İlk kol nakli yapılan Kavdır servise çıktı
Uşak'ta beyin ölümü gerçekleştikten sonra ailesi tarafından organları bağışlanan Ahmet Kaya'dan alınan çift kolun nakledildiği Atilla Kavdır, yoğun bakım ünitesinden çıkartılarak servise alındı.
Kavdır'ın yoğun bakımdan çıktıktan sonra ilk isteği reçel oldu.
Türkiye'nin ikinci çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır'ın sağlık durumuyla ilgili Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi bahçesinde, AÜ Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atilla Ramazanoğlu ve aynı bölümden Prof. Dr. Necmiye Hadimioğlu, Doç. Dr. Murat Yılmaz, Doç. Dr. Melike Cengiz ile Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan tarafından basın toplantısı düzenlendi.
Ramazan, çift kol naklinin 26'ncı günü akşamında Atilla Kavdır'ı yoğun bakımdan çıkardıklarını ve durumunun gayet iyi olduğunu belirtti.
Atilla Kavdır'ın yoğun bakım ünitesinden çıkmasının önemli bir başarı olduğunu söyleyen Ramazanoğlu, ameliyatın ardından hastayı neredeyse kaybedecek duruma geldiklerine dikkati çekti.
Ramazanoğlu, şunları söyledi:
"Kavdır'ın akciğer, böbrek, karaciğerlerle ilgili fonksiyon bozuklukları vardı. Enfeksiyon ile mücadele ettik. Bu gerçekten çok büyük bir ameliyattı. Bu tür hastalarda yoğun bakım desteği çok önemli. Ameliyatın ardından tansiyonunda düşme ve bunun sonucunda organlarda önemli bozukluklar meydana geldi. Yapılan tedavi ile bütün sorunları büyük ölçüde aşıldı. Herkesin emeği ile yoğun bakımdan çıkarmayı yaşadık. İlk günlerde kaybetme endişesi yaşadık. Doç. Dr. Murat Yılmaz, ilk 72 saat hastanın başından hiç ayrılmadı. İlk günler bizim için adeta kabus gibiydi."
Kavdır'ın yoğun bakım ünitesinde kaldığı sürede diyalize bağlandığını anlatan Ramazanoğlu, diyaliz tedavisinin sürdüğünü ve idrar miktarında her gün artış olduğunu kaydetti.
Ramazanoğlu, Kavdır'ın kısa süre sonra diyaliz ihtiyacının kalmayacağını beklediklerini ifade etti.
26 günde 200 ünite kan kullanıldı
Atilla Kavdır'ın beslenmeye başladığını anlatan Ramazanoğlu, damardan herhangi bir ek takviye vermediklerini kaydetti.
Kavdır'ın beslenmeye başladıktan sonra ilk isteğinin reçel olduğunu ifade eden Ramazanoğlu, "Eşi tarafından besleniyor. Eşi kendi yaptığı reçeli Kavdır'a verdi. Kendi ihtiyacını kendi karşılıyor" dedi.
Kavdır'ın bacağının alındığını bildiğini anlatan Ramazanoğlu, 26 günde yaklaşık 200 ünite kan kullandıklarını dile getirdi. Hastada ameliyatın ardından çok ciddi kanama problemleri bulunduğunu vurgulayan Ramazanoğlu, bununla başa çıkabilmek için yoğun bir şekilde kan transferi yaptıklarını belirtti.
Tırnakları uzamaya başladı
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan ise Atilla Kavdır'la ilgili sürecin Türkiye'nin ilk çift kol nakli yapılan Cihan Topal ile aynı olacağını söyledi.
Atilla Kavdır'ın kollarıyla pasif hareketlere başladıklarını vurgulayan Özkan, yaklaşık 1 ay sonra fizik tedavi ünitesinin yardımı ile aktif hareketlere de başlayacaklarını dile getirdi.
Özkan, Atilla Kavdır'ın 6 ay sonra kollarını hissetmeye başlayacağını ifade etti.
Kollarla ilgili bir sorun olmadığını anlatan Özkan, Kavdır'ın sağlık durumunun oldukça iyi olduğunu vurguladı. Atilla Kavdır'ın tırnaklarının uzamaya başladığını belirten Özkan, yaklaşık 20 gün sonra tırnaklarını keseceklerini kaydetti.
Türkiye'nin ilk yüz nakli yapılan Uğur Acar'ın nakilden 2 gün sonra yoğun bakım ünitesinden çıktığının altını çizen Özkan, dünyada hiçbir yüz naklinin 2 gün sonra yoğun bakım ünitesinden çıkamadığını, bu durumun yoğun bakım ünitesinin büyük bir başarısı olduğunu dikkati çekti.
Çoklu organ yetmezliği yaşandı
Doç. Dr. Murat Yılmaz ise Atilla Kavdır'ın yoğun bakım ünitesindeki dönemini "Zorlu bir süreç" olarak niteledi. Ameliyattan çıktıktan sonra Kavdır'ın ciddi bir kanaması bulunduğunu dile getiren Yılmaz, kan sisteminde pıhtılaşma sorunu olduğunu dile getirdi.
"Çoklu organ yetersizliği" denilen durumları yaşadıklarını kaydeden Yılmaz, 72 saat ciddi bir mücadele verdiklerini ve bu mücadelenin sonucunda da başarılı olduklarını ifade etti.
Prof. Dr. Necmiye Hadimioğlu ise Atilla Kavdır'ın yoğun bakımdan çıkmasının gurur verici olduğunu belirtti.
26 gün sonra oğlunu gördü, uzun süre ağladı
Çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır'ın annesi Ayşe Kavdır ise oğlunu 26 gün sonra görmenin mutluluğunu yaşadığını belirtti. Ameliyatın ardından zor günler yaşadığını anlatan Ayşe Kavdır, "Oğlumu yoğun bakımdan servise alınırken koridorda gördüm. 'Oğlum' diye seslendim. O da bana baktı ve ağladı. Bende uzun süre oturup ağladım. Oğlumu bu şekilde görünce çok mutlu oldum. Umarım oğlum kısa sürede sağlığına kavuşur" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Soğuk havalarda uyku kalitesini artırmak için basit önlemler
Gizli mikrop yuvalarına dikkat! Grip, nezle, soğuk algınlığı, farenjit... Kış hastalıklarına davetiye çıkarıyor
Neden genç yaşta daha sık kalp krizi geçiriyoruz? Covid-19 aşıları mı tetikledi? Prof. Dr. Osman Müftüoğlu açıkladı
‘Zehirli guatr belirtileri ihmal edilmemeli'
-
Çocukların yılda 6-8 kez hastalanmaları normal kabul edilebilir