Çocuklarımızı yüz yüze eğitime nasıl daha rahat alıştırırız?
Çocuklar pandemi sebebiyle uzun süre okuldan uzak kaldılar ve evde olmaya alıştılar. Peki, okulların açıldığı bu dönemde çocuklarımızı nasıl okula hazırlamalıyız? Eğitimci Can Uysal, konu hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
Çocuklarımız uzun bir çevrimiçi süreçten sonra okullarına kavuştular. Ne mutluyuz ki okullarımız da öğrencilerine kavuştu. Okullarına gelecek olan öğrenciler yaş grupları fark etmeksizin kaygı duygusu yaşayabilirler.
Kaygı dediğimiz şey, çocuğun başına gelen durumla baş edip edemeyeceğine dair hissettiği duygudur. Daha önce hiç okula gitmemiş bir çocuk için bu endişe, daha çok bakım veren kişi ya da kişilerden ayrılmaya yöneliktir. Kendisi okulda olduğu süre içerisinde evde neler olacağına ilişkin sahip olduğu merakla ilişkilidir.
Bu tip durumların gelişip gelişmeyeceği, çocuğun okula başlaması öncesindeki dönemde bireyselleşme ve ayrışma ihtiyacının uygun şekilde desteklenip desteklenmediğiyle ilişkilidir. Çocuğun kendi yaşına uygun sorumlulukları yerine getirebiliyor olması, duygularını sağlıklı biçimde yaşama konusunda bilgi sahibi olması, haliyle okula başlama sürecine de katkıda bulunacaktır.
Kaygıyı sağlıklı yönetmek önemli!
Anne ve babalar açısından da, öncelikle kendilerinin de bir uyum süreci içerisinde olacaklarını bilmekte fayda var. Bazı bakım verenler, çocuklarıyla daha iç içe geçmiş bir ilişki kurabiliyorlar. Böyle bir sistem içerisinde büyüyen çocuğun, ev dışındaki durumlara, mekanlara, kişilere uyum sağlaması biraz daha zor olabiliyor. Benzer şekilde bu sistemde, söz konusu bakım verenin de çocuğundan o okulda olduğu süre içerisinde uzak kalması onun açısından da zor olabiliyor. Buradaki kaygıyı sağlıklı yönetmek, ihtiyaç halinde bir uzmandan destek almak yine çocuğu büyük bir yükten kurtaracaktır.
Süreci nasıl kolaylaştırabiliriz?
Okula başlamak ya da tatil sonrası okula devam edecek olmak her koşulda bir yenilik. Her yenilik gibi okula başlama süreci de heves ve heyecanı içinde barındırır. Bu heyecanı çocuğa eşlik ederek yaşamanın keyifli yollarından birisi, çocuğun okulla ilgili hazırlıklarını birlikte yapmaktır. Örneğin birlikte yapılan bir kırtasiye alışverişi, yeni başlanacak bir okul varsa birlikte gezmek, öğretmenle tanışmak gibi aktiviteler çocuğun sürece uyumunu kolaylaştıracaktır.
Son olarak, yeni eğitim döneminin heyecanını yaşarken, çocuğunuzun var olan diğer ihtiyaçlarını da (örneğin oyun, eğlence, sosyal yaşam) göz önünde tutmakta yarar var. Tüm ihtiyaçların mümkün olabildiğince uygun bir şekilde sıralanması, çocukların heves ve heyecanı kaygıya çevirmelerinin önüne geçecektir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
CANAN KARATAY'IN FAVORİSİ! 5.000 yıllık şifa deposu: Kalp sağlığını destekliyor, yaşlanma sürecini yavaşlatıyor
Saba Tümer'in zayıflama sırrı! Diyet yaparak tam 10 kilo verdi! Ödem atmak için bakın ne yapmış: 'Günde 1 litre...'
Diş çürüğü ve ağız kokusunu engelliyor! İşte o besinler
Ciltteki doğal yağları yok ederek cildi kurutuyor! Kışın en sık yapılan hata! Banyo yaparken...
Araştırma: Hava kirliliği egzamaya neden olabilir