Akromegali Nedir? Neden Olur? Akromegali Hastalığının Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri
Büyüme hormonunun çok salgılanması neticesinde ortaya çıkan ender bir hastalığa akromegali adı verilmektedir. Hipofiz bezinin gereğinden falza hormon salgılanması tümöre neden olmaktadır. Tümör; ayak, el, yüz olmak üzere kemik yapısına, vücudun türlü organlarında büyümeye sebep olur. Akromegali, kalbi ve kemikleri olumsuz etkileyebilir. Bununla beraber pek çok hastalığın tetikleyicisi olabilmektedir. Genel olarak orta yaşlı insanlarda ortaya çıkabilir.
Erkek ve kadınlarda aynı oranda ortaya çıkan bu rahatsızlık, adet düzensizliği gibi etkilere sebep olabilir. Akromegali hastalığının temel tedavisi ameliyattır. Ancak ilaç ve radyoterapiyle de desteklenmektedir. Hasta bireylerin yaşam süresi, değişiklik gösterir. Fakat geç tanı, hastalığın ilerlemesine neden olup ömür süresinde ciddi bir azalmaya sebep olur. Erken tanı, tedavi için oldukça önemlidir.
Akromegali Nedir?
Akromegali, hormonların ve vücut dokusunun anormal seviyede büyümesine neden olan ve ender görülen bir rahatsızlıktır. Bireyin ayakları ve elleri başta, kemik yapısında anormal büyümeler görülmektedir. Bunun dışında dudak, kaş, burun ve dilde de anormal büyümeler meydana gelmektedir. Bu rahatsızlık bireyde; eklem ağrısına, uyku apnesine, halsizliğe, baş ağrısı ve görme bozukluğuna neden olacaktır. Bununla beraber kadınlarda adet düzensizliğine, erkeklerde ereksiyon sorununa sebep olabilir. Yavaş yavaş ilerleyen bir rahatsızlık olduğundan, fark edilmesi uzun sürebilir.
Akromegali Neden Olur?
Akromegali, insan vücudunun fiziksel gelişimini düzenleyen hipofiz bezinin anormal seviyede hormon üretmesi neticesinde oluşur. Akromegali hastalarının önemli bir bölümünde hipofiz bezini etkileyen, iyi huylu tümör vardır. Tümörler, pek çok insanda yaygın olmakla beraber, az orandaki bir bölümü etkileyip bu rahatsızlığa yakalanmalarına neden olabilir. Hipofiz bezinin büyümesi çevresel unsurlara bağlı olabilmektedir. Ender durumlarda akromegali; pankreas, akciğer beyin veya vücudun diğer bir bölümündeki tümörden kaynaklanmaktadır. Kimi zaman aileden geçer fakat çoğu kez kalıtsal olmamaktadır. Her yaşta olabildiği gibi en çok orta yaşlı insanlarda görülmektedir.
Akromegali Hastalığının Belirtileri
Akromegali hastalığının belirtileri;
- Kadınlarda anormal tüylenme,
- El, ayak, yüz ve kemiklerde anormal büyümeler,
- Fazla kilo alma,
- Dil, çene, kaş ve dudaklarda
- Eklem ağrıları,
- Baş ağrısı,
- Ses kısılması,
- Halsizlik,
- Bulanık görme,
- Dişlerde belirgin boşluk oluşumu,
- Kaslarda zayıflık,
- Uyuma sorunları,
- Dışkıda kan,
- Adet düzensizliği,
- Vücutta kötü koku oluşumu,
- Ereksiyon sorunu,
- Ciltte aşırı yağlanma şeklindedir.
Akromegali Tedavi Yöntemleri
Akromegali ameliyatı: Hasta birey, genel anesteziyle uyutulur. Hipofiz bezine ulaşmak adına üst dudağın altından veya burundan ufak bir kesi yapılır. Endoskop ismi verilen cihazla esnek bir tüp, içeriğe ulaşarak tümörün görüntülenir. Daha sonra cerrahi aletler desteğiyle tümörün çıkarılır. Tümörün vücuttan çıkarılması ile beraber büyüme hormonu seviyesi düşecektir. Bununla beraber etrafındaki doku üzerindeki basınç azalacaktır. Genel olarak birkaç günde şişlikler inmeye başlayarak, yüz normal görüntüyü alacaktır.
Akromegali ilaç tedavisi: Ameliyat sonrasında büyüme hormonu düzeyinde düşüş görülmezse ilaç tedavisine başvurulacaktır. Tümörler büyükse, bunların küçültülmesi ve genel anestezi sırasında oluşacak problemleri azaltmak adına ameliyat öncesi ilaç kullanılması gerekecektir.
Akromegali Tanısı
Akromegali hastalığı yavaşça ilerleyen bir rahatsızlık olduğu için, tanısını yapmak ve teşhisini koymak ciddi zaman alabilir. İlk önce hastanın öyküsü incelenmektedir. Daha sonra belirtiler belirlenir. MRG, Kan- glikoz testi ve tomografi gibi özel testlere başvurup akromegali teşhisi konulabilir.
Tomografi ve MRG: Hipofiz bezinin aşırı bir şekilde hormon üretmesinden ötürü kaynaklanan tümörün bulunması ve belirlenmesi adına yapılır. Bunun dışında başka önemi iste kemiklerde ortaya çıkan büyümenin boyutunu anlamaktır.
Kan-glikoz testi: Hastaya 75- 100 gram glukoz içirilmektedir. Daha sonra hormon düzeyinin tespit edilmesi adına bir kan örneği alınır. Vücut, normal seviyelerde hormona sahip ise verilecek glikoz, hormon düzeyini bastırmaya çalışacaktır. Çünkü glikoz, hormon seviyelerinde düşmeye neden olur. Akromegali hastalarında hormon seviyesi yüksek olacaktır. Bunun nedeni vücudun aşırı hormon üretmesinden kaynaklıdır.
Akromegali'nin Bitkisel Tedavisi
Akromegali hastalığının bitkisel tedavisi için önerilecek olan bazı besinler vardır. Bu besinler hem Akromegali için hem de pek çok soruna iyi gelmektedir. Bu besinler;
Brokoli: Kolon kanserini önlemek bakımından tüketilmesi faydalı olacaktır.
Sarımsak: Kalp sağlığını güçlendirecektir.
Çörek otu: Pek çok kanser türüne iyi gelir. Akromegali için de tüketilmesi önerilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İÇİNİZİ ISITACAK 3 KIŞ TARİFİ! Dilara Koçak yazdı
C VİTAMİNİ DEPOSU! Kahvaltıda kaşık kaşık yiyin! Yaşlanma belirtilerini geciktiriyor, vücut direncini artırıyor
NEZLE VE GRİPTEN KORUYAN 18 ÖNERİ! Öksürük, Yüksek Ateş, Burun Tıkanıklığı, Halsizlik Ve Boğaz Ağrısı Kabusunuz Olmasın!
'BUNLAR İNSAN VÜCUDU İÇİN ZEHİR!' Canan Karatay uyardı! 'Kan şekerini fırlatıyor, kalp krizi riskini yükseltiyor'
Ani sıcaklık değişimi kalp krizini tetikleyebilir