Parapleji Nedir? Hemipleji Ve Tetrapleji Nedir? Tedavileri Nasıl Yapılır?
İnsan vücudu pek çok hastalığa açık bir yapıya sahiptir. Özellikle fiziki açıdan kas ve iskelet sisteminde meydana gelen sorunlar, yaşam kalitesini ciddi oranda olumsuz yönde etkileyebiliyor. Böyle durumlarda zamanında müdahale için uzman bir doktora görünmek en önemli husustur.
Özellikle parapleji ile beraber hemipleji ve tetrapleji kişiyi ciddi sorunlar ile karşı karşıya bırakabilecek problemler içerisinde geliyor. Ortak şekilde hareket kaybına neden olan bu rahatsızlıklar felç gibi durumlar yaratabilmektedir.
Parapleji Nedir?
Parapleji diğer bir ismi ile omurilik felci olarak bilinmektedir. Her iki bacakta ve mide ile bel bölgesini kapsayan alanda his kaybı yaratan bir hastalıktır. Parapleji hastalığında kişinin her iki bacağında da hareket vardır. Ancak herhangi bir yardım almadan hareket etmesi mümkün olmaz. Ciddi oranda güç kaybı nedeniyle kişi tek başına ayağa kalkamaz ya da herhangi bir hareket gerçekleştiremez. Bu hastalık pek çok sebepten dolayı meydana gelebilmektedir.
- Düşme
- Kurşun yarası
- Motosiklet veya araba kazaları
Omuriliği çevrelemiş olan kemik yapısında ciddi oranda kayma ile beraber bu problem ortaya çıkar. Omurilik felcine sebep veren bu sorunlar, aynı zamanda doğuştan gelen bazı genetik etkiler kapsamında da yaşanabiliyor.
Hemipleji ve Tetrapleji Nedir?
İnsan vücudunda hareket sistemlerinde meydana gelen problemlerden biri olarak hemipleji ve tetrapleji öne çıkmaktadır. Bu iki hastalık ayrı ayrı ele alınmalı ve tanımlar üzerinden anlatılmalıdır.
Hemipleji: Halk arasında bilinen adıyla hemipleji inme olarak geçmektedir. Beyin damarlarında meydana gelen tıkanıklık ile beraber beyin hücrelerindeki hasar sonucu yaşanır. Vücudun sol veya sağ tarafında kısmi hareket kaybı ya da azalması şekilde meydana gelmektedir. Bu konuda hasarın şiddeti beyin kanlanmasındaki miktara bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu hastalığa daha birçok farklı durum sebep olabilmektedir.
- Yaşlanma
- Şeker hastalığı
- Hipertansiyon
- Sigara ve alkol kullanımı
- Kalp rahatsızlıkları
- Sedanter (Hareketsiz) yaşam
- Obezite
- Genetik birtakım faktörler
Kol ve bacaklarda kasların kuvvetsiz hale gelmesi ve ciddi oranda hareket kısıtlanması ile bu sorun meydana gelmektedir. Aynı zamanda duyu ve konuşma bozukluğu ile zaman ve mekan kaybı gibi birçok problem yaşanabilmektedir.
Tetrapleji: Boyun omurlarında meydana gelen hasar sonucu oluşan bir hastalık olarak tetrapleji öne çıkıyor. Bu hastalık neticesinde kişi kollarını ve bacaklarını kullanamaz bir aile gelir. Özellikle boyundan aşağısı konusunda tam bir felç durumu ile karşı karşıya kalmak mümkün. Kol ve bacaklarından herhangi bir his ve refleks alması mümkün değildir. Genel olarak kazalar ile beraber darbeler ve birçok farklı sebep karşısında bu sorun yaşanabilmektedir.
Tedavileri Nasıl Yapılır?
Yukarıda tanımlamaları ile sebeplerinin yazıldığı hastalıkların ayrı ayrı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemler teşhis ve tetkik ile beraber uzman doktor kontrolü altında ele alınarak, önemli oranda gelişme sağlama imkanı verir.
Parapleji tedavisi: Hasar seviyesine bağlı olarak ve kişinin yaşına uygun şekilde fizik tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Doğru fizik tedavi ve rehabilitasyon yönteminin yanı sıra, sağlıklı ve dengeli beslenme kişinin yaşam kalitesini arttırır. Özellikle tedavinin ardından evde fizik tedavi ve rehabilitasyonun devam etmesi çok önemlidir. Bu konuda kişinin yakınları uyarılır.
Hemipleji tedavisi: Aşamalı olarak hem ilaç tedavisi hem de fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemi bu hastalık için uygulanır. Özellikle beyinde ve beyin dokusunda meydana gelen değişimleri en aza indirmek için ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Daha sonra hareket sistemini yeniden daha güçlü hale getirebilmek için fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulanır. Özellikle bu konuda kasların güçlenmesi için egzersiz periyodik olarak hem tedavi merkezinde hem de evde devam etmelidir.
Tetrapleji tedavisi: Sosyal danışman ve psikolog ile beraber Rehabilitasyon uzmanları eşliğinde bu hastalık için tedavi uygulanır. Başta uygulanan ilaç tedavisi hastanın durumunu sabitlemek için değerlendirilir. Böylece rehabitilasyon konusunda zaman kazancı sağlanır. Ele alınan fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmeti ile beraber egzersizler üzerinden, kişinin yaşam kalitesi artırılmaya çalışılır.
Parapleji ve Hemipleji ile Beraber Tetrapleji Hastalığı İçin Ne Yapılmalıdır?
Yukarıdaki rahatsızlıklar için belirtiler anlaşıldığı andan itibaren, hemen uzman bir doktora başvurmak gerekmektedir. Özellikle fiziki açıdan kas ve iskelet yapısını etkileyen bu rahatsızlıklar, kişinin yaşam kalitesini önemli oranda azaltmaktadır. Bu yüzden erken dönem tedavi yöntemleri ele alınmalıdır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ERKEN YAŞLANMAYA NEDEN OLAN 6 HATA! Botoks da bir yere kadar! Kaz ayakları, ince çizgiler, kırışıklıklar, sarkma...
Çocuklar ve ergenlerde bel ağrısının en yaygın nedeni: Stres kırığı
Türkiye'yi ve dünyayı kasıp kavuran grip salgınında uzmanından rahatlatan açıklama: “Bu alışmadığımız, şaşırtıcı bir olay değil”
Lenf nodu büyümesi ve şişliği pek çok hastalığın belirtisi olabilir
Daha az ekran kullanımı, daha çok başarı getirebilir