hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    HCT (Hematokrit) Yüksekliği Nedir, Neden Olur? HCT Yüksekliği Nasıl Önlenebilir?

    HCT (Hematokrit) Yüksekliği Nedir, Neden Olur HCT Yüksekliği Nasıl Önlenebilir
    expand

    Vücuda oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerine eritorist ya da RBC denilmektedir. Kanda en çok var olan hücreler alyuvar adı da verilen kırmızı kan hücreleridir. Kırmızı kan hücreleri, demir ve hemoglabinden oluşmaktadır. Hemoglabin, kan hücrelerinin %90'lık kısmını oluşturur ve şeklini almasını sağlar. Alyuvarların içinde bulunan demir de hemoglabine renk veren maddedir. Kemik illiğinde oluşan kırmızı kan hücreleri bir hafta sonra esneklik kazanır ve dolaşımda rol oynamaya başlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HCT Yüksekliği Nedir?

    HCT, kırmızı kan hücrelerinin oluşturduğu hacmin toplam kan hacmine olan oranıdır. Kan iki kısımdan oluşmaktadır. Şekilli elemanlar ve serum olarak ikiye ayrılmaktadır. Hemotokrit de kanın şekilli elemanlarının serum miktarına oranı olarak bilinmektedir. Kanın oksijen taşıma miktarını ölçebilmek için ise HCT ile hemoblobin testi de istenmektedir.

    Kırmızı kan hücrelerinin oksijen ve karbondioksit döngüsünü gerçekleştirirken yetersiz kalması sonucunda kemik iliğinde de bu durumu telafi etmek amacıyla RBC üretilir. Bu kemik iliğinde üretilen kırmızı kan hücreleri sonucunda da HTC değerleri yüksek çıkabilmektedir. Özellikle de yüksek rakımlı yerlerde yaşayan kişilerin HTC değerlerinin yüksek çıkması normaldir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    HTC Yüksekliği Neden Olur?

    Kalp damar hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları, uyku apnesi, vücutta su oranının yetersiz olması, kronik sigara içiciliği, kortizonlu ilaçlar, karbonmonoksit zehirlenmeleri, ağır egzersizler ve doping kullanımı HTC değerlerini yükselten faktörlerdendir. Bu değerin yükselmesi sonucunda kanın pıhtılaşmasına, kalp rahatsızlıklarına ve felçlere neden olabilmektedir. 

    HCT Yüksekliği Nasıl Önlenebilir?

    HCT seviyesini kontrol altına almak için dengeli ve yeterli beslenme konusuna çok dikkat edilmelidir. HCT seviyesini normale indirmek için et, ıspanak, yeşil yapraklı sebzeler ve balık gibi besinler tüketilmelidir. Sağlıklı bireyler kan bağışı yaparak da HCT yüksekliğini normal seviyelere indirebilmektedir. Yeterli miktarda su tüketilerek HCT değerleri normal seviyelere düşebilmektedir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow