hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nasıl kilo alınır? Kadın ve erkek ‘çok zayıfım, kilo alamıyorum’ diyen kişiler için sağlıklı kilo alma yöntemi

    Nasıl kilo alınır Kadın ve erkek ‘çok zayıfım, kilo alamıyorum’ diyen kişiler için sağlıklı kilo alma yöntemi
    expand

    Kadın, erkek ya da çocuklar dönem dönem “çok zayıfım” algısına kapılabiliyorlar. Bu durumlarda vücut kitle endeksi boyuna oranla çok düşük olanlar sağlıklı kilo alma yöntemi ile belirli bir ölçüde kilo alabilirler. Peki, sağlıklı nasıl kilo alınır? İşte “kilo alamıyorum” diyenler için öneriler…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vücut kitle endeksi hesaplama ile kişilerin sağlıklı kilo aralığı tespit edilebiliyor. Buna göre öncelikle gerçekten zayıf olup olmadığını kontrol etmeniz gerekebilir. Bazı durumlarda kişi psikolojik olarak zayıf olduğunu düşünse de aslında kilosu normal olabiliyor. İlk olarak Sağlık Bakanlığı’nın beden kütle endeksi sayfasından vücut kitle endeksini hesaplayabilirsiniz.

    HESAPLAMA YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ….

    Çıkan sonuçlarda beden kitle indeksi 20-25 arasında olanları normal, 25-30 arasında olanları hafif kilolu, 30-35 arasındakileri obez olarak tanımlanıyor. İndeksi 20’nin altında olanlar ise zayıf olarak kabul ediliyor.

    “ÇOK ZAYIFIM, KİLO ALAMIYORUM” ALGISI DOĞRU MU?

    Vücut kitle endeksi 20’nin altında değilse bu kişinin zayıf olmadığını gösterir. Ancak hesaplamalar sonucunda 20’nin altında çıkarsa o zaman zayıf olduğu kabul edilir ve sağlıklı kilo alma yöntemi tavsiye edilebilir.

    NASIL KİLO ALINIR? KADIN VE ERKEKLER İÇİN

    Metabolizmada hızlı çalışma, kanser ve benzeri ağır hastalıklar ya da yeme bozukluğu yoksa matematiksel hesaplamalar yaparak sağlıklı bir şekilde kilo almak mümkün.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kilo alma ve verme işlemi tamamen matematiksel hesaplamalarla kontrol edilebilir. Her insanın günlük harcadığı kalori ve aldığı kalori mevcuttur. Kalori açığı yaratılırsa kişi kilo verebilir ya da kalori fazlalığı bulunursa kişi kilo alabilir. Ancak bu işlem bir anda olabilecek bir durum olmadığı için kalori açığı yaratma ya da kalori fazlalığı tutma bir süreç gerektirir.

    Örnek olarak bir kişi hareketli bir yaşama sahip günlük düzenli yürüyüş veya yapıyorsa bu kişi bir kalori harcar. Diyelim ki yaptığı davranışlarla uyku dahil gün boyu 2 bin kalori harcadı ancak o gün tükettiği besinlerle vücuduna 2 bin 500 kalori aldı. Aradaki 500 kalori fazlalık yaratır ve biriktikçe kilo alımı başlar.

    Bu nedenle kilo almak için öncelikle günlük kaç kalori aldığınızı ve yaktığınızı tespit etmeniz gerekiyor. Günlük 2 bin kalori yakıp 2 bin kalori alırsanız kilo almanız pek mümkün değil. Ancak kalori alırken de sağlıklı besinlerden kalori almaya dikkat etmek gerekiyor.

    İştahsızlık sorunu çekiyorsanız bu durumda kalori alabilmek için spor ve benzeri aktivitelerle iştahınızı açmanız ya da diyetisyenden yardım almanız gerekebilir.

    Sadece yemek yiyerek kalori fazlalığı oluşturmak ise sağlıksız kilo alma yöntemi olarak kabul edilir. Sağlıklı kalori fazlalığı oluşturmak için hem yeme alışkanlığı elde etmek hem de spor aktivitenizi yapmak vücudunuza fayda sağlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son olarak vücudunuzdaki kas kütlesini artırarak da kilo alabilirsiniz. Kaslar belirli hareketle bağlı olarak yırtılır ve iyileşme süreci sonrası gelişir. Yapılan hareketlerle birlikte kas geliştikçe kas kütlesi de artar. Böylelikle hem kilo almış olursunuz hem de kas kütlesi arttığı için sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmiş olursunuz.

    Sonuç olarak kilo almak için takip etmeniz gereken maddeler şu şekilde;

    • 1 Vücut kitle endeksini hesapla 20’nin altındaysa harekete geç
    • 2 Günlük aldığın ve yaktığın kaloriyi hesapla kilo almak için kalori fazlası oluştur
    • 3 Kas kütleni artır sporunu ihmal etme sağlıklı şekilde kilo al
    • 4 Yeterli kiloya ulaştıktan sonra kalori fazlalığını bırak ve günlük aldığın kalori ile yaktığın kaloriyi eşitle
    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow