Solunum terapisi desteği nedir, nasıl alınır?
Koronavirüse yakalanıp atlatan hastalarda solunum yetmezliği, nefes darlığı ve zatürre gibi rahatsızlıklar sık görülüyor. Akciğerlerde tutuluma yol açarak solunum yetmezliği, nefes darlığı ve zatürreye sebep olan koronavirüsün zararlı etkilerini "solunum terapisi" ile atlatmak mümkün. Peki, solunum terapisi nedir, nasıl yapılır? Solunum terapisi desteği nasıl alınır?
Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs en çok akciğerleri etkiliyor. Koronavirüs tedavisi sonrası hastalarda "fibrozis" denilen akciğer zarlarında yapışıklık oluşuyor. Akciğerler etkilenince damarlarda kan pıhtılaşmalarına sebep oluyor. Solunum kapasitesi ciddi oranda düşüyor ve akciğerlerin bazen tamamına yakını etkilenebiliyor. Bu hasarın etkilerini iyileştirmek için solunum terapisi büyük fayda sağlıyor. Peki, solunum terapisi nedir, nasıl yapılır?
Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park Bahçelievler Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Sezai Şahin solunum terapisine dair detayları açıkladı.
Solunum terapisi nedir, nasıl yapılır?
Tedavide öncelikle solunum rehabilitasyonu ile başlayarak akciğer sekresyonunu azaltmak, bunun sonucunda akciğerin solunum kapasitesini artırmak amaçlanıyor. Oksijenlenmesi artan hastalarda pıhtılaşma sorunları da azalıyor. Vücut oksijenlendiği için de hastanın erken dönemde yorgunluk sorunları son buluyor. Organ fonksiyonları ise normale dönüyor. Bu tedavi işe ve aktif yaşama dönmeyi erkene çekiyor. Ancak koronavirüs hastalığı sonucunda kişide akciğer tutulumu olmadıysa bu tedaviye gerek yok.
Solunum terapisi desteği nasıl alınır?
Solunum terapisinin SGK kapsamında olduğunu da hatırlatan Şahin, “Akciğerde koronavirüs tutulumu olan kişiler bulundukları yerlerdeki fizik tedavi kliniklerine başvurup solunum rehabilitasyonu alabilirler. Ortalama 20 seans yeterli olur. Kişi zaten 8-10 seanstan sonra kendisindeki enerjiyi de hissetmeye başlar. Tedavi uyguladığımız hastalarda sonuçlar çok iyi” değerlendirmesinde bulundu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası! Dikkat! Löseminin bu belirtisi gribal enfeksiyonlarla karıştırılabiliyor
Doğum korkusu ortadan kalkıyor! Sezaryenle mücadelede ‘Tokofobi’ hamlesi
Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları: Belirtileri, tedavi ve korunma yöntemleri... Uzmanından çok önemli 'Antibiyotik' uyarısı
5 yaş altı çocukları daha çok etkiliyor! Uzmanı uyardı, bu hastalık hafife alınmamalı
‘Sürekli üşüyorum' diyenler dikkat! Hastalık habercisi olabilir