Anjiyo Nedir, Nasıl Yapılır? Anjiyo Hangi Durumlarda Yapılmalıdır, Riskli Midir?
Anjiyografi olarak da bilinen anjiyo bazı hastalıkların belirlenmesinde uygulanan bir işlemdir. Röntgen ışınları altında uygulanan anjiyo günümüzde pek çok kişiye yapılmaktadır. Özellikle bu alanda uzman kişiler tarafından yapılan anjiyo kalbi besleyen damarlardaki tıkanıklıkları belirlemede yapılmaktadır.
Anjiyo Nedir?
Anjiyografinin yaygın olarak kısaltılmış ismine anjiyo adı verilmektedir. Birçok kullanış yeri olan anjiyo kalp damarlarına yapılan koroner anjiyografi işlemi olarak adlandırılmaktadır. Anjiyo bir tür tıbbi boya maddesi kullanılarak röntgen ışınları altında atardamarların görüntülenmesi işlemine denilmektedir. Böylece anjiyo ile damarların hangi bölgesinde ne kadar tıkanıklığı olduğu belirlenmektedir.
Anjiyo Nasıl Yapılır?
Anjiyo tıbbi bir boya maddesi kullanılarak yapılmaktadır. Bu işlem anjiyo laboratuvarlarında uzman doktorlar tarafından yapılmaktadır. Hasta sırtüstü yatırılır durumda iken kasık ve el bileğindeki atardamarlar aracılığı ile önce özel bir kılıf ve daha sonra katater damar içinde ilerletilir. Kataterin kalbe ulaşmasından sonra kontrast adı verilen bir boyar madde uygulanmaktadır.
Bu işlemler ile röntgen ışınları altında görüntüleme yapılmaktadır. En sık kalp damarlarının görüntülenmesi için yapılan anjiyo koroner anjiyo olarak da adlandırılmaktadır. Bu işlem kalbi besleyen damarlardaki tıkanıklıkların belirlenmesinde kesin tanı koymaktadır.
Anjiyo Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?
Anjiyo kalp damarlarındaki daralma veya tıkanıklık olma ihtimali olan hastalara tanı koymak için yapılmaktadır. Koroner anjiyo kalbi besleyen damarların görüntülenmesinde en güvenilir tanı yöntemlerinden birisi olmaktadır. Anjiyonun yapılma nedenlerinden bazıları ise şunlardır:
- Kalp krizi sonrası kalp yetmezliği durumlarında
- yeterli tedaviye rağmen kalp ile ilgili şikayetlerde
- Kalp krizi sonrası acil tanı amacıyla
- Kalp ritim bozukluğu tespit edilen hastalarda ve durumlarda anjiyo işlemi uygulanmaktadır.
Anjiyo Riskli Midir?
Anjiyo güvenli bir işlemdir. Anjiyo sırası ve sonrasında nadiren bazı istenmeyen durumlar oluşabilmektedir. Bu sorunlar şunlardır:
- Kontrast maddeye karşı alerji
- Kalp ritim bozukluğu
- Geçici olarak kalp pili gereksinimi
- İnme ve kalp krizi
- Katater giriş bölgesinde enfeksiyon oluşumu
- Damar hasarına bağlı olarak kanamalar
- Anjiyo esnasında kılıf yerleştirme sürecinde atardamar ve toplardamar arası birleşme
- Anjiyoya bağlı ölümler nadirde olsa görülebilmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
48 saate kadar bulaşıcılığını koruyor! Uzmanlardan grip uyarısı
Cilt yanığına yapılacak en tehlikeli müdahale! Meğer hepimiz yanlış biliyormuşuz...
CANAN KARATAY YİNE EZBER BOZDU! Nedenlerini tek tek sıralayıp noktayı koydu: 'Kışın ayakları üşüyenler bunları tüketsin'
SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞINA DİKKAT! Uzman isim uyardı: ‘Beyin çürümesinin ilacı dijital detoks yapmak’
Boyun fıtığının en büyük sebebiymiş meğer