hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Fenilketonüri Nedir, Neden Olur? Fenilketonüri Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Fenilketonüri Nedir, Neden Olur Fenilketonüri Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır
    expand

    Fenilketonüri hastalığı önemli olan hastalıklardan bir tanesidir. Fenilketonüri otozomal resesif şeklinde literatüre geçen kalıtımsal bir hastalığı ifade etmektedir. Bir diğer deyiş ile hastalığın ortaya çıkması için hem babanın hem de annenin bu hastalık bakımından taşıyıcı olması gerekmektedir. Ülkemizdeki akraba evliliklerinin oranlarının yüksek olması sebebiyle Avrupa ülkelerinden ve ABD'den daha yüksek düzeyde bu hastalık görülmektedir. Ülkemizde her sene yaklaşık 300 fenilketonüri olan bebek doğmaktadır ve görülme sıklığı ise 3.000 ile 4.000 arasında yeni doğanda bir şeklinde hesaplanmaktadır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Fenilketonüri Nedir?

     Fenilketonüri kan içindeki fenilalanin olarak isimlendirilen bir madde seviyesini artıran kalıtsal nitelikteki bir hastalıktır. Fenilalanin, beslenme yolu ile elde edilebilen proteinlerin yapı taşını oluşturmaktadır. Fenilalanin, bütün proteinlerde ve bazı yapay olan tatlandırıcılarda bulunmaktadır. Fenilketonürinin tedavi edilmemesi durumunda fenilalanin vücut içerisinde zararlı düzeylere çıkması ile birlikte zihinsel engelliliğe ve pek çok ciddi sağlık problemine neden olabilmektedir.

     Fenilketonüri Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

     Fenilketonüri hastalığına sahip olan bebekler doğumda bütünüyle çok normal görünmektedir. Tanının konulup önlemin alınmadığı durumda ilerleyen zamanlarda beslenme güçlüğü, deride kızarıklıklar ve kusma görülebilmektedir. Hastalık tedavi edilmediği zaman fenilalaninin beyin içerisinde aşırı düzeyde birikmesi nörolojik bulgulara veya zihinsel engelliliğe yol açabilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Fenilketonüri hastalarının IQ seviyeleri genelde 50’nin altında olmaktadır. Bu bebeklerin genel olarak fenilalaninin melanin pigmenti ile birlikte etkileşimi neticesinde ten, saç ve göz renkleri açık olmaktadır. Fenilketonüri hastalığının hafif ya da şiddetli olan belirtileri şu şekilde olmaktadır:

    Nefeste, deride ya da idrarda küf kokusu

    Nöbetler şeklinde nörolojik sıkıntılar

    Deri döküntüleri ya da egzama

    Açık ten ve mavi renk gözler

    Anormal düzeyde küçük kafa (mikrosefali)

    Zihinsel engelli

    Hiperaktivite

    Gecikmeli geliştirme

    Davranışsal, sosyal ve duygusal problemler

    Psikolojik bozukluklar

    Şeklinde sıralanmaktadır.

     Fenilketonüri Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

     Fenilketonüri tedavinin en önemli unsuru bu çocukların erken dönem içerisinde tespit edilerek hayatın ilk günlerinden başlanıp fenilalaninden kısıtlı olan diyet verilmesi oluşturmaktadır. Fenilketonürinin kalıtsal yapılı bir hastalık olmasından dolayı önlenmesi olanaklı değildir. Ancak tedavi ile birlikte nörolojik sekeller önlenebilmektedir. Böylece çok daha sağlıklı bir hayat sürdürülebilmektedir.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow