"Hiperbarik oksijen tedavisi" hayat kurtarıyor
İlk olarak vurgun yiyen dalgıçlar için kullanılan tedavi, ani işitme ve görme kaybı, kapanmayan kemik yaraları, diyabet ve soba zehirlenmelerinde de uygulanıyor. Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Uzmanı Gümüş: "Doğru uygulanan tedavi, insan uzuvlarını ve hayatını kurtarabilir." açıklamasında bulundu.
Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Uzmanı Dr. İzzettin Gümüş, hiperbarik oksijen tedavisinin doğru kullanıldığında hayat kurtardığını söyledi. Dr. Ersin Arslan Devlet Hastanesi Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezinde görevli Gümüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Doğru uygulanan tedavinin insan uzuvlarını ve hayatını kurtarabileceğini" belirtti.
Tedavinin ilk olarak vurgun yiyen dalgıçların iyileştirilmesinde kullanıldığını ifade eden Gümüş, daha sonra bunun başka hastalara da iyi geldiğinin görüldüğünü kaydetti.
Yöntemin, ani işitme ve görme kaybı, kapanmayan kemik yaraları, diyabet ve karbonmonoksit zehirlenmeleri gibi rahatsızlıklar için de uygulandığını bildiren Gümüş, bunun yanında kemoterapi ilaçlarının doku için öldürücü etkilerinin ve radyoterapiye bağlı bölgesel ağrı, kanama gibi şikayetlerin engellenmesinde iyi sonuçlar alındığını vurguladı.
Gümüş, daha çok batı illerinde yaygın olan tedavinin yaygınlaşmaya başladığını vurguladı.
Tedavinin uygulanışı
Uygulamanın branş eğitimi almış hemşire nezaretinde, 10 kişi kapasiteli basınç odasında gerçekleştirildiğini anlatan Gümüş, "Hastalar burada sanki 15 metre suyun altındaymış gibi yüksek basınçlı oksijen soluyorlar. Daha sonra hastaları aralıklarla basıncı azaltarak dışarı alıyoruz" dedi. Gümüş, camlarında kamera takılı odada, kontrollü panodan teknisyen arayıcılığıyla hastalara zehirlenmemeleri için belli periyotlarla oksijen verildiğini kaydetti.
Hiperbarik oksijen tedavisi
Hiperbarik oksijen tedavisi, basınç odasına alınan hastaya bir atmosferden daha yüksek basınçta, aralıklı olarak yüzde 100 oksijen solutulması şeklinde uygulanan tıbbi bir tedavi şeklidir. Hasta oksijeni basınç odasının türüne ve hastalığın durumuna göre, maskeden, başlıktan, ortamdan ya da endotrakeal tüpten alabiliyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Hamam ve sauna kalbin yükünü arttırıyor
Kış aylarında sağlıklı nefes aldırmıyor! Burun tıkanıklığının yol açtığı 8 önemli sorun
GRİP Mİ, KOVİD Mİ? Virüs saldırısı altındayız
Sadece bağırsakları etkilemiyor, zararı çok! Glüten hassasiyeti için ilk 10 işaret... Prof. Dr. Osman Müftüoğlu yazdı
Dünyayı kasıp kavuruyor, sürekli ekrana maruz kalmak tetikliyor