Babet ayakkabılar ayak sağlığını tehdit ediyor
Özellikle genç kuşağın tercih ettiği babet ayakkabılar, ayak sağlığı için tehdit oluşturuyor. Denizli Devlet Hastanesi Ortopedi Uzmanı Dr. Yaşar Selçuk, babet tarzı ayakkabıların ve ince tabanlı terliklerin, ayağı taşıyabilme gücüne sahip olmadığı için kıkırdak sorunlarını tetiklediğini söyledi.
Denizli Devlet Hastanesi Ortopedi Uzmanı Dr. Yaşar Selçuk, yanlış ayakkabı seçiminin neden olduğu rahatsızlıklar ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
Ayağa uygun olmayan, genellikle dar, sivri burunlu ve topuklu ayakkabıların, sıklıkla başparmakta olmak üzere ayaklarda kalıcı kemik çıkıntılarına, ciddi nasırlar ve tırnak sorunlarına neden olduğunu belirten Ortopedi Uzmanı Dr. Yaşar Selçuk, "Yanlış ayakkabı tercihlerinde en sık rastlanan sorunlardan bir tanesi nasırlardır. Ayağınızın ayakkabı içerisinde sürekli sürtünmesi durumunda derinin sertleşmesi ve kalınlaşması nasır problemlerinin ortaya çıkmasına ortam hazırlar. Yanlış ayakkabı seçimi parmaklarda şekil bozukluğu oluşmasına ve tırnak batması gibi sorunları da beraberinde getirir" dedi.
Ayak başparmağında deformasyon
Ayaklarda görülen şekil bozukluklarının tek nedeninin ayakkabılar olmadığını belirten Dr. Selçuk, "Kişinin kemik ve kas yapısındaki sorunlar, genetik faktörler gibi sebepler de vardır. Genişleme ve kemiksel çıkıntı daha da ilerleyerek ağrılı yürüme ve günlük aktivitede zorlanma boyutuna da ulaşabilir.
Özellikle 25-40 yaş arası kadınlarda ayak başparmağının dışa yani ikinci parmağa doğru yönlenmesi, ayağın iç kısmında ağrılı bir kemik çıkıntısının oluşması, ayağın genişleyip yayılması ve ayak tabanında ağrılı nasırlar gelişmesi şeklindeki bu hastalık, 'halluks valgus' olarak adlandırılmaktadır" dedi.
"Babet tarzı ayakkabılar ayak ağrılarını tetikliyor"
Ortopedi Uzmanı Dr. Yaşar Selçuk, ayakkabı seçimi yaparken kişinin öncelikle ayağını tanımasının önemli olduğunu dile getirerek hangi tür ayakkabı ayak sağlığı için uygunsa onun tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Uzm. Dr. Selçuk, "Ayakkabı, kişinin ayak yapısına ve fonksiyonuna uygun rahat olmalıdır. Kullanılan ayakkabı, doğal malzemeden yapılmalı, aşırı terlemeyi engelleyen bir yapıda olmalı ve ayağın hava almasını sağlamalıdır. İdeal bir ayakkabının topuk yüksekliği 2.5 santimetre olmalıdır. Hafif topuklu olan bu ayakkabılar dizin arkasından geçen adalelerin gerginliğini azaltır, adaleler gevşer ve ağrılar daha az olur. Çünkü düz ayakkabılar kıkırdak sorunlarını daha da artırır.
Ne zaman satın almalı?
Bilhassa babet tarzı ayakkabılar ve ince tabanlı terlikler, ayağı taşıyabilme gücüne sahip olmadığı için kıkırdak sorunlarını tetikler. Genelde görüntüsüne hayran kalınan bir ayakkabının ayağa uygun olup olmadığını öğrenmek açısından ilk başta denemek önemlidir. Ayakkabıları akşama doğru almakta ise fayda vardır; çünkü o gün akşama kadar olan zaman içinde ayaklar yükten ve yorgunluktan dolayı şişmiş ve genişlemiş olacaktır. İşte bu saatlerde seçilen ayakkabı ayağa en uygun olan ayakkabıdır.
Ayrıca yaş ilerledikçe ayak numarasındaki değişimler unutulmamalı, ayakkabı numarası sık sık ölçülerek uygun ayakkabılar giyilmelidir. Ayak sorunlarının sürmesi, artması ve yaşam kalitesinin düşmesi durumlarında ise mutlaka bir ortopedi uzmanına başvurulmalıdır" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Vitamini Bol, Faydası Saymakla Bitmiyor Ama Bu Gruptaysanız Dikkatli Tüketin
Araştırma: Antibiyotik ve antiviral ilaçlar demans riskini azaltabilir
Uzman İsimden Domuz Gribi Uyarısı: Ocak Ayı İle Birlikte Pik Yapıyor
Halk Arasında 'Fil Hastalığı' Olarak Biliniyor'! Tedavi Edilmezse Kolda Ve Bacakta Ciddi Sorunlara Yol Açabilir: Lenfödem...
"Alzheimer" ve "Parkinson" tedavisinde umut veren gelişme