Hapşırınca Ne Denir? Hapşırana Ne Denir?
Hapşırmak bir diğer adıyla aksırmak bireyin burnunda bulunan mukozanın içerisindeki dışarıdan gelen maddelerin bireyi rahatsız etmesi sebebiyle ağız ya da burun yoluyla dışarıya çıkarılmasıdır. Kişilerin hapşırmasının birden çok sebebi bulunmaktadır. Alerjik sebeplerle, ani sıcaklık değişimleri sebebiyle ya da kişi soğuk havaya maruz kaldığında hapşırma isteği oluşabilir.
Ayrıca kişi grip, nezle gibi hastalıklara yakalandığında vücudundaki virüsleri dışarıya atabilmek amacıyla hapşırmaktadır. Hapşırığın oluşabilmesi için kişilerin burunlarında mukoza sıvısının içerisinde bireyi hapşırtacak oranda dışarıdan yabancı maddenin buruna girmesi gerekmektedir. Bu yabancı maddeler etkisiyle burunun içerisinde bulunan kıl köklerinin tahriş olması sebebiyle hapşırık gerçekleşmektedir.
Ayrıca hapşırma bireylerin kısmen kontrol edebildiği refleks denilebilecek bir tepkidir. Hapşırmanın kişilere faydası bulunmaktadır. Bireyin vücuduna giren zararlı maddeler hapşırma yoluyla vücudundan atılmaktadır. Günde ortalama dört kez hapşırmak bireyler için sağlıklı olarak kabul edilmektedir.
Hapşırınca Ne Denir?
Hapşıran bireylere halk arasında çok yaşa, iyi yaşa ya da sağlıklı yaşa gibi iyi dileklerde bulunulmaktadır. İslam dininde hapşıran bir bireye Yerhamükellâh denilmektedir. Bu kelime Allah sana rahmet etsin anlamında kullanılmaktadır. Diğer dillerde kullanılışına bakıldığında İngilizce dilinde bless you şeklinde ifade edilmektedir.
ABD'de yaşayan bireyler Tanrı seni korusun derken Yunanistan'daki bireyler de tıpkı Türk halkı gibi çok yaşa anlamına gelen bir cümle kullanmaktadır. Almanya'daki bireyler ise Gesundheit kelimesini kullanarak hapşıran bireylerin sağlıklı bir yaşam sürmelerini dile getirmektedirler.
Hapşırana Ne Denir?
İslam'da hapşıran bir bireye Yerhamükellâh denilmekte ve hapşıran birey ise cevap olarak Elhamdülillah demesi gerekmektedir. Bu dinimize göre sünnettir. Dilimizde ise hapşıran kişi cevap olarak sen de gör ya da teşekkür ederim gibi cevaplar verebilmektedir.
Hapşırığın Tarihi
Hapşırığın tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Hapşıran bireye sağlıklı olması için ifade edilen iyi dilekler 1300'lü yıllara dayanmaktadır. O dönemlerde tüm Dünya'ya yayılmış olan veba salgını ile birlikte hapşıran kişiye çok yaşa gibi söylemlerde bulunmak ortaya çıkmıştır.
Veba hastalığı bireylerde hapşırmaya neden olmaktaydı. Kişi kaybına sebep olan bu ölümcül hastalıkta kişiler yaşama tutunduklarında şükür ediyorlardı. Bu sebeple hapşıran bireylere hayatta kalmaları için şifa diliyorlardı.
Hapşırmanın Faydaları Nelerdir?
Refleksif bir davranış olan hapşırma eyleminin bireyler için birden çok yararı bulunmaktadır. Bireyler hapşırırken beyinleri ve kalbi kan pompalamaktadır. Böylece kalp ve beynin daha sağlıklı çalışmasında etkili olmaktadır. Ayrıca damarların genişlemesi için de birebirdir. Bireyin akciğerlerine giren zararlı sayılabilecek maddeler hapşırık yoluyla vücuttan atılmaktadır.
Bu sayede kişiler hava solurken temiz bir akciğerle havayı içlerine çekmektedir. Hapşırma esnasında kalp saniyelik bir biçimde işlevini göremez hale gelir başka bir deyişle durur. O esnada kalp için bu durma eylemi saniyelik de olsa da sürekli çalışmanın ardından bir dinlenme olarak ifade edilmektedir. Bireylerin baş ve çevresinde bulunan sinüslerinin açılmasında da faydalı olarak görülmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Telefonlar akıllı, uykular kalitesiz
Gribi elinizden gözünüze bulaştırmayın
ORGANİK BESLENME: Organik besin nedir? Neden daha pahalı? Sağlıklı beslenmede iyileştirici süper besinler!
Tek öğün beslenmek mucize mi? Dilara Koçak yazdı
Bu kez bir fenomen masada kaldı... Her estetik güvenli mi! Fulya Soybaş yazdı