hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Eozinofil Nedir, Kaç Olmalıdır? Eozinofil Yüksekliği Ve Düşüklüğü Neden Olur?

    Eozinofil Nedir, Kaç Olmalıdır Eozinofil Yüksekliği Ve Düşüklüğü Neden Olur
    expand

    Eozinofil, bağışıklık sistemimizde görev alan bir hücre çeşididir. Bir akyuvar türü olan eozinofil, kemik iliğinde üretilmektedir. Vücutta bulunan eozinofilin belirli sınırda sayısı bulunmaktadır. Bu değer aralığı dışında kalan yani yüksek eozinofil ve düşük eozinofil seviyesinin vücuda farklı etkileri olabilmektedir. Eozinofil sayısı kan testleri yardımı ile görüntülenebilmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

      Eozinofil Nedir?

     Eozinofil, bir akyuvar türüdür. Akyuvarlar yani beyaz kan hücreleri bağışıklık sisteminin en önemli elemanıdır. Vücudu virüs, bakteri ve parazit gibi hastalık yapan zararlılara karşı korumakla görevlidir. Toolamda 5 farklı bryaz kan hücresi vardır ve kemik iliğinde hepsinin üretimi yapılmaktadır. Üretilen beyaz kan hücreleri kan içerisinde birkaç gün ile birkaç saat arasında yaşayabilirler. Fakat eozinofiller dokular içerisinde depolanabilir. Bu nedenle birkaç haftaya kadar yaşayabilirler.

     Vücutta bulunan beyaz kan hücreleri sayısındaki artış genellikle vücutta bir enfeksiyonun var olduğuna işarettir. Çünkü yüksek seviyelerde bulunan bryaz kan hücreleri vücudun savaştığının bir göstergesidir. Anormal eozinofil seviyeleri CBC (tam kan sayımı) teslerinin parçasıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Eozinofil Kaç Olmalıdır?

     Sağlıklı bir yetişkin bireyde eozinofil sayısı mikrolitre başına 500'den daha azdır. Çocuklarda ise bu sayı yaşına göre değişkenlik gösterebilir. Eozinofil sayısı şu şekilde sınıflandırılır:

    Hafif Eozinofil Sayısı: Mikrolitre de 500 - 1500

    Orta Eozinofil Sayısı: Mikrolitrede 1500 - 5000

    Ağır Eozinofil Sayısı: Mikrolitrede 5000 ve üzeri

    Eozinofil Yüksekliği ve Düşüklüğü Neden Olur?

     Eozinofil yüksekliği olan kişiler genel olarak alerjen olan herhangi maddeye maruz kaldığı ya da bir parazit ile karşı karşıya olduğu söylenebilir. Eozinofil yüksekliği aynı zamanda bağışıklık sistemindr bir sorun olduğu, vücudun enfeksiyon gibi durumlara karşı savaşmaya başladığının bir göstergesidir.

     Eozinofil düşüklüğü olan kişilerin, herhangi bir yabancı madde ile temas ya da parazit gibi durumlarda dahi eozinofil seviyesi yükselmiyor ve sürekli düşük çıkıyorsa farklı sorunlar olduğu söylenebilmektedir. Eozinofil düşüklüğüne sebep olabilecek durumlar ise şunlardır:

    Aşırı stres hali

    Düşük kan şekeri

    Alkol zehirlenmesi

    Kortikosteroid ya da östrojen ilaç kullanımı

    Cushing sendromu

    Steroid artışı

    Şiddetli böbrek ve karaciğer hastalıkları

    Doğum kontrol hapı kullanımı

    Böbreküstü bezi sorunları

    Kortizol salgılayan tümör

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow