Düzenli kitap okumanın 7 faydası!
Eğitim Uzmanı Abdulkadir Özbek, kitap okuma alışkanlığının sağladığı sınırsız faydaları sizler için anlattı.
İnsanlar kitap okuyarak ne kazanır? Bu sadece bir zevk meselesi mi yoksa zevkin ötesinde faydaları var mı? Bilimsel cevap; kocaman bir "evet".
Kitap okumak hem fiziksel hem de zihinsel sağlığınıza fayda sağlar ve bu faydalar bir ömür boyu sürebilir. İşte kitap okumanın beyninizi ve vücudunuzu nasıl daha iyi hale getirebileceğine dair kısa kısa bilgiler:
Okumak beyninizi güçlendirir
Araştırmalar, okumanın kelimenin tam anlamıyla fikrinizi değiştirdiğini gösteriyor. Araştırmacılar, MRI taramalarını kullanarak, okumanın beyindeki karmaşık bir devreler ve sinyaller ağını harekete geçirdiğini doğruladı. Okuma yeteneğiniz olgunlaştıkça, bu ağlar da daha güçlü ve daha karmaşık hale gelir.
Yapılan bir araştırmada, araştırmacılar, roman okumanın beyin üzerindeki etkisini ölçmek için fonksiyonel MRI taramaları kullandılar. Romanda gerilim arttıkça, beynin giderek daha fazla alanı aktif hale geldi.
Beyin taramaları, okuma esnasında ve sonrasında, özellikle hareket ve ağrı gibi fiziksel duyumlara yanıt veren beynin somatosensoriyel korteksinde, beyin bağlantısının arttığını gösterdi.
Empati yeteneğinizi artırır
Araştırmalar, karakterlerin iç yaşamlarını keşfeden hikayeler okuyan insanların, başkalarının duygularını ve inançlarını anlama konusunda daha yüksek yeteneğe sahip olduklarını göstermiştir.
Araştırmacılar bu yeteneğe “zihin teorisi” diyorlar, sosyal ilişkiler kurmak ve sürdürmek için gerekli bir dizi beceriyi kapsıyor. Tek bir edebi kurgu okuma seansı bu hissi uyandırmasa da, araştırmalar uzun vadeli kurgu okuyucularının daha iyi gelişmiş bir zihin teorisine sahip olma eğiliminde olduğunu gösteriyor.
Kelime dağarcığınızı geliştirir
Erken yaşta başlayarak düzenli olarak kitap okuyan öğrencilerin kelime dağarcığının daha geniş olduğu ispatlanmıştır. Geniş kelime hazinesi ise standart testlerdeki puanlardan üniversiteye kabul ve iş fırsatlarına kadar hayatınızın birçok alanını etkileyebilir.
Yapılan bir anket, işverenlerin yüzde 69'unun etkili iletişim kurma yeteneği gibi "yumuşak" becerilere sahip kişileri işe almayı tercih ettiğini gösterdi. Kitap okumak, yeni kelimeler öğrenmenin en iyi yoludur.
Yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi önlemeye yardımcı olur
Tüm yaşamları boyunca zihinsel olarak uyarıcı faaliyetlerde bulunan kişilerin, demanslı kişilerin beyinlerinde bulunan plak, lezyon ve tau protein düğümü oluşma riskinin daha düşük olduğu bulunmuştur.
Stresi azaltır
Bir grup araştırmacı, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki sağlık bilimleri programlarında yoga, mizah ve okumanın öğrencilerin stres düzeyleri üzerindeki etkilerini ölçtü. Araştırma, 30 dakikalık okumanın kan basıncını, kalp atış hızını ve psikolojik sıkıntı duygularını yoga ve mizah kadar etkili bir şekilde düşürdüğünü buldu.
Depresyon belirtilerini hafifletmeye yardımcı olur
Depresyonu olan kişiler genellikle kendilerini diğerlerinden soyutlanmış ve yabancılaşmış hissederler ve bu, kitapların azaltabileceği bir duygudur.
Roman okumak, kendi dünyanızdan geçici olarak kaçmanıza ve karakterlerin hayali deneyimlerine kapılmanıza izin verebilir. Nitelikli, alanında gerçekten uzman kişiler tarafından yazılan kişisel gelişim kitapları ise size durumları değerlendirmenize ve yönetmenize yardımcı olabilecek stratejiler öğretebilir.
Daha uzun yaşamanıza bile yardımcı olabilir
Yapılan bir araştırmada, kitap, dergi veya diğer şekilde okuma alışkanlığı olanların, okumayanlara göre yaklaşık 2 yıl daha uzun yaşadığını buldu. Araştırma ayrıca, her hafta 3,5 saatten fazla kitap okuyan kişilerin, hiç okumayanlara göre yüzde 23 daha uzun yaşama ihtimalinin olduğu sonucuna varmıştır.
Peki, ne okumalısınız? Kısa cevap: Yazarın hayatına bakarak karar verin.
Hemen hemen herkes cep telefonlarında ve tabletlerde bulunan geniş kütüphanelere erişebilir. Zamanınız kısıtlıysa, niş bir konuyla ilgili bir bloga günde birkaç dakika ayırın. Bir kaçış arıyorsanız, tarihi kurgu sizi kendi çevrenizden ve tamamen başka bir dünyaya taşıyabilir.
Kariyer hedefiniz için, kariyer sahibi kişilerin sunduğu tavsiyeleri okuyun. Bunu, programınıza uygun olduğunda alıp bırakabileceğiniz bir mentorluk olarak düşünün.
Kitap seçerken yazarını çok iyi araştırın. Özellikle kendi hayatında bir başarıya imza atmamış kişilerin yazdığı kişisel gelişim kitaplarını çok anlamlı bulmuyorum.
Okumak insanlara çok ama çok iyi geliyor
Araştırmalar düzenli okumanın; beyin bağlantınızı geliştirdiğini, kelime dağarcığınızı ve kavrayışınızı artırır, diğer insanlarla empati kurmanızı sağlar, uykunuzu düzenler, stresi azaltır, kan basıncını ve kalp atış hızını düşürür, depresyon belirtileriyle savaşır, yaşlandıkça bilişsel gerilemeyi önler ve daha uzun bir yaşama katkıda bulunur. Çocukların mümkün olduğunca çok okuması özellikle önemlidir çünkü okumanın etkileri birikimlidir. Ancak iyi bir kitabın sayfalarında sizi bekleyen birçok fiziksel ve psikolojik faydadan yararlanmaya başlamak için asla geç değildir.
Çocuklarınızla birlikte okumak, kitaplarla sıcak ve mutlu ilişkiler kurar ve çocukların gelecekte okumayı eğlenceli bulma olasılığını artırır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip ve soğuk algınlığına karşı en güçlü kalkan! Bağışıklığı güçlendiriyor: PORTAKALDAN 10 KAT DAHA ÇOK C VİTAMİNİ İÇERİYOR!
Araştırmalar Beyin İçin En Zararlı Besini Ortaya Koydu! Bol Bol Tüketenler Dikkat! Bunama Ve Bilişsel Gerileme Riskini Artırıyor
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor