Kabızlık Nedir, Neden Olur? Kabızlığa Ne İyi Gelir, Kabızlık Nasıl Geçer?
Kabızlık, herhangi bir nedenle kişinin bağırsak hareketlerinin yavaş olmasından dolayı dışkının bağırsaklarda uzun süre kalması, içeriğindeki sıvının daha çok emilmesi ve sonuç olarak sert ve kuru hale gelmesidir. Böyle bir durumda dışkılama da normale göre daha zor olur. Hayat kalitesini düşüren kabızlık ağrıya da neden olabilir.
Kabızlık başlı başına bir hastalık değildir. Bazen bir hastalık belirtisi olabilir. Kabızlığın en çok rastlanan nedeni beslenme düzeni ile ilgilidir. Lifli gıdalara diyetlerde yeterince yer verilmemesi kabızlığı ortaya çıkarabilir.
Kabızlık nedir, neden olur?
Kabızlık, dışkının normalden daha kuru ve sert olması nedeniyle dışkılamanın zorlaşmasıdır. Kabızlık şikayetlerine oldukça sık rastlanır. Her yaştan ve her cinsten insan kabızlık yaşayabilir. Kadınlarda kabızlık görülme oranı erkeklere göre daha fazladır.
Bağırsakların yavaş çalışması durumunda dışkı bağırsaklarda daha uzun kalır. İçindeki sıvı bağırsaklarda emildiği için kuruluk ve sertlik oluşur. Bu da karın ağrısına, bağırsaklarda baskı oluşmasına ve dışkılama zorluğuna neden olur. Makatta çatlaklar ve kanamalar da oluşabilir. Bu tip şikayetler kabızlık probleminin aşılmasından sonra sona erecektir.
Kabızlığın nedeni bazen tam olarak tespit edilemez. En çok rastlanan sebeplerinden biri vücuda yeterli sıvı alınmamasıdır. Yeterli su ve diğer sağlığa faydalı sıvılar içilmediği takdirde vücuttaki su eksikliğinden kalın bağırsaktaki dışkılar da nasibini alacaktır.
Kabızlığın en önemli nedenlerinden biri de lifli gıdaların yeterince tüketilmemesidir. Sebze ve meyveler lif yönünden zengin besinlerdir. Bu besinler bağırsak hareketlerini hızlandırır, dışkının bağırsaklardan hızlı geçişini kolaylaştırır ve sıvı oranını yükseltir. Bu özellikleri itibariyle kabızlık oluşmasına engel olur.
Kabızlık sebepleri şöyle sıralanabilir:
- * Doğru ve dengeli beslenmeme
- * Yeterli sıvı alınmaması
- * Hormonal değişiklikler
- * Kadınlarda hamilelik
- * Demir gibi mineraller içeren takviyeler ve ilaçlar
- * Bağırsaklarda tıkanıklığa neden olabilen polipler ya da kitleler.
- * Bazı iltihaplı bağırsak hastalıkları
- * Bazı antidepresan ilaçları
Kabızlığa Ne İyi Gelir, Kabızlık Nasıl Geçer?
Kabızlığın sebebi hakkında bilgi sahibi olunursa çözümü de kolay olabilir. Mesela muz gibi bazı besinler, demir ilacı gibi bazı ilaçların kabızlık yaptığı bilinir. Böyle durumlarda muz yemekten vazgeçmek, kan ilacı alımının düzenlenmesi için doktorla görüşmek doğru olabilir.
Bağırsakları iyi çalıştıran gıdalar hakkında bilgi sahibi olmak ve diyeti buna göre düzenlemek de iyi bir çözüm olabilir. Kayısı, erik, armut, kabuklu elma, avokado, mercimek gibi yiyecekler bağırsakları hızlı çalıştırır. Kabızlık yaşanan zamanlarda bu yiyecekler tüketilebilir. Lifli gıdaların tamamı bu konuda faydalıdır. Beyaz ekmek yerine kepekli ve tahıllı ekmekler tercih edilmelidir. Kabızlığa en iyi gelen besinlerden biri de zeytin ve zeytinyağıdır.
Çiya tohumunun bol lifli içeriği de kabızlığa iyi gelir. Tohumun su ile karıştırılarak tüketilmesi halinde jel kıvamına gelir ve dışkının yumuşamasını, bağırsaklarda rahat ilerlemesini sağlar.
Bol sıvı tüketmek kabızlığın önlenmesi ve giderilmesi konusunda faydalı olacaktır. Ayrıca egzersiz ve spor bağırsakların çalışmasını sağlayacak ve kabızlığı giderecektir.
Kabızlık iki haftadan uzun sürdüyse, hiç dışkılama yapılamıyorsa, dışkıda kan görülüyorsa, alınan önlemler sonuç vermiyorsa mutlaka doktora başvurmak gerekir. Doktor muayenesi ile hem problemin altında yatan bir hastalık varsa teşhis edilebilir hem de bazı tedavi yöntemleri ile kabızlık problemi çözülür ve hasta rahatlar.
Doktorun uygulayabileceği tedaviler içinde lavman, fitil ve müshil gibi ilaçlar olabilir. Bu ilaçlar rahat dışkılamayı sağlar. Ayrıca bağırsak hareketlerini ve hormonal durumu görmek için bazı testler yapılarak problemin tam teşhisi yapılarak köklü çözümler bulunabilir.
Doktor bazı yaşam tarzı değişikliklerini de önerebilir. Bunların başında hareketin artırılması, hafif sporlar yapılması, lifli gıdaların tüketilmesi, sıvı alınması gibi değişikliklerdir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Diş sağlığı tüm vücudu etkiliyor
Antibiyotiklerin gereğinden kısa ya da uzun kullanılması sıkça yapılan bir hata
ADETA MUCİZE! Bağışıklığı güçlendirip enfeksiyonları yok ediyor!
Salgınlar kapıda: Meğer bu yaş grubu daha çok etkileniyormuş! Uzman uyardı
GRİP, NEZLE VE SOĞUK ALGINLIĞINA ŞİFA OLUYOR! Adeta doğal şeker ilacı! Bağışıklığı güçlendiriyor, yorgunluğu önlüyor