Ciltte kırışıklıklara ve sıkılık kaybına neden olan etkenler nelerdir?
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk, cilt kırışıklıkları ve sarkmalarının nedenlerini ve tedavisinde neler yapılabileceğini sizler için anlattı.
İnsan derisi zamanla yerçekiminin etkisi ve fiziksel faktörlerin de katkısıyla sarkmaya başlar. Stres, güneş ışığı, çevresel ve genetik faktörler yaşlanma sürecini hızlandıran etkiler arasındadır. Yaşla birlikte cilt altı yağ dokusu da azalır ve yüzde kırışıklara neden olur.
Yüz yapısal olarak 3 farklı bölgeden oluşur. Üst yüz; şakaklar, alın ve kaşlardan oluşur. Bu bölgeye yapılan müdahalelere üst yüz germe denir. Orta yüz; göz altı ve yanak bölgelerini içerir. Bu bölgeye yapılan müdahalelere orta yüz germe denir. Alt yüz; çene ve boyun bölgesini kaplar ve boyun veya alt yüz germe olarak adlandırılır. Bu bölgelere tek tek ya da tek seferde cerrahi müdahale uygulanabilir.
Yüzdeki deformiteler neden olur?
Yaşlanma, genetik yatkınlık, yerçekiminin etkilerini görmeye başlama, zararlı güneş ışınlarıyla doğrudan yoğun temas, sigara içme ve sık kilo alıp-verme, tüm bunların yanı sıra stresli iş ve yaşam tarzı, aşırı mimik kullanımı ve sürekli bilgisayar başında olma yüzün estetik görünümünün bozulmasına neden olan faktörlerden biridir.
Yüz germe ameliyatı kimler için uygundur?
Bu ameliyat için ideal adaylar, yüz ve boyun derisi sarkmaya başlamış ancak cildi hala elastikiyetini kaybetmemiş ve başka ciddi sağlık sorunu olmayan kişilerdir. Genel sağlık durumu ameliyata engel olmadığı sürece yüz germe ameliyatı için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Genellikle 40 yaş üstü kadın ve erkek hastalara yapılır. Yüzün daha genç görünmesi için burun ve göz kapağı estetiği ile birlikte yapılabilir. Enjeksiyonlar veya dolgu maddeleri (yağ, hyaluronik asit vb.) da yapılabilir.
Yüz germe ameliyatı öncesi neler yaşanır?
Yüz germe ameliyatından beklenti ve istekler doktor ile detaylı bir şekilde konuşulmalı ve alınabilecek sonuçlar değerlendirilmelidir. Ameliyattan önce kullanılan ilaçlar veya kullanılan hastalıklar hakkında hekim bilgilendirilmelidir. Kullanılan kan sulandırıcı türevli ilaçlar ameliyat sırasında ve sonrasında kanama sorunlarına neden olabileceğinden doktor kontrolünden en az 5 gün önce kesilmelidir.
Yüz germe ameliyatı için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Ameliyat sonrası iyileşme döneminde olası problemlerle karşılaşmamak için sigaranın bırakılması önerilir.
Yüz germe ve yüz estetiği yöntemleri nelerdir?
Yüz germe ameliyatlarında kullanılan birkaç farklı yöntem vardır. Hastanın sağlık durumu, sigara kullanımı, yaşı, cinsiyeti, yüzdeki sarkmaların şiddeti, derinin durumu ve yüz kemiklerinin yapısı dikkate alınarak uygun yöntem tercih edilir. Yüz germe ameliyatının ana tekniği, sarkan derinin yukarıya doğru kaldırılarak eski haline getirilmesidir. Bu nedenle yüz germe ameliyatında teknik ve kesi yerleri, sarkmanın derecesine ve yerine göre değişiklik gösterir.
Klasik yüz germe
Klasik yüz germe ameliyatında kesi kulak önünden başlar ve kulak arkasından saçlı deriye kadar devam eder. Bu bölgeden girilerek cilt dokusu çıkarılır, sarkan deri, deri altındaki kas ve bağ dokular yani aşağı doğru sarkan bağ dokular yukarı doğru gerdirilir. Fazla deri çıkarılır ve işlem sonlandırılır. Bu sayede yanak, şakak ve çene sarkıklığı giderilmiş olur.
Bunun dışında cerrahi müdahale diğer işlemlerle kombine edilmelidir. Örneğin yağ dokusunda azalma varsa o bölgedeki eksik kısımlar yağ dokusunun kendisi veya bazı kimyasallar ile tamamlanır. Yüz gençleştirmede zaman zaman o kasların aşırı hareketinden kaynaklanan kırışıklıkları önlemek için günümüzde en çok kullanılan botoks da sürece eklenebilir.
Tam yüz germe
Tam yüz germe estetiği klasik yüz germe estetiğinin üzerini kapattığı gibi birkaç ekstra farklı işlemle birleştirilerek gerçekleştirilir. Bunlar;
- Blefaroplasti (göz kapağı estetiği),
- Yüze yağ enjeksiyonu,
- Botoks ve dolgu maddeleri
Orta yüz germe
Orta yüz germe işleminde iz, göz altında kirpik diplerinde kalır. Buradan yapılan kesi ile yüzün orta kısmı yani elmacık kemikleri yukarı doğru çekilir. Bu sayede daha genç ve doğal bir görünüm elde edilebilir.
Yüz germe ameliyatı sonrası neler yaşanır?
Ameliyattan sonra yüz yaklaşık 1 hafta şişer ve ilk haftanın sonunda kademeli olarak iner. Şişlik ve ödemin daha kolay ve hızlı bir şekilde geçmesi için ilk birkaç gün buz uygulaması önerilir. Birinci ayın sonunda yüzdeki şişlikler neredeyse yok olur.
Her ameliyattan sonra olduğu gibi yüz germe ameliyatından sonra da sigara içilmemesi önerilir çünkü sigara yaraların iyileşmesini olumsuz etkileyebilir. İlk 2 ay yüz doğrudan güneşe maruz kalmaya karşı korunmalıdır. Ameliyat sonrası cilt altı kanama riskini en aza indirmek için bandajlar çok dikkatli kullanılmalıdır. Genelde ortalama 3 hafta olan bandajların ne kadar süre kalacağına cerrah karar verir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Saba Tümer'in zayıflama sırrı! Diyet yaparak tam 10 kilo verdi! Ödem atmak için bakın ne yapmış: 'Günde 1 litre...'
Diş çürüğü ve ağız kokusunu engelliyor! İşte o besinler
Ciltteki doğal yağları yok ederek cildi kurutuyor! Kışın en sık yapılan hata! Banyo yaparken...
Araştırma: Hava kirliliği egzamaya neden olabilir
10 yetişkinden biri KOAH hastası