Karaciğer Yağlanması Diyeti Nasıl Yapılır? Karaciğer Yağlanması Diyet Listesi Nasıl Hazırlanır?
Günümüzde birbirinden farklı hastalık çeşitleri bulunuyor. Özellikle de metabolik hastalıklar vücudu olumsuz etkiliyor. Karaciğer yağlanması da en çok görülen hastalıklar arasında yer alıyor. Karaciğer yağlanması yaşayan kişiler karaciğer yağlanması diyeti yapabilirler. Bu şekilde sağlıklı bir beslenme sonucu hastalığın etkileri de hafifler. Karaciğerde yağ birikmesi sonucu oluşan karaciğer yağlanması sonucu oluşan hastalığın önlenmesi için karaciğer yağlanması diyetinden de yararlanılabilir. Bu diyet karaciğer yağlanmasının etkilerini de azaltacaktır.
Karaciğer Yağlanması Diyeti Nasıl Yapılır?
Karaciğerde görüle yağlanma nedeni ile karaciğer yağlanması diyeti ortaya çıkmıştır. Karaciğer yağlanması sonucu vücutta çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlıkları da önlemek için karaciğer yağlanması diyeti yapılabilir.
Karaciğer yağlanması diyetinde turp, roka, kabak, ıspanak ve taze fasulye gibi besinler tüketilmesi gerekir. Bunun yanı sıra karaciğer yağlanması olan kişiler fazla karbonhidrat tüketmemeliler. Özelikle de pasta, börek, makarna, çikolata ve şekerleme gibi gıdalardan da mutlaka uzak durulmalıdır. Bu besinler karaciğer yağlanmasında ciddi sıkıntılar oluşturmaktadır. Karaciğer yağlanması diyetinde daha çok taze sebze ve meyveler tüketilir. Karaciğer yağlanması yaşayan kişiler çeşitli sakatatlardan da uzak durmalılar. Özellikle kızarmış ürünler ve kuruyemişler de tüketilmemelidir. Ancak bu sayede karaciğer yağlanması diyeti de karaciğer sağlığını korumaktadır.
Karaciğer Yağlanması Diyet Listesi Nasıl Hazırlanır?
Karaciğer yağlanması diyeti yapılırken kişinin yaş aralığı ve kilosu çok önem taşır. Karaciğer yağlanması yaşayan kişinin cinsiyetine, yaş, boy ve kilosuna göre karaciğer yağlanması diyeti de hazırlanabilir. Örnek olarak karaciğer yağlanması diyeti şu şekildedir;
- Kahvaltı: 1 bardak yarım yağlı süt, 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 2 dilim ananas ve 2 adet ceviz içi
- Ara Öğün: Şekersiz yeşil çay, 10 adet badem
- Öğlen: 1 porsiyon bakliyat yemeği, 1 bardak ayran, mevsim salata ve 1 dilim tam buğday ekmeği
- Akşam Yemeği: 1 porsiyon tavuklu sebze yemeği, 1 kase yarım yağlı yoğurt ve mevsim salata
- Gece: 10- 12 adet çilek
Karaciğer Yağlanması Olan Kişiler Neler Yemeli?
Karaciğer yağlanması olan kişiler beslenmelerine de çok dikkat etmeliler. Bunun için özellikle turp, roka, taze fasulye ve enginar mutlaka tüketilmeli. Bunun yanı sıra lahana, soğan, sarımsak, pırasa, bamya ve pazı da düzenli bir şekilde tüketilmelidir. Karaciğer yağlanması yaşayan kişiler daha çok sebze ağırlıklı beslenmeliler. Ayrıca az yağlı ve yağsız balıklar da tüketilmelidir. Karaciğer yağlanması yaşayan kişiler düzenli olarak yürüyüş ve egzersiz de yapmalılar.
Her gün düzenli yürüyüş yapmak karaciğer yağlanmasının önüne geçebilir. Ayrıca karaciğer yağlanması diyetinde her gün 2 porsiyon meyve tüketilmelidir. Karaciğer yağlanması yaşayan kişiler süt tüketiminde genellikle az yağlı süt ve yarım yağlı süt çeşitlerini tercih etmeliler. Karaciğer yağlanması yaşayan kişiler çiğ sebzeyi de bol bol tüketmeliler.
Karaciğer Yağlanması Olan Kişiler Neler Yememeli?
Yanlış beslenme ve hareketsiz yaşam neticesinde karaciğer yağlanması olabilir. Özellikle de sağlıksız gıda tüketimi sonucu bu hastalık meydana gelebilir. O nedenle karaciğer ağlanması olan kişiler bazı besinlerden uzak durmalılar. Karaciğer yağlanması yaşayan kişiler karbonhidrat tüketiminden kaçınmalılar.
Karbonhidratlar karaciğere yağ olarak geri döner. Bu nedenle pasta, börek, poğaça ve makarna gibi yiyeceklerden mutlaka uzak durulması gerekmektedir. Ayrıca baklava, reçel, şekerleme gibi gıdalardan da uzak durulmalıdır. Bunlar karaciğer yağlanmasına neden olabilir. Özellikle un, şeker ve tuz da karaciğer yağlanmasına neden olabiliyor. Karaciğer yağlanması yaşayan kişiler mutlaka beslenme düzenlerine de çok dikkat etmeliler. Özellikle alkol tüketimi de karaciğer yağlanmasının en önemli nedenlerinden birisi olarak ortaya çıkıyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SÜREKLİ ÜŞÜME HİSSİ NEDEN OLUR? D vitamini eksikliğinden kansızlığa tek tek açıklandı! ÜŞÜMEYE İYİ GELEN BESİNLER
SOSYAL MEDYANIN GÖRÜNMEYEN YÜZÜ: Kusursuz hayatlar ‘yetersizlik hissine' neden oluyor
Boş oturmak beyni bitiriyor! Tembelliğin ağır bedeli bu hastalık
Böbrek taşı çocuklarda da görülebiliyor
Normal doğumla doğan bebeklerde bazı rahatsızlıkların görülme ihtimali daha düşük