktorlardır. Bu nedenle de fibromiyalji olabileceğini düşünüyorsanız gitmeniz gereken bölüm öncelikle fizik tedavi ve rehabilitasyon olmalıdır.
Fibromiyaljiya Hangi Bölüm Bakar?
Fibromiyalji belirtilerini fark eder etmez teşhis için tam donanımlı bir hastanenin romatoloji uzmanına, tedavi için de fizik tedavi birimlerine başvurmanız gerekir. Çok karmaşık bir hastalık olan fibromiyalji için multidisipliner bir tedavi uygulanması gerekir. Fizyoterapist ve psikolog dışında pek çok branştan da destek alınabilir.
Fibromiyalji teşhisi koymak için hastanın öyküsü, hastalık belirtileri dikkatle incelenir ve fiziki muayene sonucunda konur. Fibromiyalji teşhisi için de üç ay belirtilerin ve şikayetlerin devam etmesi gerekir. Fibromiyalji muayenesinde ise, tender point adı verilen vücudun 18 hassas noktasından 11’inde bu ağrılı noktaların bulunup bulunmadığı da kolaylıkla tespit edilir.
Bu referans noktalarında hastanın çok daha hassas olması temel bir şart olarak kabul edilir. Fibromiyaljinin sadece kan tetkikleri sonucunda ortaya çıkmasını beklememek gerekir. Ama kan tetkikleri de ayırıcı bir tanı için istenebilir. Sıkça başka hastalıklarla karıştırılan fibromiyalji hastalığında, bu karışıklığı önlemek için yapılacak tetkikler ise, büyük önem taşır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ateş düşürücü olarak kullanmayın! Yan etkileri korkunç: Böbrek ve karaciğeri bitiriyor
Dubai çikolatası yerken sağlığınızdan olmayın! Bu hastalıkları tetikleyebilir
Kardiyoloji Uzmanı uyardı: Her 15 saniyede bir insan kalp krizi geçiriyor
Çoğu kişi bilmiyor! Kış aylarında saç dökülmesinin en önemli nedeniymiş! Önlemek mümkün...
Gerçek yaşınız ‘biyolojik yaş’tır! Biyolojik yaşınızı biliyor musunuz? Prof. Dr. Osman Müftüoğlu yazdı