Organ naklinde 3 boyutlu baskı umudu
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Aben, organ nakli bekleyen binlerce kişiye 3 boyutlu baskı teknolojisinin umut olabileceğini belirtti.
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Akben 3 boyutlu (3B) baskının, diğer isimleriyle katkılı üretim veya masaüstü üretim olarak da tarif edilebileceğini belirterek, yeni teknolojinin organ nakli bekleyen insanlara umut olabileceğini ifade etti.
Teknoloji hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. İbrahim Akben: “3B yazıcılar, bilgisayar kontrolü ile dijital olarak tasarlanan veri dosyasından üç boyutlu bir nesne üretme teknolojisidir. 3B yazıcılar, günümüzde plastik, silikon, gıda, cam ve buna benzer birçok hammaddeyi kullanarak faydalı ve kullanılabilir nesnelere dönüştürebiliyorlar. 3B yazıcılar sağladıkları bu imkanlar ile havacılıkta ve otomotiv sanayinde araç parçaları üretimi, inşaat sektörü, mücevherat, moda tasarımı, gıda ve hepsinden önemlisi de sağlık sektöründe insanlara hizmet ediyor. 3B yazıcılar sağlık sektöründe özellikle de kol, bacak, el, kulak, kemik, çene ve diş gibi kaybedilen vücut uzuvlarının yapay bir şekilde protez olarak üretilmesine imkân veriyor. Bu inorganik maddeler ile üretimin yanı sıra son zamanlarda bilim adamları özel olarak tasarlanmış 3B yazıcılar ile canlı hücreler kullanarak doku üretilmesi üzerinde çalışıyorlar. Bu çalışmanın ilerideki sonuçları organ nakli bekleyen binlerce hastaya yeni bir umut olabilir" dedi.
3 boyutlu yazıcılar ile ilgili Türkiye'de de ciddi araştırma ve çalışmaların yürütüldüğünü anlatan Akben, "3 boyutlu yazıcılar konusunda ülkemizde de, bazı üniversitelerde araştırmalar yapılmaktadır. Hasan Kalyoncu Üniversitesi de bunlara bir örnek olarak gösterilebilir. Hasan Kalyoncu Üniversitesinin Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümlerinde ve üniversitenin kuluçka merkezinde yer alan BM Teknovasyon Ltd. Şti. tarafından 3 boyutlu yazıcılar ile ilgili araştırmalar yapılarak bu teknolojinin kullanım alanları ile ilgili çalışma yürütülmektedir" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
'HER 4 ERKEKTEN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR!' Mustafa Keser, prostat kanserine yakalandı! Bu belirtiler varsa dikkat!
Kalp hastalıkları riskini artırıyor, kansere yol açıyor! Uzman isimden kritik uyarı: 'Tehlike saçıyor!
Kısırlığa ve kansere sebep oluyor! İçtiğiniz suya bile dikkat...
Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en temel yolu! Uzman uyardı
Fazla tüketimi yarardan çok zarara neden oluyor! Uzman uyardı