Bel fıtığı ameliyatında sakat kalma korkusu
Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahi Uzmanı Dr. Gökhan Serbes, bel fıtığı ameliyatlarına karşı halkta "sakat kalma" veya "işlerin aksaması" korkusu bulunduğunu, bu korkunun hastaların ameliyattan kaçmasına yol açtığını söyledi.
Dr. Gökhan Serbes, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki bel fıtığı oranının batıya göre daha fazla olduğunu belirterek, bunun da erkeklerin ağır işlerde çalışmasından, kadınların doğurganlık oranının fazla olmasından kaynaklandığını ifade etti.
Bölge insanının herhangi bir ağrı durumunda "nasıl olsa geçer" mantığıyla hareket ettiğini belirten Serbes, bu ve bunun gibi düşüncelerden dolayı bel ağrısı şikayetiyle gelen hastaların çoğunda ileri derecede bel fıtığına rastlandığını söyledi.
Erken teşhis konulmayan ve ağrıları had safhada olan hastaların ameliyat edilmesi gerektiğini belirten Serbes, şöyle konuştu:
"Bel fıtığı ameliyatlarına karşı halkımızda sakat kalma veya işlerin aksaması korkusu bulunmakta, bu da hastaların ameliyattan kaçmasına neden olmaktadır. Oysa ki ileri derecede bel fıtığı rahatsızlığı bulunan hastalar ameliyat olmadıkça hastalığın daha kötü sonuçlar doğurması kaçınılmazdır. Rahatsızlığı ameliyat gerektiren hastaların ameliyattan kaçmaması ve ağrılarından kurtulmak için vakit kaybetmeden ameliyat olması gerekiyor."
Rahatsızlığı ciddi boyutta olmayan hastaların bel fıtığından korunmak için doğru teknikler kullanması gerektiğini ifade eden Serbes, "Her gün 10 dakika egzersiz yaparak bel fıtığı riskini azaltabiliriz" dedi.
Serbes, beyin cerrahi servisinde tedavi gören hastaların yüzde 80'inde bel fıtığı rahatsızlığı bulunduğuna dikkati çekerek, bel fıtığının bölgede en fazla görülen hastalık türü olduğunu, hastanelerinde geçen yıl 750 bel fıtığı ameliyatı yapıldığını sözlerine ekledi.
Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bel fıtığı ameliyatı olduktan sonra tedavisi devam eden Vahdettin Öner de korktuğu için 4 yıl boyunca ameliyat olmadığını ancak ağrıların artması üzerine ameliyat olduğunu belirtti.
Ameliyattan sonra sırtındaki ağrıların bir anda kesildiğini bildiren Öner, "Ameliyattan sonra doktorumun tavsiyesi üzerine düzenli olarak yaptığım egzersizlerle sağlığıma yeniden kavuştum. Doktorlarımıza çok teşekkür ediyorum" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
ZEHİR GİBİ BİR HAFIZANIN SIRRI! İbn-i Sina'nın şifa reçetesi: Unutkanlığı gideriyor, bağışıklığı güçlendiriyor
Türkiye'de her 7 kişiden 1'inde bu hastalık var! Çoğu kişi farkında bile değil... "Organ kayıplarına ve hayati risklere yol açabilir"
Hava sıcaklıkları 10 derece birden düşecek! Ani sıcaklık değişimine dikkat! Damar tıkanıklığı ve kalp krizini tetikliyor
Uzmanı uyardı! "Pirinç eriştesi veya mantardan ölebilirsiniz" Uzakdoğu'ya seyahat edenler dikkat
Vitamin mineral eksikliği tetikliyor! Büyüme ağrısını iyi tanıyın