Uykuya giden yol doğru beslenmeden geçer! İlkbahar uykusuzluğuna karşı 4 etkili öneri...
İlkbaharın gelişiyle birlikte günlerin uzaması ve havaların ısınması, uyku düzenimizi olumsuz etkileyebiliyor. Bunun en önemli nedeni, kışın kısa ve karanlık günlerinden sonra baharın getirdiği daha uzun, parlak ve ılık günlerin biyolojik saatimizi etkilemesi. İşte tam da bu yüzden ilkbaharın en güzel zamanlarını yaşadığımız bu günlerde birçok kişi, uykuya dalmakta güçlük çekiyor ve uykusuzluk sorunuyla mücadele ediyor. Buğra Adil Buyrukçu yazdı...
Haberin Devamı
/

Her mevsimin kendine özgü bir uyku düzeni vardır ve eğer siz de geceleri uykuya dalmakta zorlanıyorsanız, altında farklı bir sorun aramadan önce biyolojik saatinizin baharın etkisi altında olabileceği fikrini düşünmelisiniz. İyi haber şu ki, bu durum vücudunuzun mevsime uyum sağlamasının ardından kendiliğinden geçecektir.
/

Ancak bu süreç yaşam kalitenizi ve sosyal hayatınızı olumsuz etkilemeye başladıysa, o zaman bazı tedbirler ile uyum sürecini kısaltmanızı öneririm. Çünkü sağlıklı bir ruh-beden dengesi için uyku kalitesinin artırılması önemlidir ve uzun süren uykusuzluk; dikkat eksikliği, konsantrasyon güçlüğü, sinirli ruh hali ve günlük performansta düşme gibi sorunları beraberinde getirir.
Haberin Devamı
VÜCUDUNUZU YENİDEN SENKRONİZE EDİN
/

Baharın gelmesiyle birlikte günler uzar ve daha fazla doğal ışık alırız. Ancak, bu durum uyku kalitesini doğrudan etkilemektedir. Çünkü vücudumuz, ışık ve karanlık döngüsüne bağlı olarak biyolojik saati ayarlar. Biyolojik saatimiz, uyku ve uyanıklık döngülerimizi düzenleyen içsel bir mekanizmadır ve en önemli düzenleyicisi de ışık maruziyetidir. Özellikle sabah saatlerinde güneş ışığına çıkmak, vücudun melatonin üretimini azaltarak, bizi daha uyanık ve enerjik hale getirir. Melatonin, beynimizde salgılanan ve karanlıkla birlikte artan bir hormondur. Uykuyu başlatmak ve sürdürmek içinse kritik bir rol oynar. Bahar aylarında sabah ışığından faydalanmak, bu hormonun doğal döngüsünü destekler ve daha sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmaya yardımcı olur. Dolayısıyla, güne erken başlamak ve gün ışığını bilinçli şekilde kullanmak, uyku kalitenizi artırmanın en etkili yollarından biridir. Ancak akşamları dikkat! Çok geç saatlere kadar ayakta kalmamaya özen gösterin ve günde 7 veya 8 saat uyumaya çalışın. Akşam saatlerinde mavi ışık (telefon, bilgisayar, televizyon ekranlarından gelen ışık) maruziyetini sınırlamanız uykuya geçişiniz kolaylaştırır.
UYKU ORTAMINIZI YENİDEN DÜZENLEYİN
/

Kaliteli ve yeterli bir uyku için öncelikle uyku programınızı yeniden düzenlemeniz şart. Her gece aynı saatte yatıp kalkmak, uyku kalitenizi artırır. Düzenli uyku programı, vücudun doğal uyku-uyanıklık döngüsünü destekleyerek, uykusuzluğu azaltır ve gün içinde daha enerjik hissetmenize yardımcı olur. Ayrıca bahar aylarında sıcaklık değişimlerinin etkisiyle, uyku ortamımızda da bazı düzenlemelere gitmek gerekebilir. Kışın soğuk havada kalın giysilerle uyurken, bahar aylarında daha hafif bir uyku ortamına ihtiyaç duyabiliriz. Ayrıca uyuduğunuz odanın sıcaklık seviyesini ideal bir sıcaklıkta olmasına da özen göstermeyi unutmayın. Genellikle, uyku için en ideal ortam sıcaklığı 18-22°C arasında olmalıdır. Odanız çok sıcak ya da serin olursa, bu durumun uyku kalitenizi olumsuz etkileyeceği unutulmamalıdır. Bunun dışında odanızda hava sirkülasyonunun yeterli olduğundan emin olun ve odanızı her gün havalandırmayı unutmayın.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
DÜZENLİ EGZERSİZ İLE GELEN TATLI UYKU
/

Bahar uykusuzluğunu hafifletmenin en etkili yollarından biri düzenli egzersiz yapmaktır. Çünkü egzersiz, endorfin salgısını artırarak ruh halini iyileştirir ve enerji seviyelerini yükseltir. Haftada en az 3-4 kez 30 dakika süreyle orta şiddette egzersiz yapmak, bahar uykusuzluğunuzu azaltabilir. Çünkü düzenli egzersiz yapmak, uyku kalitesini büyük ölçüde iyileştirir ve vücudu gece uykuya geçiş için hazır hale getirir. Ancak spor yaptığınız saatlere dikkat etmeniz gerekiyor, zira geç saatlerde yaptığınız spor da uykunuzun kaçmasının nedenlerinden biri. Çünkü hareket ile birlikte vücudunuz uyku modundan çıkar. Spor sonrası kendinizi yorgun hissetseniz bile vücudunuzdaki bu değişimler nedeniyle uykuya dalmanız pek de kolay olmaz. Bu yüzden spor saatlerini biraz daha erkene çekmenizi öneririm.
UYKUYA GİDEN YOL DOĞRU BESLENMEDEN GEÇER
/

Vücudun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak dengeli ve doğal bir beslenme düzeni oluşturmak hem enerjinizi yükseltir hem de uyku kalitenizi artırır. Ayrıca daha güzel bir uyku uyumanıza yardımcı olacak bazı besinler de var tabi. Mesela uyku artırıcı özelliği olan triptofan, serotonin ve melatonin üretimi için gerekli bir amino asittir. Bu iki hormon hem ruh halinizi hem de uyku düzeninizi etkiler. Bu nedenle beslenme listesine içeriğinde triptofan bulunan hindi eti, yumurta, süt ve süt ürünleri, muz ve kabuklu kuru yemişleri ekleyebilirsiniz. Omega-3 ve 6 yağ asitleri, vücudumuz tarafından üretilmeyen ve dışarıdan almamız gereken 2 önemli yağ asididir. Yapılan çalışmalar, kişilerin diyetlerinde Omega-6/3 oranında oluşturulan değişikliklerle toplam uyku süresinin etkilendiği belirlenmiştir.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Omega-3 kaynakları olan uskumru, sardunya, somon, ceviz, keten tohumu, koyu yeşil yapraklı sebzeler ile Omega-6 kaynakları soya yağı, mısır özü yağı, kakao yağı, yulaf, tavuk ve badem tüketebilirsiniz. Papatya, melisa, rezene ve lavanta çayları da uykuya geçişinizi kolaylaştırabilir.