Peptik ülser nedir, neden olur? Peptik ülser belirtileri
Helikobakter pilori enfeksiyonunun neden olduğu peptik ülserler genellikle önlenebilir değildir. Ülser bir kan damarını açtığında midenizde, yemek borunuzda veya on iki parmak bağırsağınızda kanama olabilir. Ülserler, zaman içinde yavaş veya hızlı bir şekilde meydana gelen ve muhtemelen şok nedeniyle hayati tehlike oluşturabilecek kanamalara neden olabilir. Posta.com.tr okurları için peptik ülser hastalığı hakkında merak edilenleri derledik.
Peptik ülserler oldukça yaygındır ve her yıl dört milyondan fazla insanı etkiler.
PEPTİK ÜLSER NEDİR?
Peptik ülser, sindirim sisteminde gelişen bir yara türüdür. Bu yaralar, yiyecekleri sindirmenize yardımcı olan asitler midenin veya midenin hemen ötesindeki ince bağırsağın ilk kısmı olan on iki parmak bağırsağının duvarlarına zarar verdiğinde ortaya çıkar.
PEPTİK ÜLSER NEDEN OLUR?
Uzun süre baharatlı yiyeceklerin veya stresin peptik ülserlere yol açtığına inanılıyordu. Ancak doktorlar artık durumun böyle olmadığını biliyor.
Ülserlerin en yaygın nedenleri;
Helicobacter pylori, midenizi enfekte edebilen bir bakteri türüdür.
Asetilsalisilik asit, ibuprofen ve naproksen etken madddeli ilaçlar gibi nonsteroid antiinflamatuar ilaçların (NSAID'ler) kullanımı, sindirim sisteminin mukus tabakasında aşınabilir.
Bazı faktörler, bir kişiyi peptik ülser geliştirme riskine sokabilir, örneğin:
Yüksek dozda NSAID almak
NSAID'leri uzun bir süre boyunca sürekli olarak kullanmak
Kadın olmak
70 veya daha büyük olmak
Ülser hastalığı öyküsü olması
Kortikosteroidler, astım, artrit veya lupus tedavisi için reçete edilebilecek ilaçlar almak tetikleyebilir. Nadir durumlarda peptik ülserlere Zollinger-Ellison sendromu adı verilen bir durum neden olabilir. Bu, midede dokuya zarar veren aşırı miktarda asit üreten sindirim sisteminde asit üreten hücrelerden oluşan bir tümör oluştuğunda ortaya çıkar.
PEPTİK ÜLSER BELİRTİLERİ NELERDİR?
Peptik ülseri olan birçok insanda herhangi bir belirti yoktur, ancak üst karın ağrısı en sık görülen semptomdur. Diğer belirtiler;
Mide bulantısı
Kırmızı veya koyu kanın kusması
Şişkin veya dolu hissetmek
Kanlı, siyah veya katran benzeri dışkı
Açıklanamayan kilo kaybı
İştahınızdaki değişiklikler
PEPTİK ÜLSERLERİN SÜRESİ
Helicobacter pylori'nin (helikobakter pilori) neden olduğu ülserler, bakteri öldürüldüğünde iyileşir. Tipik tedavi süreci, asit baskılayıcı ilaçlarla birlikte iki haftalık antibiyotik içerir. Bunu, tek başına asit baskılayıcı ilacın ek olarak dört ila sekiz haftası takip eder. Bir ülserin antibiyotik olmadan iyileşmesi mümkündür, ancak bakteri öldürülmezse muhtemelen tekrarlar veya yakınlarda başka bir ülser oluşur.
İlaçların neden olduğu peptik ülserler genellikle ilacı almayı bıraktıktan kısa bir süre sonra iyileşir. Doktorlar genellikle iyileşmeye yardımcı olmak ve ağrıyı hafifletmek için iki ila altı hafta boyunca antasitler almayı önerir. Mide ülserleri daha yavaş iyileşme eğilimindedir ve tamamen iyileşmesi iki veya üç ayı bulabilir. Duodenal ülserlerin iyileşmesi yaklaşık altı hafta sürer.
PEPTİK ÜLSERLER İÇİN TEDAVİSİ
Olası ilaç tedavileri, sindirim sisteminizdeki Helicobacter pylori bakterilerini öldürmek için antibiyotikleri içerir. H2 blokerleri olarak da adlandırılan asit azaltıcılar asit üretimini azaltır ve ülser ağrısını hafifletir. Ek olarak, ülser semptomlarını hafifletebilen sitoprotektif ajanlar (midenizi ve ince bağırsağınızı koruyan ilaçlar) vardır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip ve soğuk algınlığına karşı en güçlü kalkan! Bağışıklığı güçlendiriyor: PORTAKALDAN 10 KAT DAHA ÇOK C VİTAMİNİ İÇERİYOR!
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor