hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    HÜS hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? HÜS (Hemolitik Üremik Sendrom) tanı ve tedavisi!

    HÜS hastalığı nedir, belirtileri nelerdir HÜS (Hemolitik Üremik Sendrom) tanı ve tedavisi
    expand

    Bolu’da yaşanan içme suyu zehirlenmelerinden sonra HÜS hastalığıyla ilgili detaylar gündem oldu. Son 10 günde içme suyundan zehirlenenlerin sayısı 100’ü geçti. Zehirlenmelerin, Hemolitik Üremik Sendrom (HÜS) adı verilen hastalığa sebep olduğu ve hastalığın anemi ve böbrek yetmezliğine yol açtığı belirtildi. Peki, HÜS hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? İşte HÜS (Hemolitik Üremik Sendrom) tanı ve tedavisiyle ilgili detaylar…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bolu Çaydurt Yuva köyünde  bulantı ve kanlı ishal şikayetleriyle hastanelere başvuran bazı vatandaşlarda Hemolitik Üremik Sendrom (HÜS) hastalığı ortaya çıkmasının ardından hastalıkla ilgili araştırmalar hız kazandı. Pek çok etkenle bulaşıcılık gösteren hastalık hayati tehlike taşıyor.

    HÜS HASTALIĞI NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?

    Hemolitik üremik sendrom (HÜS), kılcal damar kanaması sonucu Anemi, akut böbrek yetmezliği ve düşük trombosit seviyesi ile tanımlanır. En sık görülen şekli, kanamalı ishal yapan E. coli (başlıca O157:H7 serotipi) enfeksiyonlarının bazılarında görülen bir komplikasyondur. Hastalık her yaş grubunda görülürken özellikle 1-5 yaş arasında sık rastlanıyor.

    Hastalığa sebep olan ikinci mikroorganizmanın ise "Shigella" olarak adlandırıldığını ve bu bakterinin de kanlı ishal, kusma gibi belirtilerle seyrettiriyor. Shigella'da çok daha belirgin bir şekilde ateş tablosu da görülebiliyor. HÜS hastalığı genel belirtileri arasında karın ağrısı, kanlı ishal, kusma, ateş, halsizlik de bulunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HÜS (HEMOLİTİK ÜREMİK SENDROM) TANI VE TEDAVİSİ

    Uzamış kanlı ishal, bilinç bulanıklığı, ciltte minik kanamalar, ani idrar kesilmesi ve solukluk gibi belirtiler varsa derhal bir doktora başvurulması gerekiyor. Hastaların büyük bölümü hastanede yatırılarak tedavi ediliyor, sıvı ve elektrolit kayıplarının yerine koyulması ve antibiyotik tedavisi uygulanıyor.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow