hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Pandemi döneminde bel, boyun ve baş ağrısı şikayetleri arttı

    Pandemi döneminde bel, boyun ve baş ağrısı şikayetleri arttı
    expand

    Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemiyle birlikte ağrı şikayetlerinde artış görülmeye başladı. Ağrı şikayetlerinin takip edilmesinin gerektiğini belirten Nöroloji ve Ağrı Uzmanı Prof. Dr. Ali Kemal Erdemoğlu bu ağrıları sizler için anlatıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Toplumda neredeyse herkeste görülen baş ağrısı şikayetlerinin, pandemi dönemiyle birlikte stres, evde hareketsiz kalma, korona virüsü korkusu gibi nedenlerin tetiklemesi ile daha çok artış gösterdi.

    Düzenli şekilde gelişen ağrılar takip edilmeli ve önemsenmelidir. Hayati belirtiler gösteren baş ağrıları 3 gruba ayrılmaktadır.

    Bunların ilki primer adı verilen ağrılardır. Bu ağrıların sebepleri beyin kaynaklı başka hastalıklarla ilişkisi olmayan ağrılardır. Migren, gerilim, küme baş ağrısı primer (birincil) grup ağrılardandır.

    Sekonder ağrılar ise ikincil baş ağrısı grubudur. Ağrının kaynağı belli bir hastalıktır. Enfeksiyon, sinüzit, tansiyon, beyi kanaması buna örnektir.

    Üçüncü tip baş ağrıları ise trigeminal nevraljide görülen kısa süren baş ağrılarıdır. Hastalar genellikle bu ağrıları şimşek çakmasına benzetirler.

    Üç ağrı grubundan hastalara en çok rahatsızlık veren ise nevralji türüdür. Ağrı süresi 2 saatte kadar uzayabilir ve oldukça şiddetli yaşanabilir. Nevraljinin tehlikeli olmasının en büyük sebebi ise tanının kolay konulamamasıdır. Bazı vakalarda hastalar ağrıların dişlerinden kaynaklandığı düşünüp diş doktoruna gidebiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bununla beraber ağrı ataklarını sakinleştirecek tedavi bulamayan vakalarda depresyon ve intihar eğilimi ile karşılaşılıyor. Bu tür hastalarda kuvvetli ilaçlar, sinirleri uyuşturacak lokal tedaviler de deneniyor. Ancak her zaman sonuç alınamayabiliyor.

    Pandemi dönemiyle beraber en çok artış ise sekonder adı verilen ikincil gruptaki ağrılarda görülüyor.

    Sekonder ağrıların sebepleri ise hareketsizlik, kaygı ve depresyon. İçinden geçtiğimiz korona döneminde bu nedenlerden kaynaklı ağrılar ile tedaviye başvuranların sayısında iki kat daha fazla.

    Yaşanan ağrı atakları mutlaka takip edilmeli

    Genellikle baş ağrısı iyi huyludur ancak bazı vakalarda tümör, beyin kanaması ve çeşitli enfeksiyon hastalıklarının habercisi baş ağrıları olabilir. Bu sebeple yaşanan ağrı atakları bir süre takip edilip kişi kendini izlemelidir. Ağrı atakları ile birlikte bulantı, kusma, çift görme, ateş, kuvvetsizlik yaşanıyorsa mutlaka uzman bir hekime başvurulması gerekir.

    Bel, boyun ağrılarına dikkat

    Pandemi dönemiyle birlikte evden çalışma düzenine geçildi. Çalışma ortamının uygun olmaması ve bilgisayar başında geçen saatlerin uzaması, bel ve boyun ağrılarının da artmasına yol açtı. Uzayan mesai saatleri çalışanları hareketsiz bırakıyor. Bununla birlikle ortopedik açıdan rahat olmayan sandalyelerin kullanılması da ağrıları tetikliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hareketsiz kalmanın önüne geçebilmek için kişiler kendilerine alarm kurabilir. Tuvalete gitmek, su içmek, yemek yemek için hareket sürelerini arttırabilirler. İş esnasında ya da gün sonunda yapılacak basit esneme hareketleri ile ağrılar hafifletilerek kişi rahatlayabilir.

    Ağrı tedavisinde çeşitli tedavi yöntemleri

    Günümüzde gelişen teknoloji ile ağrı tedavisinde uygulanan yöntemler de değişmiştir. Ağrı tedavileri kaynağına ve şiddetine göre kişiye uygun olarak belirlenir. En sık tercih edilen yöntemlerden biri ise radyofrekans yöntemidir.

    Radyofrekans yöntemi özellikle baş, bel ve boyun ağrılarında etkili sonuçlar veren tedavi yöntemidir. Ağrısız ve ameliyat gerektirmeyen bir işlem olduğu için diğer yöntemlere kıyasla oldukça kolaydır. Uygulama yapılacak bölge belirlendikten sonra uzman hekim kontrolünde işlem gerçekleştirilir. İşlem sonrası 5 gün dinlenme süresi vardır. 5 günün ardından düzenli olarak kontrol edilir ve hasta ağrılarından kurtularak günlük yaşantısına geri döner.

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow