hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Peroneal tendon sakatlığı nedir, ne kadar sürede iyileşir, belirtileri nelerdir?

    Peroneal tendon sakatlığı nedir, ne kadar sürede iyileşir, belirtileri nelerdir
    expand

    Darbeye bağlı ya da düşme, burkulma gibi durumlarda ortaya çıkan peroneal tendon sakatlığı kişiye ve sakatlığın büyüklüğüne göre farklı iyileşme sürecine sahip. Peki, tam olarak peroneal tendon sakatlığı nedir, ne kadar sürede geçer ve belirtileri nelerdir?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sporla uğraşan kişilerde daha sık görülen sakatlıklardan biri olan peroneal tendon sakatlığı hastalığın boyutuna göre kişinin yaşam kalitesini farklı sürelerde kısıtlıyor. İşte bu hastalıkla ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar…

    Peroneal tendon nedir, ne kadar sürede geçer?

    Peroneal tendon sakatlığı tedavi süreci çeşitli değişkenlere bağlı olarak kişiye özel farklılıklar gösterebilir. Bu süreçte iyileşme hızı, yaralanmanın cinsi, ağırlığı, uygulanan tedavi metodları, kişinin yaşam biçimi, genel sağlık durumu ve iyileşme dönemine ne kadar uyum sağladığı gibi etmenlere bağlıdır. Hafif düzeydeki peroneal tendon yaralanmaları tipik olarak 2 ile 6 hafta arasında iyileşme gösterebilir. Bu durumlarda genellikle dinlenmek, soğuk kompres uygulamak, bölgeyi sarmak veya ortopedik destek kullanmak, fizyoterapi ve düzenli egzersizler etkili olabilir.

    Öte yandan, daha şiddetli peroneal tendon yaralanmaları ya da tendon kopmaları için daha uzun bir iyileşme süreci gerekebilir. Bu vakalarda, tam iyileşme 3 aydan 6 aya, hatta daha uzun sürebilir. Tedavi süreci çoğunlukla cerrahi müdahale gerektirebilir ve ameliyat sonrası rehabilitasyon dönemi kritik öneme sahiptir. Fizyoterapi, egzersiz programları, kas kuvvetlendirme rutinleri ve aktivitelere kademeli olarak yeniden başlamak tam anlamıyla iyileşmeyi desteklemek adına önemlidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peroneal tendon sakatlığı nedenleri nelerdir?

    Aniden meydana gelen zorlanmalar veya travmalar: Peroneal tendonları üzerindeki baskıyı artırabilen ayak bileği burkulmaları, düşmeler veya spor sırasında yapılan ani ve dengesiz hareketler tendonlara zarar verebilir.

    Sürekli Yaralanmalar: Aynı hareketlerin sürekli tekrarı veya aşırı gerilmeler, peroneal tendonlar üzerinde stres yaratarak zaman içinde hasara neden olabilir.

    Ayak bileği veya bacağın dış kısmında ağrı: Peroneal tendonlar zarar gördüğünde, bu bölgede ağrı ve duyarlılık meydana gelebilir.

    Ayak bileğinde hareket kısıtlılığı: Tendon hasarı nedeniyle ayak bileğinde esneklik kaybı ve hareket sınırlılığı yaşanabilir.

    Şişlik ve iltihap: Peroneal tendon yaralanması sonucu tendon çevresinde iltihaplanma ve buna bağlı olarak şişlik oluşabilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow