O hastalığa yakalanacak mısınız?
Yapılan yeni bir araştırmaya göre insanların kansere yakalanıp yakalanmama ihtimali 13 yıl önceden bilinebilir.
Harvard ve Northwestern Üniversitelerinin ortaklaşa yürüttüğü bir çalışmaya göre DNA yapısının sonunda bulunan ve DNA'yı koruyan telomerlerin kansere yakalanan insanlarda daha kısa olduğu ortaya çıktı. Telomer denilen yapı insanın yaşam süresini belirlemede önemli bir faktör. Bu çalışmaya göre genetik değişimler sayesinde kişilerin 13 yıl içerisinde kansere yakalanıp yakalanmayacağı anlaşılabiliyor.
Harvard ve Northwestern Üniversite'lerinden bilim adamlarının çalışmalarında kanser ortaya çıkmadan önce insan vücudunda ufak değişiklikler meydana geliyor. Telomer denilen bu yapıların uzunluğu, insan ömrünün uzunluğunu da ortaya koyabiliyor. Eğer telomerler olması gerekenden çok daha kısa ise bu kişilerin ömrünün de kısalacağının önemli bir belirteci.
Telomer nedir?
Telomer kromozomların bitişinde bulunan ve DNA'yı tehlikeden koruyan bir noktada yer alıyor. İnsanlar yaşlandıkça telomerler kısalıyor. Aynı yaştaki insanlardan, telomerleri daha kısa olanlarda kanser, kalp hastalığı, bunama ve ölüm riskinin daha yüksek olduğu görüldü. Dr. Okereke ve araştırmacılar yaşları 42 ike 69 arasında 5243 kadını inceledi. Daha fazla fobisi olduğu öğrenilen kadınların daha kısa telomerlere sahip olduğu ortaya çıktı.
Gaziantep'te boşanma kavgası: 1'i polis, 14 yaralı
Davutoğlu "Demirtaş'a Selahattin demeyeceğim"
İstanbul'da elektrikler kesilecek