hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mutasyonlu virüs nedir, belirtileri neler? Mutasyonlu virüs öldürücü mü, Türkiye'de var mı?

    Mutasyonlu virüs nedir, belirtileri neler Mutasyonlu virüs öldürücü mü, Türkiyede var mı
    expand

    İngiltere’de ortaya çıkan ve Türkiye’de de görülmeye başlayan mutasyonlu virüs endişelendirmeye devam ediyor. Peki, mutasyona uğramış virüs belirtileri neler? Koronavirüs varyantı Türkiye’de kaç kişide görüldü?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mutasyon virüsün görüldüğü yerler, Sağlık Bakanlığı'ndan gelen açıklama sonrası yeniden gündeme geldi. Bilim Kurulu Toplantısı sonrası Bakan Koca yazılı açıklamayla mutasyonlu virüs hakkında son durumu paylaştı. Fahrettin Koca, İngiltere mutasyonları dışında, 2 kişide Güney Afrika varyantı, bir kişide ise Brezilya varyantına rastlandığını bildirdi.

    Mutasyona uğramış virüs Türkiye’de kaç kişide var?

    Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İngiltere mutasyonu sayısının ülkemizde 196 olduğunu bildirdi. Mutasyonlu virüs ile ilgili geçtiğimiz günlerde değerlendirme yapan Koca, 17 şehirde tespit edildiğini açıklamıştı.

    Mutasyona uğramış virüs belirtileri neler?

    E484K" adlı mutasyon, Güney Afrika ve Brezilya mutasyonlarında görülen değişimin aynısını içeriyor. Öte yandan gündemde yer alan bir diğer önemli başlıklardan olan mutasyonlu virüs belirtileriyle ilgili Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, "İngiltere'deki meslektaşlarımız, öksürük ve solunum semptomlarının daha fazla olduğunu söylüyorlar. Burada da muhtemelen öyledir'' diye konuşmuştu.

    Prof. Dr. İlhan, mutasyonlu virüsün öldürücülüğünün az olmasının iki nedeni olabileceğine vurgu yaparak, "Bulaştığı kişi sayısı fazladır, daha hafif hastalık yapıyor olabilir ya da bulaştıklarında bir bölümünde yine hastalık olabileceği gibi bir bölümü daha hafif geçiriyordur, o yüzden de öldürücülük hızı düşmüş olabilir."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Viral varyant ne demek?

    Türkiye'de İngiltere'deki mutasyonlar dışında Güney Afrika varyantı ve Brezilya varyantı ile karşılaşıldığını açıkladı. Bu açıklama ardından varyant terimi yeniden gündem oldu. Bazı özellikleriyle grubundan ya da ana tipten sapmış herhangi bir şey; varyant olarak adlandırılır. Bir virüsün genetik kodunda meydana gelen çok küçük değişiklikler sonucu ortaya çıkan yeni türlerine viral varyant deniyor. Her genetik değişim bir dizi varyant anlamını taşır.

    Koronavirüste yeni varyantların özellikleri neler?

    -Bulaştırıcılığı daha fazla

    -İnsan hücrelerine daha kolay tutunabiliyor

    -60 yaş üzeri kişilerde yüzde 30-40 daha öldürücü

    -Aşılara karşı daha dirençli

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow