hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Göz Bebeği Hastalıkları Nelerdir? Anizokori Ve Eşit Büyüklükte Olmayan Göz Bebekleri Nasıl Geçer?

    Göz Bebeği Hastalıkları Nelerdir Anizokori Ve Eşit Büyüklükte Olmayan Göz Bebekleri Nasıl Geçer
    expand

    Göz bebeği, gözde bulunan irisin ortasında yer alan boşluktur. Göz bebeği, ışığın retina üstüne gelmesini sağlar. Siyah olmasının nedeni ise göz bebeğindeki ışık ışınları, gözdeki dokular aracılığıyla soğurulur ya da ışın saçılmasının göz bebeği içinden geri çıkmamasıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Anizokori ve Büyüklükleri Eşit Olmayan Göz Bebeklerinin Tedavisi Nasıldır?

    Anizokori, iki göz bebeğinden bir tanesinin diğerinden daha büyük ya da daha küçük olmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Pupil, gözün ortasındaki yere verilen addır. Gözün içerisine gelen ışıkların ölçüsünü ayarlamak için büyür ya da küçülür. Normalde göz bebeklerinin büyüklükleri eşittir. Eşitsizlik olması durumuna ise anisocoria (anizokori) denir. Anizokori çeşitleri ise şu şekildedir:

    1. Fizyolojik Anizokori: Bu anizokori çeşitlerinden en yaygın olarak görülenidir. Kendiliğinden yani doğal olarak göz bebeklerinin birbirinden farklı boyutlarda olmasıdır. Bunun hakkında; toplumun -%30 kadar oranında görüldüğü, bazı kişilerde geçici olabilirken bazılarında kalıcı olduğu, göz bebeklerinin arasındaki fark yaklaşık 11 mm olarak bilindiği fizyolojik a. özellikleri olarak sıralanabilir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2. Mekanik Anizokori: Bu çeşidin meydana gelmesi için önceden mutlaka göze bir zarar gelmiş olması gerekir. Göz aldığı hasarlar sonucunda bu çeşidi ortaya çıkarabilir. Mekanik anizokoriye yol açan nedenler; gözde olan travmalar ve göz enfeksiyonları olarak bilinir. Bu durum çoğunlukla kalıcıdır. Altındaki sebepler göz yapısını zarara uğratır ve iyileştikten sonra bile hasar kalabilir.

    3. Patolojik Anizokori: Bu hastalığın meydana gelmesi için tıbbi bir sebep olması gerekebilir. Bazı tıbbi sebepler; göz sinirlerini etkilemiş olan hastalık, irise etki eden bir hastalık, göz enfeksiyonları olarak sıralanabilir. Patolojik anizokoriye neden olan nedenin tedavi altına alınması ile göz bebeğinin büyüklüğü farkı genellikle düzeltilebilir.

    Göz Bebeği Hastalıkları ve Belirtileri Nelerdir?

    Bir göz bebeği hastalığı olan anizokori, göz bebeği arasındaki boyut farkıdır. Bu hastalığın nedenlerinin yanında ortaya çıkardığı bazı belirtiler de olabilir. Bu ortaya çıkarmış olduğu belirtiler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

     1. Her şeyi çift görme

     2. Ateş yükselmesi

     3. Mide bulantısı 

     4. Sürekli kusma

     5. Göz kapaklarında düşüklük

     6. Baş ağrısı

     7. Görme kaybı

     8. Baş dönmesi hissetme

     9. Bulanık görme olarak sıralanabilir. 

    Göz Bebeği Hastalıkları Nelerdir Anizokori Ve Eşit Büyüklükte Olmayan Göz Bebekleri Nasıl Geçer

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anizokori Nedenleri Nelerdir?

    Anizokori hastalığına neden olan pek çok neden bulunmaktadır. Bu nedenler şu şekilde sıralanabilir:

    1. Okümülatör Sinir Felci: Bu sinir üçüncü kraniyal sinirdir. Bu sinir felcine sebep olan nedenler ise beyin kanaması, migren, beyin anevrizması, kafa travması olarak bilinir. Bu felcin belirtileri çift görme, pitozis, göz etrafındaki kasların anormal olması, odaklanma problemi olarak sıralanabilir. 

    2. Horner Sendromu: Bu sendrom, sempatik sinir sisteminin hasarı sonucu ortaya çıkar. Miyozis, anhidroz ve pitozis ile karakterize olmuş bir sendromdur. Bir diğer belirtisi ise göz bebekleri arasında olan boyut farkıdır.

    3. Tonik Pupil: Göz bebeklerinin ışıklı olduğu ortamda olması gerekenden daha büyük olması ve kasılma eyleminin fazla zaman aldığı bir durum olarak bilinir. Bu hastalığın çoğu 20-40 yaş arası kadınlarda meydana gelir. Göz bebeklerinin biri büyük biri küçük olmasına neden olduğu bilinir. Bu da anizokori nedenlerinden biridir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    4. İlaçlar: İlaçların bazıları ortaya çıkardıkları etkiler nedeniyle göz bebekleri arasında fark ortaya çıkarabilir. Antikolinerjik, pilokarpin, sempatomimetik göz bebeğinin hasara uğramasına neden olan ilaçlardan bazılarıdır. Uzun süre ve çok kullanıldığı zaman bu tür rahatsızlıkları ortaya çıkarabilir. 

    5. Diğer Nedenler: Epilepsi, kafa sarsıntısı, beyinde oluşan tümörler, glokom, göz içindeki tümörler, beyin kanaması, göz travması ve enfeksiyonları ( üveit, irit...) olarak sıralanabilir. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow