Sağlık için günde 10 bin adım
Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğr. Gör. Uzman Fizyoterapist Begümhan Turhan, sağlıklı yaşam için günde 10 bin adım atılması gerektiğini söyledi.
Toplumun yüzde 65'lik kesiminin fiziksel aktivite açısından minimum seviyede olduğunu ve hareketsiz yaşam tarzını benimsediğini söyleyen Begümhan Turhan, araç ve asansör kullanımının bunun en belirgin örneği olduğunu ifade etti.
Televizyon karşısında çok vakit harcanmasının da pasif yaşamın önemli etkenlerinden birisi olduğunu vurgulayan Turhan, "Hareketsiz yaşam kalp, şeker gibi hastalıklara yakalanma riskimiz her geçen gün artmaktadır. Zamanlarını sosyal ve fiziksel aktivitelerden uzak kalarak geçiren kişiler, pasif hayattan kaynaklanan ölüm riski içerisinde bulunurlar. Amerika'da yapılan araştırmalarda bu durumdan kaynaklı ölüm sayısının yılda 200 binlere ulaştığı kaydedilmiştir" dedi.
Yerli kanser aşısı destek bekliyor
Yapılabilecek en kolay sporun yürüyüş olduğunu dile getiren ve bunun için herkesin günde en az 10 bin adım atmasını isteyen Turhan şu uyarılarda bulundu:
"Yürürken kas, iskelet sistemimizle birlikte beynimiz de çalışır. Daha fazla oksijen alırız. Hücrelerimize giden oksijen miktarı artar. Fiziksel etkinliğin hem en sağlıklı biçimidir, hem de iyileşme sistemini iyi işler durumda tutar. Hastalık durumlarında vücudun kendiliğinden iyileşme olasılığını artırır. Düzenli olarak yapılan 30-40 dakikalık tempolu yürüyüşler ile forma girmek mümkündür. Yürüyüşün bize kazandırdığı en önemli şey ise her adımımızda hayatımızdaki stresi biraz daha azaltmasıdır. Uykularımız daha verimli ve düzenli hale gelir. Eğer düzenli yürüyüş yapamıyorsak, günlük hayattaki adım sayımızı artırmalıyız. Kendi kendimize geliştirebileceğimiz bazı yöntemlerle bu sayıyı artırmak mümkündür. Mesela arabamızı daha uzak bir yere park etmek, otobüsten inerken bir durak önce inmek gibi."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kış aylarında geçmeyen öksürük ciddi sorunların habercisi olabilir
Kanserin 40’lı yaşlarda görülme sıklığı artıyor! Kanser riskini düşüren 12 önemli kural
Fark Etmeden 'Yoga Matı Kimyasalı' Yemiş Olabilirsiniz! Hamburger Ekmeği Başta Olmak Üzere En Çok Bu Ürünlerde Var
Aşırı yeme bozukluk mu? Bağımlılık mı?
Probiyotik takviyesi kullanmadan önce bilmeniz gereken 5 şey! Prof. Dr. Osman Müftüoğlu yazdı