Ayak Kokusu Nasıl Geçer? Ayak Kokusunu Gidermek İçin Ne Yapılmalı? Hangi Doktora Gidilmeli?

Hemen hemen herkeste yaygın bir şekilde görülen durumlardan birisi de ayak kokusu sorunudur. Her gün ayakkabı giyme zorunluluğu, terleyen ayakların bakteri geliştirmesine müsaade etmek ayak kokusu problemine sebebiyet veren en önemli unsurlardan birisidir. Ayak kokusunun oluşması hakkında bazı bilgilere yer vermek okurlar için yararlı olacaktır.
Ayak Kokusu Hakkında
Ayak kokusu ya da bromodoz şeklinde bilinen bu durum oldukça yaygın bir durumdur. Cilt üzerinde bakterilerin çoğalmasına sebep olan terin birikmesinden kaynaklanmaktadır. Bu bakterilerin kötü kokulara neden olduğunu söylemek mümkündür. Ayak kokusuna neden olan bir başka durum ise sporcu ayağıdır.
Ayak Kokusu Nasıl Geçer?
Ayak kokusuna sebebiyet veren ve en yaygın olan durum; ayakların sürekli terlemesiyle beraber ayakkabı içinde uzunca bir süre kalarak ayakkabının içinde terin kurumasıdır. Terleme ile beraber bakteriler; ayakkabının içinde, ayakta ve giyilen çorabın içinde yer bulmaktadır. Ardından ayakkabının giyilmesi sonucunda ayak kokusu yeniden ortaya çıkar.
Ayak Kokusunu Gidermek İçin Ne Yapılmalı?
Ayak kokusunun giderilmesi adına bazı yöntemler vardır. Bunlar aşağıdaki gibi olacaktır;
- Üzüm Sirkesi ile Ayak Temizliği
Kişi ayaklarını hareket ettirebileceği bir leğeni sıcak su ile doldurmalıdır. Daha sonra suyun içerisine yarım litre üzüm sirkesi konulmalıdır. Bu su içinde yarım saat beklemek önemli olacaktır. İşlem haftada iki defa uygulanarak ayak kokusundan kurtulmak mümkün olacaktır.
- Ayak Temizliği
Ayak kokusundan kurtulmanın en etkili yolu, ayakların temizliğidir. Bununla beraber giyilen çorapların temiz olması oldukça önemlidir. Temiz çorapların kullanımı ve ayakların her gün temizlenmesiyle ayak kokusundan kurtulmak mümkündür. Ayakların temiz olmasına rağmen önceden giyilen çorap, ayakların kokmasına neden olacaktır. Bu yüzden her zaman için temiz çoraplar, temiz ayaklara giyilmelidir. Ayakların temizlenmesiyle beraber ayaklar, kesinlikle çok iyi kurutulmalıdır.
- Karbonat Kullanımı
Ayak kokusunun sebeplerinden birisi olan ter adına pH dengesi, oldukça önemli bir konudur. Bu yüzden karbonat koku adına doğal bir çözüm olarak belirtilebilir. Leğende su içerisine üç kaşık karbonat koyarak ayakları içinde bekletmek ve 10 gün boyunca bu işlemi uygulamak işe yarayacaktır. Karbonat, çorapların ve ayakkabının içerisine serpilerek giyilebilir.
- Ayakkabı ve Çorap Tercihinde Dikkatli Seçim Yapılmalıdır
Ayak kokusu, çoraptan ötürü de çıkabilmektedir. Çorabın üretildiği malzemeden ötürü de ayak kokusu çıkabilir. Naylon çoraplar, ayak kokusunun çıkmasında oldukça önemli bir etkendir. Doğal pamuktan üretilen çorapların kullanılması doğru bir seçim olabilir. Aynı ayakkabılar ise devamlı giyilmemelidir.
- Pudra Kullanımı
Ayak kokusuna sebep olan terin önlenebilmesi adına nemi emen özelliğe sahip pudranın kullanılması, koku ve terin oluşmasının önüne geçecektir.
- Sirke Kullanımı
Ayak kokusunun giderilebilmesi adına sirke kullanmak doğru olabilir. Ayaklar sirkeli suyun içerisinde belli bir süre boyunca bekletilmelidir. 10 gün boyunca 20 dakika kadar bu yöntemin uygulanması, çözüm olabilir. Her duştan sonra sirkeli suyla beraber ayakların yıkanması kokuyu ortadan kaldıracaktır.
- Çay Kullanımı
Çay içermiş olduğu bazı maddelerden ötürü bakterileri önleyen doğal koku gidericidir. Ayaklarda yer alan ter bezleri ve gözenekleri küçültüp terlemeyi azaltacaktır.
Hangi Doktora Gidilmeli?
Ayak kokusu ile karşılaşılması vaziyetinde cildiyeye başvurmak önemlidir. Cildiyede yapılacak tetkiklerle ayak ayrıntılı şekilde incelenir ve kokuya sebep olacak sağlık problemleri bulunur. Bu şekilde ayak kokusundan kurtulmak mümkün olacaktır.
Ayak Kokusunun Sebepleri
Ayaklar, en fazla ter üreten bölümlerden birisidir. İnsan vücudunun diğer bölgelerinden daha fazla ter bezlerine sahiptir. Bu bezler, vücudu soğutmak ve cildin nemli tutulmasına destek olmak adına gün boyu ter üretir. Herkesin ayakları ter üretir. Fakat hamile kadınlar ve gençlerin ayakları daha çok terler. Çünkü bu kişilerin ter hormonları daha fazla çalışır.
Doğal şekilde ayaklarda bazı bakteriler bulunur. Bu bakteriler, serbest kaldığı sürece ayaklardaki teri parçalamaya destek olur. Ter ile bakterinin birikmesi, kötü kokunun oluşmasına neden olur. Kişinin ayaklarının terlemesiyle beraber ayakkabılarını çıkarması ve terin tam anlamıyla kurumasını beklememesi, ayakkabının yeniden giyilmesiyle daha fazla bakterinin oluşmasına neden olur. Ayakların temizlenmemesi, ayak kokusunda en önemli unsurdur. Çorapların gün içerisinde en az bir defa değiştirilmesi ve ayakların sık bir şekilde yıkanması bakterilerin ayakta oluşmasını önleyebilir. Bu ise ayak kokusunun önlenmesine destek olacaktır.