Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir? Cinsel Temasla Bulaşan Hastalıklar...
Cinsel yol ile bulaşan hastalıklar; korunmasız şekilde gerçekleştirilen cinsel ilişki esnasında bireyden bireye vücut salgılarıyla bulaşan rahatsızlıklar şeklinde tanımlanmaktadır. Genel olarak cinsel ilişki esnasında bulaş olmasına karşın, ender kan ve kan ürünlerinin nakli, diş çekimi ve ameliyatlar gibi başka cerrahi girişimler sırasında ya da hastalıklı anneden hamilelik, doğum sırasında bebeğe bulaşması ile de ortaya çıkmaktadır.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar; yaklaşık şekilde otuza yakın türe sahiptir. Bununla beraber bu hastalıkların bazısı tedavi edilirken, bazı hastalıklar ise tedavi edilememektedir. Bundan dolayı cinsel yol ile bulaşan hastalıkların çok ciddiye alınması ve cinsel ilişkiye girerken korunmak, alışkanlık olarak alınmalıdır.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?
Cinsel yolla bulaşan hastalıkların; bulgu verme zamanı, ortaya çıkan bulgular, bulaş zamanı, mikroorganizmanın çeşidi, bireyin bağışıklık durumu, maruz kalınan durumun yoğunluğu gibi birçok etkene bağlı şekilde farklılık göstermektedir.
Bu etkenlerle ortaya çıkan enfeksiyonlar, tedavi edilmediği zaman kronik hale gelip, sürekli tekrarlayıcı enfeksiyonlara sebep olacağı gibi bir bölümü de ciddi kronik sağlık problemlerine sebep olacağı gibi bir bölümü de ciddi kronik sağlık problemlerine yol açabilir.
Çoklu partnerlerde ise sürekli ve yineleyen enfeksiyon aktarımına da sebep olabilmektedir. Tedbir alınmadığı vakit sık sık görülen cinsel yolla bulaşan rahatsızlıkları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür;
- Trikomonas,
- Üretrit,
- Frengi,
- Bel Soğukluğu,
- Uçuk,
- Siğil,
- AİDS,
- Hepatit B ve C şeklindedir.
Cinsel Temasla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?
Cinsel temasla bulaşan hastalıklar;
- Üretrit,
- Frengi,
- Bel Soğukluğu,
- Siğil,
- Uçuk,
- AİDS,
- Trikomonas,
- Hepatit B ve C şeklindedir.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunmak İçin Neler Yapılabilir?
Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak önceliği ise korunmalı cinsel ilişkidir. Bununla beraber birden çok partneri olan bireylerin cinsel ilişki esnasında mutlaka şekilde prezervatif kullanması önemlidir. Bunun dışında sürekli kontrol de önemlidir.
Erkekler için ürolojik muayene ile HPV türü lezyonların varlığı ve kan testleriyle HIV ve Hepatit kontrolü yapılabilmektedir. Kadınlarda da aynı biçimde sürekli şekilde jinekolojik muayene, kan testleri, vajinal smear ile değerlendirme yapılmalıdır.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Tedavisi
Cinsel yol ile bulaşan hastalıklar; günümüz çapında teşhis konulduktan sonra etkin olan ilaçlar ile kolay bir şekilde tedavi edilmektedir. Hasta bireyden alınan öykülerde genital akıntı bulunuyorsa genital akıntının rengi bile teşhis koymada yeterli olmaktadır. Yeşil ve sarı renkli akıntı bel soğukluğu, beyaz renkli akıntı klamidya enfeksiyonlarına işaret eder.
Kadınlarda vajinadan alınan kültür sonrası ve erkeklerde idrar yolu tanı konulur. Bu şekilde antibiyotik tedavisi sayesinde hızlı bir şekilde etkin tedavi mümkün olmaktadır. Fakat mühim nokta partnerlerin birlikte ve eş zamanlı tedavisi olarak tanımlanır. Viral rahatsızlıklarda da teşhis konulduktan sonra antiviral ilaçlarla kontrol altına alınmaktadır. Günümüz çapında HIV enfeksiyonlarında dahi ilaçla etkin tedavi mümkün olmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
3 haftadan fazla süren öksürüğe dikkat: Altından bu sorun çıkabilir! Solunumu güçleştiren hastalık...
KOLON KANSERİNE YENİ ÇARE! Bilimsel olarak kanıtlandı: Kanserli hücreleri yok ediyor... Türkiye'de birçok yerde doğal olarak yetişiyor; Kara mürver meyvesi
Merdivenden çıkarken nefes almakta zorlanma bu hastalığın belirtisi olabilir!
Covid virüsü kanser tedavisinde kullanılacak! Tümörü küçülttüğü ortaya çıktı
Soğuk hava 'yüz felci'ni tetikliyor! En yaygın belirtisi...