Bel fıtığına ne iyi gelir? Fiziksel tedavi yöntemi var mı? Belirtileri ve tedavisi
Bel fıtığı, iş gücünden ötürü oluşan bir durumdur. Bel fıtığının, bel ağrısına neden olduğunu belirtmek mümkündür. Jöle tarzındaki disk, iki omurun arasında yastık görevini üstlenir. Bu disk, yırtıldığında ya da taştığında bel fıtığı meydana gelmektedir. Bel fıtığına iyi gelen yöntemler, bel fıtığının belirtisi ve tedavisi, fiziksel tedavi metotları gibi konulara değinmek okurlar için faydalı olacaktır. Bel fıtığıyla ilgili bilinmesi gerekenler.
İnsanların vücudunda yer alan omurganın bel bölümünde, beş tane omur ve disk vardır. Bu bölüm, insanların vücudunda ağırlığı en çok taşıyan yer olarak tanımlanabilir. Omurlar, direkt olarak omuriliği sarıp, olumsuz herhangi bir durumu önler. Bel fıtığı; omurların arasında bulunan kıkırdağın kimi sebeplerden ötürü zorlanarak, yerinden kayması ve yırtılmasıyla ortaya çıkar. Bu vaziyetlerin oluşması, kıkırdak yapısındaki dokunun üstünde bulunan sinirlerin sıkışmasına ve bel fıtığının ortaya çıkmasına sebep olur. Bunun dışında bel fıtığının oluşması konusunda birçok sebep söz konusudur. Bel fıtığı genel olarak; beli zorlayan hareketlerin yapılması ve ağırlık kaldırmadan ötürü meydana gelmektedir.
Bel Fıtığına Ne İyi Gelir?
Bel fıtığına iyi gelen yöntemler arasında sıcak ve soğuk uygulamalar, çokça tercih edilmektedir. Hem sıcak hem de soğuk uygulamaların belli aralıklar dahilinde yapılması, bel fıtığını rahatlatmaktadır. Bel omurlarının üzerine bez yardımıyla buz koymak, fıtık ağrısını önemli ölçüde azaltmaktadır. Buz kompresi yapmak, ağrıların bulunduğu yeri uyuşturacaktır. Gün içerisinde en fazla iki defa ve yarım saat olmak üzere bu uygulamanın yapılması, bireyi rahatlatacaktır.
Buz uygulaması yapıldıktan hemen sonra sıcak uygulaması da yapılabilir. Sıcak su torbası kullanılarak yarım saat boyunca sıcak su uygulaması yapılabilir. Bu uygulama da ağrıları dindirecektir. Bel fıtığına iyi gelen bir başka uygulama da sarımsak kürüdür. Bu kür, bel fıtığına çok iyi gelecek olan ve hiçbir zararı bulunmayan bitkisel bir kürdür. Bel fıtığı ağrısı bulunan kişiler, 2 ya da 3 adet sarımsağı çiğ şekilde tüketmelidir. Aç karna yenen sarımsak ağrıyı dindirecektir. Bunun dışında sarımsak yağı ile bel kısmına masaj yapılması önemlidir.
Fiziksel Tedavi Yöntemi Var Mı?
Bel fıtığının fiziksel tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bel fıtığının oluşmasının önüne geçmek adına belli kuralları uygulamak önemlidir. Bunlar; yerde bulunan eşyaları kırarak ve eğilerek kaldırmak, omzun üstüne yük almamak, masa başında işi olan kişilerin bel desteği bulunan sandalyelerde oturması, el ile taşınan malzemelerin çok ağır olmaması şeklinde sıralanabilir.
Belirtileri ve Tedavisi
Bel fıtığını anlamadaki en önemli belirti, her geçen gün artan ağrıdır. Bu ağrıların en çok; ayak, kalça ve bacak bölümlerinde hissedildiğini belirtmek önemlidir. Bununla beraber ağrılar, ilerleyen zamanlarda yayılabilen ağrı durumuna gelmektedir. Bel fıtığının diğer bulguları aşağıdaki gibi olacaktır. Bunlar;
- Kaslarda ortaya çıkan kuvvetsizlik durumu,
- Erkeklerin cinsel hayatında yaşanan olumsuz durumlar,
- İdrarın tutulamaması,
- Hareket halindeyken ağrı yaşama,
- Eşyaların kaldırılmasıyla yaşanan zorluklar,
- Bitkin düşme,
- Kemik içinde ağrı oluşumu,
- Devamlı oluşan bel ağrıları,
- Yürürken ya da otururken devamlı oluşan ağrı,
- Devamlı bel ağrısı,
- Ayak ve bacakta ortaya çıkan karıncalanma bel fıtığının diğer belirtileri arasında bulunmaktadır.
Ayak ve bacaklarda oluşan kuvvet kaybının ilerlemesi, idrar ve dışkının tutulamaması, cinsel yaşamda karşılaşılan olumsuz durumlar sonucunda hemen cerrahi tedavi yapılmalıdır. Ameliyat durumu, ağrı kesicilerin işe yaramadığı durumlarda yapılmaktadır. Üç haftalık bir süre içerisinde ilaç, fizik tedavi, dinlenme gibi tedavi metotlarına rağmen bunlara yanıt vermeyen hastalar için cerrahi tedavi yeniden değerlendirilebilir.
Bel Fıtığı Tanısının Konulması
Hastalığın teşhisi için; klinik muayene, MRI, röntgen, CT gibi tanı yöntemleri kullanılmaktadır. Bununla beraber EMG adı verilen tetkiki istenebilir. Bütün belirtiler neticesinde bel fıtığı tanısının konulması mümkündür.
Bel Fıtığının Oluşumundaki Risk Faktörleri
Bel fıtığı, iş gücü kaybı konusunda çok önemli bir yer tutar. Çalışma yaşamında yüzde 25 oranıyla yer kaplamaktadır. Bu rahatsızlıktan şikayetçi olan kişilerin, iş gücü kaybı kimi zaman altı aya dek uzamaktadır. Bu hastalığa yakalanma durumu, kimi meslek gruplarında çok daha fazla görülmektedir. Bilhassa ağırlık kaldırılması gereken meslek grupları, uzun zamanlı araba kullanma, masa başı işleri gibi meslekler bel fıtığının oluşmasına neden olmaktadır.