Sağlıklı ve dökülmeyen saçlar için neler yapılabilir?
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Güncel Öztürk, sağlıklı ve dökülmeyen saçlara sahip olmak için nelere dikkat edilmesi gerektiğini tüm ayrıntılarıyla sizler için anlattı.
Saç dökülmesinin birçok nedeni vardır. Aslında, saç dökülmesi saç döngüsünün bir parçasıdır. Ancak saçınızı fırçalarken dökülen çok sayıda saç teli fark etmeye başladığınızda, bu endişe verici olabilir. Günde yaklaşık 100 saç telini kaybetmek normaldir. Ancak saç dökülmeniz daha çoksa o zaman bir sorununuz var demektir.
Saç dökülmesinin ilk nedeni genetiktir. Genellikle stres ve vitamin eksikliği (B, D vitaminleri ve çinko gibi) nedeniyle dönemsel saç dökülmesi yaşayabilirsiniz. Aşırı saç dökülmesinin yaygın nedeni, özellikle kadınlarda hormonal değişikliklerdir. Bunlar, hamilelik, doğum, doğum kontrol hapında bir değişiklik veya menopoz sırasında olabilir. Hormonlardaki değişiklik, saç döngüsünün büyüme kısmını kısaltarak saçın büyüme şeklini etkileyebilir ve bu da düşmenin artmasına neden olabilir.
Saç dökülmesini birkaç adımda durdurabilirsiniz. Sağlıklı ve dökülmeyen saçlar için şunları yapabilirsiniz:
Dengeli beslenme
Bol miktarda sebze, yağsız et ve deniz ürünleri tüketin. Bunların hepsi saç için gerekli besinleri içerir. Yumurta veya avokado gibi vitamin ve sağlıklı yağlarla dolu yiyecekler yiyin.
Ispanak, yeni saç oluşumunu teşvik etmek için kırmızı kan hücrelerini saç derinize taşımaya yardımcı olan demirle doludur.
Portakal, domates ve biber gibi C vitamini içeren besinler saç köklerini sağlıklı tutan kolajen üretimini destekler.
Yeterli ve kaliteli uyku
Beden ve zihnin yenilenmesi için en az yedi ila sekiz saat uyuyun. Yeterince dinlenmek, saçınızın uzamasına yardımcı olur ve aynı zamanda saçınızın aşırı yağlanmasını önler. Uykusuz kaldığınızda stres seviyeniz yükselebilir, bu da sadece saç büyümesinin azalmasına değil aynı zamanda yağ üretiminin artmasına da neden olur.
Vitamin kullanın
Vücudunuzun günlük vitamin ihtiyaçlarını karşılayan multivitaminler kullanabilirsiniz. Bakır ve riboflavin içeren vitaminler saçın uzamasını ve sağlıklı saç köklerinin oluşumunu sağlar.
Omega-3 ile saçınızı gürleştirin
Omega 3 saç dökülmesini engeller ve gürleştirir. Saçın görünümünü daha parlak ve canlı hale getirir. Omega 3 ayrıca saçların hızlı uzamasını sağlar. Omega 3, somon balığı ve chia tohumunda bol miktarda vardır. Ayrıca balık yağı takviyesini deneyebilirsiniz.
Saç derisi bakımı
Saç dökülmesine karşı alabileceğiniz en iyi önleyici tedbirlerden biri, saç derisi bakımını düzenli bakım rutininize dahil etmektir. Saç derisi bakımlarının kullanılması, saçları güçlendirir ve canlandırır.
Kremler, maskeler ve şampuanlar ile saç derisini hem tedavi edebilir hem de besleyebilirsiniz.
Saç ekimi ve bakımı
Vitamin eksikliği ve stres, dönemsel saç dökülmesine neden olabilir. Ancak genetik nedenlerden dolayı saç dökülmeniz varsa tek çareniz saç ekimi olabilir. Saç ekimi, kişinin kendi sağlıklı saçlarını dökülen bölgeye aktarma işlemidir. Saç ekimi kişiye özel planlanır. Saç ekiminde dökülmeye dirençli saç köklerinin tek tek alınarak seyrek veya tamamen dökülen kısımlarda açılan kanallara ekilir.
İki ana saç ekimi tekniği vardır
FUT (Foliküler Ünite Nakli) ve FUE (Foliküler Ünite Ekstraksiyonu). Bu yöntemlerin her ikisi de daha kalın, doğal görünümlü saçların geri kazanılmasında etkilidir.
FUE yöntemiyle saç kökleri rastgele bir şekilde çıkarılır ve doktorunuzun donör bölgeden daha az fark edilir bir incelme ile saç toplamasını sağlar. FUE ile saç, kafa derisi üzerinde mikroskobik dairesel kesiler yoluyla toplanır.
FUT yönteminde ise kafa derisinin arkasından uzun, ince bir doku parçası çıkarılır. Bireysel foliküler üniteler daha sonra şeritten çıkarılır. Foliküller toplandıktan sonra, yara kapatılır ve arkasında tek, çok ince bir çizgisel iz kalır.
Her iki yöntem de saç dökülmesi ile mücadele eden erkekler ve kadınlar için mükemmel bir seçenektir. Hangi operasyonun daha iyi olduğundan ziyade hangisinin size daha uygun olduğu önemlidir.
Ekilen saçların işlemden 2 ile 3 hafta sonra dökülmesi normaldir. Bu yeni saç büyümesine yol açar. Çoğu insan ameliyattan 8 ila 12 ay sonra yeni saç büyümesi görecektir.
Ameliyat sonrası bakım
Operasyon sonrasında hassas bölge güneşten korunmalıdır ve ameliyattan iki gün sonra şampuanlamaya başlanır. Şampuanlama, saç şaftının etrafında kabukların oluşmasını önlemek için kullanılır. Kabuklar saç gövdesine yapışır ve ameliyattan sonraki ilk 7 ila 10 gün boyunca yeni ekilen saç köklerinin kaybetme riskini artırır. İki ila üç ay sonra, taşınan foliküllerden yeni saçlar çıkmaya başlayacaktır.
Saç ekiminden sonra şunlar yapılmalıdır:
- İşleminizin yapılacağı gece ve sonraki birkaç gün: Başınız yüksekte uyuyun.
- İşlemden sonraki sabah: Kafa bandını çıkarın.
- İşlemden sonra kalan hafta: Günde iki kez duş alın.
- İlk haftadan sonra: Çok nazikçe şampuanlayın.
- 10 gün sonra: Greftler kalıcıdır, böylece normal şampuanlamaya ve saç bakımına devam edebilirsiniz, başınızı kaşımaya başlayabilirsiniz.
- İşlemden sonra 3 gün alkol almayın.
- İşlemden sonra iki hafta boyunca sigara içmekten kaçının.
- Güçlü güneş ışığı altındayken şapka takın.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yaz ayında kilo vermeyi nasıl sağlarız?
5 adımda istediğiniz vücuda ulaşın! İşte yapmanız gerekenler
Her pazartesi diyete başlayıp iki gün sonra vaz mı geçiyorsunuz? İşte kilo vermenize engel 3 yanlış düşünce
B12 vitamin eksikliği kansızlığa neden oluyor! İşte B12 vitaminini alacağınız besinler
Beyni sağlıklı ve genç tutma kılavuzu