Protein Tozu Nedir, Ne İşe Yarar? Protein Tozu Faydaları Nelerdir?
Protein tozu, günlük olarak daha fazla protein almanın kolay bir yoludur. Bir shake veya smoothieye karıştırabilir, yulaf ezmenize serpebilir veya ekmek, kek gibi unlu mamullere ekleyebilirsiniz. Peki, tam olarak protein tozu nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir?
Protein Tozu Nedir, Ne İşe Yarar?
Protein tozu, peynir altı suyu proteininden elde edilen bitki bazlı çeşitlere, aromasızdan yüksek aromalıya kadar pek çok farklı çeşidi olan besin takviyesidir. En yaygın kullanılan protein tozu çeşitleri peynir altı suyu, kazein ve soyadır.
Protein Tozu Çeşitleri Nelerdir?
Peynir altı suyu, kazein, yumurta akı, bezelye, kenevir ve kahverengi pirinç proteini dahil olmak üzere birçok protein tozu çeşidi vardır. Her tür, kaynağına, amino asit profiline ve potansiyel faydalarına göre değişir.
Çok fazla protein tozu seçeneği olduğu için hangisinin en iyi faydayı sağlayacağını bilmek zor olabilir. İşte en iyi protein tozu çeşitleri:
Peynir Altı Suyu Proteini (Whey Protein) ve Kazein Proteini
Peynir altı suyu proteini ve kazein proteini, sütten yapılan hayvansal protein tozlarıdır. Peynir altı suyu ve kazein proteini, inek sütünde bulunan ve toz haline getirilen protein türleridir. Peynir altı suyu laktoz içerdiğinden laktoz intoleransı olanların kullanımına uygun değildir. Kazein ise daha yavaş emilmesi ve sindirilmesi ile ünlüdür.
Vücudunuz onları yapamadığı için yiyeceklerden almanız gereken tüm temel amino asitleri içeren yüksek kaliteli proteinler olarak kabul edilirler. Kollajen, inek (sığır), balık (deniz) veya tavuğun bağ dokularından elde edilen başka bir hayvan bazlı proteindir. Kollajenin cilt, eklem, saç, tırnak ve bağırsak sağlığını iyileştirdiği söylense de araştırmalar sınırlıdır ve bu faydalar kesin değildir.
Onlarca yıldır peynir altı suyu proteini takviyeleri, fitness tutkunlarının, vücut geliştiricilerin, elit sporcuların ve haltercilerin tartışmasız favorisi olmaya devam etmektedir. Bunun nedeni sadece peynir altı suyu proteininin proteinin en saf hali olması değil aynı zamanda spor salonunu ve atletik performansı yükseltme söz konusu olduğunda peynir altı suyu proteininin rakipsiz olmasıdır.
Soya, Kenevir, Pirinç ve Bezelye Proteinleri
Soya, kenevir, pirinç ve bezelye proteinleri yaygın bitki bazlı protein seçenekleridir. Pek çok bitki bazlı protein, içerdiği amino asitleri çeşitlendirmek için bunların bir kombinasyonunu içerir, böylece "tam" bir protein olarak kabul edilir.
Tam bir protein, vücudumuzun kendi başımıza üretemeyeceği dokuz temel amino asit de dahil olmak üzere 20 amino asidin tümünü içerir.
Protein Tozu Faydaları Nelerdir?
Sağlık, fitness ve vücut geliştirme toplulukları arasında bir hit haline gelen protein tozunun faydaları şunlardır:
Vücut kompozisyonunu geliştirir.
Protein tozu düzenli ve uygun bir diyetle tamamlandığında kas büyümesini, iyileşmesini artırabilir.
Protein tozu kemik kırıklarıyla ilişkili iyileşme sürecini hızlandırırken osteoporotik kırıkların önlenmesine yardımcı olur.
Eşsiz antioksidan ve bağışıklık güçlendirici özelliklerine sahip glutatyon içeriği bağışıklık sisteminin korunmasına yardımcı olur.
Çeşitli araştırmalar Whey Protein tozu takviyesinin metabolizmayı hızlandırmanın istisnai bir yolu olduğunu göstermiştir.
Protein tozu yalnızca kas kütlesi kazanmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda cildinizin, tırnaklarınızın ve saçınızın dokusunu, görünümünü ve elastikiyetini de geliştirir.
Kan basıncının düşürülmesine yardımcı olan laktokininler bakımından zengindir.
Vücut iltihabının önemli bir belirteci olarak kabul edilen C-reaktif proteini (CRP) önemli ölçüde azaltır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...
"Alzheimer" ve "Parkinson" tedavisinde umut veren gelişme
Aciller Doldu! Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları Pik Yaptı! Covid-19, Influenza Vakaları Patladı, Uzmanlar Uyardı
Rahim ağzı kanserinin yüzde 99'una HPV enfeksiyonu neden oluyor
A'dan Z'ye Diyabet: Diyabet Nedir, Neden Olur? Tip 1 ve Tip II Diyabet Belirtileri! Beslenme Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?