hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Düşük yumurtalık rezervi her yaşta görülebilir

    Düşük yumurtalık rezervi her yaşta görülebilir
    expand

    Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Turgut Aydın, düşük over rezervi hastalığının tedavisini sizler için anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yumurtalık rezervi terimi, oosit olarak da bilinen yumurtalarınızın sayısını ve kalitesini ifade eder. Yumurtalık rezerviniz azaldıysa, yumurtalarınızın sayısı ve kalitesi yaşınıza göre beklenenden düşük demektir. Düşük yumurtalık rezervi her yaştan insanı etkileyebilir. Bununla birlikte, azalan yumurtalık rezervi için tedaviler mevcuttur ve bu duruma rağmen hamile kalmak mümkündür.

    Yaşa göre ortalama yumurta sayısı nedir?

    Yumurtalık rezervinizdeki ortalama yumurta sayısı yaşınıza bağlıdır. Yaşlanma doğal olarak yumurta rezervlerinizi azaltır. Bununla birlikte, bir dizi başka faktör azalmış yumurtalık rezervine neden olabilir. Bunun dışında tüp hastalığı, endometriozis, daha önceden geçirilmiş yumurtalık ameliyatı, kemoterapi, radyasyon tedavisi, sigara içmek, pelvik enfeksiyon, otoimmün bozukluklar, kabakulak ve kırılgan X sendromu gibi genetik anormallikler de yumurta rezervinin azalmasına neden olabilir. Bununla birlikte, bazen durumun belirgin bir nedeni olmayabilir.

    Düşük over rezervinin belirtileri nelerdir?

    Azalmış yumurtalık rezervinin gözle görülür pek belirtisi yoktur. Bununla birlikte, hamile kalma zorluğu, geç veya olmayan adet dönemleri, ortalamadan daha kısa adet döngüsü (ortalama 28 gündür), ağır adet periyodu, düşük en yaygın belirtiler arasındadır. Bununla birlikte, bu semptomlar her zaman mevcut değildir. Bu nedenle, gebe kalmakta zorluk çekiyorsanız doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Düşük over rezervinin teşhisi

    Gebe kalmaya çalışıyorsanız veya düzensiz veya ağrılı dönemler, pelvik inflamatuar hastalık, tekrarlayan düşükler, önceki kanser tedavisi veya endometriozis öykünüz varsa, doğurganlık testi yaptırmanız önemlidir. Erken teşhis, başarılı tedavi şansınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.

    35 yaşın altındaysanız, bir yıldır gebe kalmaya çalışıyorsanız bir doktora görünmelisiniz. 35 yaşın üzerindeyseniz, altı ay sonra bir doktora görünmelisiniz. 40 yaşın üzerindeyseniz ve hamile kalmaya çalışıyorsanız, hemen doktorunuzla konuşmanız en iyisidir.

    Düşük over rezervi, folikül uyarıcı hormon (FSH) ve anti-Müllerian hormon (AMH) düzeylerini ölçen birkaç kan testi ile teşhis edilir. Bu hormonların her ikisi de adet ve üremede önemli bir rol oynar.
    Yaşlandıkça FSH seviyelerinin artması ve AMH seviyelerinin düşmesi doğaldır, bu nedenle bu hormon seviyelerini yaşınıza göre değerlendirmek önemlidir. Yumurtalık rezervi azalmış olanlar, kendi yaşlarına göre daha yüksek FSH seviyelerine ve daha düşük AMH seviyelerine sahip olacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Düşük over rezervinin tedavisi

    Düşük yumurtalık rezervi için en yaygın tedavilerden biri, hafif bir androjen olan dehidroepiandrosteron (DHEA) gibi takviyelerdir. DHEA vücutta doğal olarak üretilir, ancak DHEA seviyeleri yaşla birlikte azalır. DHEA takviyeleri doğurganlığı artırabilir.

    Düşük over rezervi erken teşhis edilirse, sağlıklı yumurtaları ileride kullanmak üzere dondurmak mümkündür. Doktorunuz IVF'yi hemen denemeyi bile önerebilir. Yumurtalık rezervinizin azaldığından şüpheleniyorsanız veya gebe kalmakta zorluk çekiyorsanız, bir doktora görünmelisiniz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow