Eklem Ağrısı Nedir, Neden Olur? Eklem Ağrıları Nasıl Geçer, Nasıl Tedavi Edilir?
Vücutta bulunan iskelet sistemini tamamlayan ve esneklik kazandıran yapıya eklem ismi verilir. Eklemler, çevresi bağ, tendon, kıkırdak ve kaslarla çevrili olan bir yapıya sahiptir. Eklem ağrıları yaşam kalitesini düşürmekle birlikte hareketleri kısıtlama durumlarında neden olabilir. Genellikle yaşlı kimselerde görülen bu durum kimi zaman genç bireylerde de ortaya çıkabilir.
Eklem Ağrısı Nedir, Neden Olur?
Eklem ağrıları genellikle yaşlandıkça ortaya çıkan ve eklem sıvısının azalması ile görülen sağlık sorunları arasında bulunur. Aşırı fiziksel aktivite ve ani sakatlanmalar da eklem ağrılarına neden olan durumlar arasında bulunur. Kişilerin yeteri kadar sağlıklı bir yaşam biçimi sürmemesi, vücutlarına gereken özeni göstermemesi ve kapasitesinin üzerinde çeşitli aktivitelerde bulunması eklem ağrılarına neden olabilir. Kimi zamanda psikolojik sorunlarda beliren eklem ağrıları birkaç günden fazla sürerse mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerekir.
Eklem Ağrıları Nasıl Geçer, Nasıl Tedavi Edilir?
Eklem bölgesinde şişlik, kızarıklık, sertlik, hareket zorluğu ve güçlü gibi belirtileri olan bu rahatsızlık birçok tedavi yöntemine sahiptir. Modern tıpta her hasta için farklı bir tedavi yöntemi benimsendiğinden tedavi yöntemleri konusunda sadece doktorunuza güvenmeniz gerekir. Eğer genç ve orta yaş aralığında bulunuyor ve de yoğun fiziksel aktivite sonrası eklem ağrısı yaşıyorsanız uygulayabileceğiniz basit tedavi yöntemleri aşağıdaki gibidir. Diğer durumlarda ise rahatsızlık çeşidine göre alabileceğiniz aşağıdaki önlemleri uygulayabilirsiniz.
Özellikle futbol, basketbol, tenis ya da fitness gibi vücudu gereğinden fazla zorlandığı aktivitelerde bulunuyorsanız yapmanız gereken şey istirahat etmek olacaktır. Bilindiği üzere bu tür aktiviteler ısınmadan yapılmaması gerekiyor. Ayrıca kişinin sınırlarını zorlaması sonucu bu tür sakatlanmalar yaygın olarak ortaya çıkabiliyor. Yapılabilecek en iyi şey ise vücuda gerektiği kadar zaman sunulması ve iyileşme döneminde daha fazla zorlayıcı ve eylemde bulunulmamasıdır.
Zorlayıcı fiziksel aktivitelerin dışında eklem ağrıları obezite problemi ile karşılaşan kişilerde de sıklıkla görülür. Bunun için uygulanacak tedavi hastadan hastaya değişkenlik göstermekle birlikte genellikle kilo vermesine yardımcı olacak türde çalışmalardır.
Obezite sağlık sorunu yaşayan ve eklem ağrıları ile mücadele eden kimselerin yapabileceği en iyi şey daha sağlıklı bir vücuda kavuşabilmek için uzmanların önerdiği diyetleri uygulamak olacaktır. Bunun yanında vücudun ihtiyaç duyduğu hareketi sağlamak ve gerekli fiziksel aktiviteleri yerine getirmek ağrının zamanla ortadan kalkmasına yardımcı olur.
İleri yaşlarda görülen eklem ağrıları romatizma ya da iltihaplanma sonucu oluşabilir. Böyle durumlarda kişinin kendi başına karar vermek ve çevresinden tavsiye ile aldığı tedavi yöntemlerini uygulamaması oldukça önemlidir. Yapılabilecek en akılcı şey hastalığın tanısını koyabilmek için uzman bir doktorun yardımını almak ve onun önereceği tedavi yöntemini uygulamaktır. İltihaplanma durumunda doktorunuzun uygulayacağı tedavi yöntemi antibiyotik olup bu sorunu ortadan kaldırmaya uygun ilaç seçimi olacaktır. Romatizma durumunda ise genellikle çeşitli ilaçlar ve egzersiz ile bu sorunun önüne geçilir.
Eklem ağrısı yaşayan bireylerde var olabilecek bir diğer problem ise vitamin eksikliği olarak öne çıkar. Özellikle beslenmesine dikkat etmeyen ve vücudun ihtiyaç duyduğu mineralleri, vitaminleri ve kalsiyumu yeteri kadar almayan kimselerde eklem ağrısı gözlemlenir. Bu tür durumlarda doktorlar vitamin takviyesi ve doğru beslenme diyeti ile etkili bir tedavi yöntemi uygular.
Sürekli masa başında çalışan ve gün boyunca hareketsiz kalan kimselerde de eklem ağrısı görülebilir. Uzmanların tavsiyesine göre vücudun ihtiyaç duyduğu hareketi sağlamak ve egzersiz ile desteklemek bu problemin önüne geçecektir. Gün boyunca masa başı çalışan kimselerin yapması gereken şeyler; sık ve kısa aralıklarla hareket etme, masa başında uygulayabileceği egzersiz yöntemlerini hayata geçirme ve mesai saatleri dışında kısa yürüyüşlere çıkma olacaktır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İkinci Bahar’ın Gülsüm’üydü! Nurgül Yeşilçay'ın zayıflama sırrı! BU DİYETLE 15 KİLO VERDİ!
Kalp dostu karnabaharın bilinmeyen faydaları
Günlük hayattaki bu alışkanlıklar kemikleri mahvediyor!
Metabolizmayı bozuyor, kanser riskini artırıyor! Ketojenik beslenmenin sağlığa 6 zararı
Uzmanı uyardı: Ölümcül olabilir! Mantar yedikten sonra bu belirtiler varsa aman dikkat!